Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Intervju med VM-finaldomarna

I helgen avgjordes U19-VM för herrar. Finalen mellan hemmanationen Tjeckien och Finland dömdes av ett svenskt par, nämligen skåningarna Martin Matti och Simon Broman. Vi tog ett snack med domarparet efter den fina prestationen.

Först och främst, ett stort grattis till er prestation! Hur är känslan två dagar efter att ni har dömt finalen i U19-VM?
– Stort tack! Känslan är fortfarande smått overklig men vi känner stor glädje och stolthet att ha fått förtroendet att döma finalen efter en lärorik och tuff VM-vecka.

Vad tror ni själva är de viktigaste anledningarna att ni tagit er till nivån att få döma en final i VM?
– Den viktigaste delen är att aldrig vara nöjd med det vi åstadkommit eller nivån vi befinner oss på utan ständigt söka utveckling och förbättringspunkter. Att ta hand om kroppen och ha en fysik som kan matcha spelarnas är en annan del som är viktig för oss och som vi tror har hjälpt oss på vägen.

Vilken match i VM var svårast/mest utmanande att döma?
– Vi hade flera utmanade matcher men det går inte att svara något annat än att finalen var den mest utmanande matchen då det där fanns så många andra parametrar än "bara" själva dömningen. 2500 galna tjeckiska supportar på läktaren och den press som en VM-final i sig innebär är inte helt lätt att hantera.

Vad är de största skillnaderna mellan att döma juniorer i VM jämfört med SSL-matcher?
– SSL är det vi gör till vardags och där vet vi vad vi kan förvänta oss i matcherna. I U19-VM är det spelare från olika nivåer och länder, vilket gör det mer ovisst och oförutsägbart.

Snart drar SSL igång igen. Vad är målet med kommande säsong?
– Målet är att fortsätta att utveckla domarskapet och skapa förutsättningar för att tävla om de bästa matcherna.

Och slutligen, förhoppningsvis har vi en någorlunda ordinarie säsong framför oss för alla domare som knappt fick döma någon match alls förra säsongen. Vad vill ni hälsa till dem?
– Njut av att ni äntligen är tillbaka på banan och är med och bidrar till innebandyglädjen!

short_text    Publicerat av Henrik Paulsson 2021-08-31, kl 08:52