Åstorp/Kvidinge startar ny innebandysektion

Publicerad
Elinnebandy 6

Hört talas om elinnebandy? Kanske inte, nej. Elinnebandy har förvisso funnits i Sverige och Skåne under en längre tid, men nu blir Åstorp/Kvidinge IBS den första renodlade innebandyföreningen som satsar på elinnebandy. 

Tänk dig en sport som utövas som innebandy, bara det att du sitter i en specialanpassad sportpermobil som går i 14 kilometer i timmen. Det är precis vad elinnebandy är. Sporten vänder sig till individer med funktionsnedsättning och rörelsebehov. Elinnebandyn fick fäste i Sverige under tidigt 2000-tal och har sedan dess utövats i ett tiotal klubbar runt om i landet. Kanske är sporten främmande för gemene man. Inte så konstigt då den i dag endast har cirka 100 utövare och fungerar i de olika paraförbundens regi. 

Sedan några år tillbaka har projektet "Elinnebandy är Livet" och Parasportens samt Innebandyns ansvarsförflyttning arbetat aktivt med att bredda idrotten. Något som nu som Åstorp/Kvidinge IBS hakar på då de tar in elinnebandy som en sektion i föreningen. Därmed blir Åstorp/Kvidinge den första renodlade innebandyföreningen som satsar på elinnebandy.

I Åstorp/Kvidinge IBS arbetar man aktivt för samhällsnyttan, därav har man gett sig in o projektet. Redan i oktober påbörjas satsningen och då kommer det finnas utrymme att prova på elinnebandy i Arena Åstorp.

– Vi pratar ofta om "Innebandy för livet" då sporten ska följa med från början till slutet. I Åstorp/Kvidinge är vi väldigt måna om att alla ska ha en chans att spela innebandy. Genom den här satsningen ser vi en väldigt fin möjlighet som öppnar upp sporten för fler, säger Lennart Hultberg, ordförande i Åstorp/Kvidinge IBS.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se. Foto: Svenska Paraförbundet

Det här är elinnebandy:

Elinnebandy är en innebandyform som vänder sig till individer med funktionsnedsättning och rörelsebehov. Utövaren sitter i en anpassad sportpermobil, med klubba fastmonterad längst fram på sportstolen – en så kallad t-stick. Matcherna spelas tre mot tre spelare, på ett innebandyliknande vis, med anpassade mål och sarger. Här krävs det fysik och strategi då matcherna omfattas av snabba rörelser och taktisk manövrering. Sporten använder precis som innebandyn sarger och målen är något anpassade för individerna. Målen är har en lägre ribba och är något bredare än de målen som känns igen från innebandyn.

Källa: Paraförbundet.

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS