Vad jag som tränare på svart nivå ska tänka på

Använd positiv förstärkning och feedback

Hur? Använd gärna tekniska hjälpmedel (exempelvis, inspelade sekvenser) för att tydliggöra specifika beteenden som du önskar att den aktiva ska fortsätta med eller förändra. Låt de aktiva själva komma med lösningar.

På svart nivå rekommenderas att spelarna också uppmuntras till att ge varandra såväl positiv som förbättrande feedback på ett konstruktivt sätt för att utvecklas som lag. Jobba med olika typer av målsättningar, såväl för laget som för individen. Kom ihåg att utvärdera!

Främja psykologisk trygghet – våga dela saker i gruppen

Hur? Uppmuntra spelarna att dela med sig av positiva och negativa upplevelser samt känslor från match eller träning. Att våga prata om egna misstag utan rädsla för gruppens dömande är en grund för psykologisk trygghet och ett viktigt steg i att laget utvecklas och lär tillsammans.

Detta är inget som ”bara händer” utan det är viktigt att skapa förutsättningar genom att avsätta gemensam tid. På svart nivå kan spelare vara aktuella för flera olika lag och klimatet i laget samt den psykologiska tryggheten kan påverkas av exempelvis laguttagningar, konkurrens och speltid.

Den typen av utmaningar är en naturlig del om man väljer att satsa vidare mot elitnivå, men som vissa individer kan behöva mer stöd än andra för att hantera. 

Skapa grund för långsiktigt idrottande, självbestämmande motivation och välmående

Hur? På svart nivå, där träningsmängden är hög, är också vikten av balans och återhämtning stor. För många aktiva på denna nivå förekommer utöver klubblagsträningar även träningar på skoltid.

Var uppmärksam kring total träningsmängd, variation i träning och rutiner kopplade till kost, sömn och återhämtning för att säkerställa balans. Viktigt att de aktiva känner att de kan påverka den egna utvecklingen och att det finns möjlighet till självbestämmande, känsla av tillhörighet och kompetens. 

Kom ihåg – måendet påverkar prestationen

Att satsa på sin idrott innebär möjligheter att lyckas, att vinna och glädjas med andra, men också många pressande situationer med höga inre och yttre krav och där balansgången kan vara svår. Att ha strategier för att hantera sina egna reaktioner, tankar, känslor och beteenden är av stor vikt för att kunna prestera på hög nivå och det kräver träning och ibland hjälp av expertis.

Att jobba med att utveckla psykologiska och mentala färdigheter genom tekniker som exempelvis mindfulness och självmedkänsla är något som rekommenderas som komplement till fysisk träning, taktiskt kunnande och teknikträning.

Psykisk ohälsa är något som förekommer inom idrotten i liknande utsträckning som i samhället i stort och det är därför viktigt att skapa ett klimat i föreningen/laget där det är möjligt att prata om sitt mående. Som tränare träffar du spelarna regelbundet och är för många en naturlig person att anförtro sig åt. I egenskap av att träffa spelarna ofta har du också möjlighet att observera tidiga symtom eller små förändringar i beteende som skulle kunna bero på försämrat mående.

Prata igenom inom föreningen hur ni kan agera om spelare signalerar försämrat psykiskt mående, det är viktigt att dra gränser för vad som är tränarens/föreningens ansvar och när annan expertis behövs. Situationer som innebär stora förändringar för individen kan vara risksituationer för försämrat mående och det är viktigt att vara extra vaksam kring sådana lägen. För aktiva på svart nivå kan sådana situationer vara exempelvis att drabbas av skada, föreningsbyte, övergången till vuxenlivet, relationsuppbrott, utanförskap och skolbyte.

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS