Bestämmelser
Skånemästerskapen spelas enligt Svenska IBFs tävlingsbestämmelser och regler samt Skånes IBFs tävlingskrav. Observera att om två lag eller fler slutar på samma poäng i gruppspelet avgörs placeringen genom inbördes möte/möten i enlighet med SIBFs tävlingsbestämmelser.

Seedning
I damklassen är 2 lag seedade in i kvartsfinalerna:

1. Malmö FBC A 2. IBK Lund Elit 

6 lag är seedade enligt nedan i herrklassen, vilka är direktkvalificerade för åttondelsfinalerna:

1. Höllvikens IBF 2. IBK Lund Elit 3. Malmö FBC A 4. Åstorp/Kvidinge IBS A 5. IBK Genarp 6. Malmhaug IBF

Munka Ljungby IBK har tackat nej till sin seedning i herrklassen och deltar därmed i gruppspelet

En nyhet i Skånemästerskapen för 23/24 är att gruppspelet är nivåindelat. Därav A- och B-grupper.

Omgångsdatum

I slutspelslottningarna högst upp under rubriken hittar ni sista speldatum för respektive omgång. Åttondelsfinalerna för herrarna skall t ex vara spelade senast den 12 november.

I gruppspelet finns inga förutbestämda omgångsdatum. Ni får spela era matcher hur ni vill under veckorna 32-37 (7/8-17/9) bara ni är överens med era motståndare. T ex kan ni spela en match i omgång 3 innan en match i omgång 1. 

Ej spelade matcher
Alla gruppspelsmatcher skall vara spelade senast den 17 september. Matcher som ej blivit spelade fram till detta datum kommer att W.O-behandlas av TK enligt ordinarie rutiner.

Matchtider
Hemmalaget ser till att komma överens med bortalaget om matchdatum. Matchtiden meddelar ni skriftligen (per mail) kansliet senast 10 dagar innan aktuell matchtid. Förbundet tillsätter sedan domare.

OBS! I slutspelet är ”H” angivet i lottningen för hemmalag. Fr o m kvartsfinaler (herrar) respektive semifinaler (damer) meddelar Skånes IBF på hemsidan vilket lag som spelar hemma. Hemmalag är det lag som har lägst serietillhörighet (vid samma serietillhörighet avgör placering i seriespelet 22/23.

Rullande/Effektiv tid

Slutspelet spelas med effektiv tid medan matchtiden är rullande i gruppspelet.

Slutspel och finaler

Slutspelsmatcher ska först och främst läggas på vardagar (tisdag-torsdag)

Som tidigare meddelats gäller även i finalerna att lägst serietillhörighet spelare hemma under förutsättning att en arena med en publikkapacitet på 300 åskådare kan presenteras. Om inte detta går att lösa går arrangörsskapet över till andra laget och sista hand beslutar Skånes IBF om spelplats. Hemmalaget behåller alla intäkter och står för hall- och domarkostnader. Datum för finalerna är satta till den 29 april (dam) och den 30 april (herr) 2024. Om finallagen är överens kan dock finalmatcher spelas tidigare. Dock ej innan den 25 mars.

Skånes IBF förbehåller sig rätten att ändra i ovan upplägg angående slutspelet. T ex kan förbundet göra en överenskommelse med semifinal- och finallag att förlägga dessa matcher under en helg samt utse en förening som arrangör.

Samarbetsavtal/dubbellicens
För er som har samarbetsavtal. Observera att spelare endast får spela turneringar (d v s Skånemästerskapen) i sin moderförening.

Gällande spelare med dubbel licens så kan aktuell spelare enbart delta i Skånemästerskapen med den förening där representationen först skedde. Det går alltså inte att representera båda föreningar såsom man får i seriespelet.

Spelarförflyttning vid flera anmälda lag
Om samma förening deltager med mer än ett lag i en klass, är det ej tillåtet att förflytta spelarna mellan lagen under turneringens gång.

Domararvode
Domararvodet i Skånemästerskapen för seniorlag är 620 kr (rullande tid)respektive 820 kr (effektiv tid) per domare och betalas av hemmaföreningen.

Oavgjord match
Match i gruppspelet får sluta oavgjort. I slutspelet avgörs oavgjord match genom 10 minuters Sudden Death, därefter avgör straffläggning i enlighet med regelboken.

Resultat och händelserapportering

I gruppspelet bör hemmalaget rapportera matchhändelser online under match och slutresultat och övrig statistik efter spelad match. Matchrapporteringen går ut på att hemmalaget under match är inloggade i iBIS och fyller i uppgifter om matchen (resultat, publik, målgörare, passningsläggare osv) direkt när dessa händer. Om inte onlinerapportering tillämpas ska händelserapportering ske senast 24 timmar efter matchslut.

I slutspelet ska hemmalaget rapportera matchhändelser online under match och slutresultat och övrig statistik efter spelad match.

Svenska Cupen
Skånemästerskapen 23/24 är kvalificerande för Svenska cupen 24/25. Skåne har som distrikt 1 plats till dam- respektive herrklassen som tillsammans med lagen i SSL och PO-lag i allsvenskan är kvalificerade till Svenska Cupen.

Vakanslista:

Lagen rangordnas enligt följande:

1. Finalvinnaren
2. Finalförloraren
3.. Bäst rankade semifinallag*
4. Näst bäst rankade semifinallag*
5.Bäst rankade kvartsfinallag osv….

*Semifinallagen särskiljs genom ranking som i första hand bygger på högst serietillhörighet 23/24 och i andra hand på högst serieplacering 23/24 och i tredje hand avgör lottning.

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS