Västerås Rönnby om framtiden i cupen: ”Allt kan hända”

Publicerad
Linneahammar

Den 22-23 oktober spelas Svenska Cupens kvartsfinaler på damsidan och Västerås Rönnby IBK är ett av åtta lag som tagit sig vidare. Nu siktar laget på att ta sin första finalplats men först väntar en tuff kvartsfinal mot det välkända motståndet FBC Kalmarsund.

Kvartsfinalerna i slutet av oktober börjar närma sig och Rönnby är ett av lagen som gått vidare. Inte en helt ovanlig företeelse då laget flera gånger tagit sig till topp åtta men aldrig lyckats ta sig till hela vägen. Den här säsongen vill man bryta mönstret. Med nya förutsättningar och en start på säsongen som hittills obesegrade i SSL blir cupens kvartsfinal nästa uppgift för laget att bemästra. 

I det senaste mötet mot Kalmarsund i serien blev matchen en jämn historia där Rönnby tog hem ett bonuspoäng i förlängningen. Då var det ingen mindre än Linnéa Hammar som fick sista ordet med ett avgörande skott i nättaket. 

 Säsongen har känts bra hittills för egen del. Det har ju börjat starkt iallafall och det hoppas jag att jag kan hålla i sig. Sen är det såklart alltid kul att avgöra, säger Hammar och fortsätter:

Vi kan nog vänta oss en liknande match. En tuff och jämn match vilket är kul på sitt sätt. 

Just Hammar är känd som en riktig talang som kan göra lite vad som helst med klubba och boll. Några trollerikonster i cupen vågar hon inte garantera, men med bra stöd på läktaren vill hon alltid kunna bidra med underhållning. 

 Jag gör alltid mitt bästa så får vi hoppas att det är nånting man kan bjuda på till publiken. 

Trots ett parallellt seriespel i högstaligan SSL gör inte Rönnbycentern någon skillnad på en cupmatch. Målet är detsamma i alla matcher hon spelar, att vinna. 

 Det är ingen skillnad nu sett till seriespelet. Vi går ju alltid in för att vinna varje match så vi har inga hämningar här heller. Vi ser alla matcher som viktiga tävlingsmatcher.

Vid vinst i Svenska Cupen får laget, förutom den ärofyllda titeln, en plats i Champions Cup. Möjligheten att få mätas med internationella lag är något som lockar den unga bollkonstnären. 

 Det hade absolut varit kul. Klart man är sugen på en cupplats och att få vara med i den typen av sammanhang. Det hade varit väldigt kul att få uppleva något sånt. 

Hittills i cupens historia är det två lag som återkommit i finalspelet, Thorengruppen IBK och Pixbo Wallenstam IBK. Men Rönnby siktar högt med en ny tränarstab, spelidé och starka nyförvärv. I år hoppas man kunna korrigera den tidigare ordningen som varit i finalen genom att själva ta sig dit. 

 Förhoppningsvis kan vi ändra på historiken. Det är ett mål att ta sig till finalen, helt klart.  

Hammar poängterar också att just Svenska Cupen är speciell. I ett tidigt skede av säsongen finns det utrymme för fler lag att kunna ta sig långt. 

 Jag tror att vem som helst kan ta sig långt. Cupen ligger ändå i början av en säsong och då är allt ovisst. Många lag har säkert en ny spelidé vilket öppnar upp för andra lag att utmana.

Storvreta IBK är ett lag som är ensamma i cupens slutskede med att inte tillhöra SSL. Men Hammar tycker att fler mindre klubbar har kunnat prestera bra och visat upp sig i cupsammanhang. 

 Det är kul att det kommer upp allsvenska lag som har visat vad de går för också. Allt kan hända i cupen, så det gäller att man alltid är på påkopplad. 

Det är inte många matcher som kvarstår i Svenska Cupen. Trots eventuellt favoritskap på andra håll tror hon att lagets egna chanser är stora. Vid frågan om vilket lag som vinner cupen kommer svaret fort. 

 Såklart säger jag Rönnby på den. 

Foto: Hannu Högberg

Publicerad av Johanna Käck

Följ slutstriden av Svenska Cupen här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS