Visby vidare i Svenska Cupen: ”Blir kul med revansch”

Publicerad
2024 09 14 Visby IBK JIK (Svenska Cupen) Magnus C Lydahl 085 Markus Jovic

Visby IBK fortsätter sin frammarsch i Svenska Cupen efter avancemang till kvartsfinal. På herrsidan blir de Allsvenska öborna de enda i sitt slag att inte till vardags tillhöra SSL. Nu ställs laget inför en bekant uppgift när man möter Pixbo i en kvartsfinal i början av oktober. 

Cuptoppen börjar tätna men Visby IBK fortsätter skörda framgångar i Svenska Cupen sammanhang. Det är inte första gången Visby skräller i Svenska Cupen, man vann även mot AIK i gruppspelet med 5-0 i slutet av augusti. Senast kommer man nu dessutom från en vinst mot SSL-laget Jönköping i åttondelsfinalen. 

Det är alltid gott att vinna innebandymatcher oavsett om dom är i Svenska Cupen eller inte. Men klart det är speciellt när vi fick chansen att visa oss för hemmapubliken mot just ett SSL-lag. Det kittlar lite extra faktiskt, säger Visbytränaren Joakim Bandholtz. 

Siffrorna i åttondelsfinalen mot Jönköping slutade 7-5 i Visbys favör vilket gör att de går vidare i turneringen och nu ställs man mot cupmästarna Pixbo. Matchen som tog laget till kvartsfinalen är något som Bandholtz kan se tillbaka på med positiva känslor. 

Det var en offensiv match och vi vill ju spela offensiv innebandy på hemmaplan. Vi ska kännetecknas av mycket fart och känslor vilket jag verkligen tycker att vi gjorde.

Att det gått bra för Visby historiskt i cupen är ett faktum. Visby är ett lag som legat i det övre skiktet av Allsvenskan som är deras hemmahörande serie. Trots det har laget ett flertal SSL-kval i bagaget. Något särskilt framgångsrecept handlar det inte om enligt Bandholtz. Men historien talar för sig själv, Visby har visat att de alltid är ett lag att räkna med i cupen. 

Jag tror att vi är ett bra cuplag. Vi har en hög högsta nivå och när vi får slå utifrån så passar cupen oss ganska bra. 

Visby hade seriepremiär redan i helgen då de begav sig till Fagerhult (7-10, förlust). Inför den matchen tog man med sig mycket positivt från Svenska Cupen. 

Det har varit en av våra tankar att man får väldigt bra motstånd på försäsongen med Svenska Cupen och det är ju en jättefördel så som jag ser det.

Historien upprepar sig när Visby ställs mot just de rödvita cupmästarna Pixbo. Men även Visby har ett bra cupfacit med fler avancemang och en imponerande vana att göra det svårt för storlagen. 

– Nu får vi möta regerande cupmästarna och som jag kanske utnämnt dem till, en av huvudfavoriterna till SM-guldet, säger Bandholtz och fortsätter: 

Det kommer bli jättesvårt med Pixbo. Första året när Svenska Cupen spelades gick vi ju faktiskt även då till semifinal som allsvenskt lag och förlorade mot just Pixbo i semifinalen. Så det blir kul med revansch även om det blir tufft såklart. 

Att jobba i underläge är något man gjort förut. Faktum är att en annan bedrift som Visby har åstadkommit är att slå ut Storvreta i slutspelet 2021. Ett lag som besitter hela åtta SM-guld. Trots den utmaning som väntar talar historiken för sig själv; allt kan hända när Visby spelar Svenska Cupen. 

– Vår chans är ganska låg men vi slog ju ut Storvreta för några år sedan och det var ju typ helt omöjligt. Så ja, det är inte helt omöjligt men fortfarande en otroligt svår uppgift såklart. 

Foto: Magnus Lydahl

Publicerad av Johanna Käck

Se Svenska Cupen här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS