Växjö utmanar i Svenska Cupen: ”Vi går för guld”

Publicerad
Jonathan Nilsson Svenska Cupen Innebandy

Ett av lagen som knipit en plats i kvartsfinalerna på herrsidan är Växjö IBK. Nu väntar ett spännande möte mot FBC Kalmarsund redan på onsdag. Hemvändaren Jonathan Nilsson ser starkt på smålänningarnas chanser att kunna ta sig hela vägen.

I kvartsfinalerna på herrsidan hittar vi ett möte mellan Växjö och FBC Kalmarsund. En match som spås bli spännande på förtid. Växjö fick inför säsongen ett välkomnat nytillskott i form av Jonathan Nilsson som vände hem till Sverige efter två år i Schweiz. Flytten ser han som en omstart med ett nytt lag och en ny omgivning. 

– Jag hade det jättebra i Schweiz och flytten är ingenting jag ångrar. Men innebandyn här i Sverige är på ett snäpp högre nivå och den passar mig bättre. Så det är väldigt kul att vara tillbaka och få en liten nytändning

Nilsson har tidigare spelat cupen en gång när han tillhörde FC Helsingborg. Faktum är att han då åkte ut mot just Växjö som senare gick och tog hem hela turneringen för första och enda gången. 

Nu råder en annan ordning för den 29-årige målskytten när hans gamla klubb Helsingborg i stället blir motståndare i serien några dagar efter kvartsfinalen.

– Att stå på andra sidan har än så länge bara känts bra och jag är väldigt nöjd med mitt val. Det är skoj att köra med Växjö nu och sen kommer det ju faktiskt en Helsingborgsmatch inom snar framtid som såklart blir väldigt speciell. 

I sin återkomst har nyförvärvet presenterat sig med nio poäng på tre matcher i högstaligan SSL. I början av säsongen har han varit radarpartner med Jesper Sankell (Årets spelare 2023/24). Tillsammans utgör det ett hotfullt par som ställt till det för många. 

 Vi har fått en bra start både jag och min femma. Det går egentligen bättre och bättre för varje vecka även om vi som lag fortfarande har mycket att jobba på.

Just cup-formatet är något som han väljer att lyfta som en positiv grej med betydelsefulla matcher redan tidigt i säsongen. I en annars lång säsong innebär cupen för omväxlings skull heta och kritiska matcher redan från start. 

 –  Vägen man ska gå blir inte så lång i cupen. Just nu ser man inte alltid slutspelet och SM-finalen som nära utan det är mycket som ska hända innan dess. Men Svenska Cupen innebär tidigt väldigt avgörande matcher, säger han och fortsätter: 

 Jag tror det är många lag som ser en möjlighet att få erfarenhet av att få spela viktiga matcher. Det är väldigt inspirerande att cupen kan ge en annan rytm redan i början av säsongen. 

Vidare berättar det tidigare Schweiz-proffset om chanserna som finns. Han ser cupen som en möjlighet för de mindre lagen att kunna hota giganterna. Något som är unikt för upplägget. 

 Det är speciellt med cupen för att det är just en match som gäller. Allt står på spel i många matcher. Det öppnar upp möjligheter för alla lag att få ett grepp om titeln. 

 –  Det har redan blivit skrällar. Jag tycker man ser varje år att det är något allsvenskt lag eller ett mindre lag som slår ut ett storlag. Svenska Cupen är absolut upplagt för att det ska kunna hända. Sen hoppas jag ju på att vi ska gå hela vägen och det ser jag inte som en skräll.

Den 9 oktober väntar ett hett Smålandsderby på hemmaplan för Växjö. Vinner laget den matchen så krävs det endast ytterligare två vinster för att kunna ta hem titeln för andra gången. Men mötet mot Kalmarsund är inte något som Växjöspelaren ser på som en enkel uppgift. 

 Vad man har sett historiskt så är det väldigt roliga matcher mellan Växjö och Kalmarsund. Vi har bra chanser men det kommer bli tufft. 

Nu ser Nilsson en repris utspela sig från säsongen 2020/21 när Växjö tog hem Svenska Cupen guldet. Det är en tydlig guldjakt även i serien där målen är stora och siktet är högt. 

– Våra chanser är bra. Vi har ett bra lag och jag känner att vi ska vara med och utmana, både i cupen och i SSL. Så att det är inget snack om saken, vi går för guld på dubbla fronter.

Foto: Krister Ohlin

Kvartsfinalerna i Svenska Cupen – herr
8 oktober
18.00 Visby IBK - Pixbo IBK
18.30 Mullsjö AIS - Storvreta IBK

9 oktober
18.30 Växjö IBK - FBC Kalmarsund
18.30 IBF Falun - Linköping IBK 

Publicerad av Johanna Käck

Följ slutstriden av Svenska Cupen här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS