Skånemästerskapen för juniorer och ungdomar spelas i turneringsform. Detta betyder att tävlingen avgörs under en helgs turneringsspel, enligt reglerna i SIBF:s tävlingsbestämmelser. 

SIBF:s tävlingsbestämmelser och våra lokala förutsättningar samt tävlingskrav, gäller speciellt vid SkM. Observera att om två lag eller fler slutar på samma poäng i gruppspelet avgörs placeringen genom inbördes möte/möten enligt Svenska IBFs tävlingsbestämmelser kap 3 § 6 b. Vänligen läs igenom informationen innan turneringen startar så undviker vi missförstånd gällande placeringar i gruppspelet m m.

Klasser (klicka på klassen för spelschema):

25-26 mars 
Flickor A (födda 2006 eller senare)
Pojkar A (födda 2006 eller senare)
Flickor C (födda 2008 eller senare)
Pojkar C (födda 2008 eller senare)
Flickor E (födda 2010 eller senare)
Pojkar E (födda 2010 eller senare)

15-16 april
Damjunior 18 (födda 2004 eller senare)
Herrjunior 18 (födda 2004 eller senare)
Flickor B (födda 2007 eller senare)
Pojkar B (födda 2007 eller senare)
Flickor D (födda 2009 eller senare)
Pojkar D (födda 2009 eller senare)

Flera lag i en klass: En enskild spelare får endast delta i ett lag i samma klass. En förening kan alltså inte flytta spelare mellan lagen i samma klass.

Dispenser:

Åldersdispenser

Ordinarie åldersdispenser som man har i seriespelet gäller även under SkM. Dock får max 2 överåriga spelare delta per match samt att spelare max får vara 1 år för gamla. Detta, oavsett vad för beslut som tidigare tagits för seriespelet. En spelare som deltar i en klass via en åldersdispens får inte delta i annan klass under SkM. 

Generella åldersdispenser existerar inte i Skånemästerskapen. För att överårig spelare ska få delta krävs alltså att förbundets Tävlingskommitté beslutat om dispens antingen i seriespelet eller specifikt för Skånemästerskapen.

Lagdispenser

Lag som inte har kommit så långt i sin innebandyutveckling har i samband med anmälan till Skånemästerskapen kunnat ansöka om att spela i en ett år yngre klass.

T ex kan ett lag födda 2009 ha fått godkännande för spel i Flickor- eller Pojkar E (födda 2010). Laget räknas i detta fall som ett 09-lag och kan således även använda eventuella åldersdispenser (spelare födda 08) de fått godkänt för seriespelet.

 Tävlingskommittén har godkänt följande lagdispenser:  IK Stanstad F05 till F06 (Flickor A), Örkelljunga IF F07 till F08 (Flickor C), Tygelsjö IK F08 till F09 (Flickor D) Vv-84 SK F08 till F09 (Flickor D), Bjärreds IBK F09 till F10 (Flickor E), Häljarps SK F09 till F10 (Flickor E), Hofterups IBF P07 till P08 (Pojkar C), IBF Veberöd/Blentarp P07 till P08 (Pojkar C) och Frosta IBF P08 till P09 (Pojkar D)

En, för åldersklassen, överårig spelare som deltar i ett lag via en lagdispens får inte delta i annan klass under SkM.

Könsdispenser

Det finns en generell dispens gällande spel för tjejer i pojkklasser (upp t o m Pojkar A) såvida de har åldern inne för klassen.

Matchtid och paus: Matchtiden är 2 x 15 minuter rullande tid och pausen 5 minuter. Sista minuten i sista perioden spelas med effektiv tid. 

Sudden death i slutspelet: Om match är oavgjord i slutspelet förlängs matchen med 10 minuters sudden-death. Om matchen fortfarande är oavgjord avgörs matchen genom straffslagning i enlighet med regelboken (5 straffar vardera).

Time Out: Lagen får ta time-out i Skånemästerskapen enligt gängse regler.

Slutspel: De två bästa lagen i varje grupp går vidare till A-slutspel. Övriga lag spelar B-slutspel. Klasser med färre än 8 anmälda lag och juniorklasser spelar inget B-slutspel.

Priser: Pokal och 20 medaljer delas ut till finallagen (1:an och 2:an) i respektive klass och slutspel.

Matchprotokoll/laguppställningar: IBIS-protokoll kommer att användas. Arrangerande föreningar kommer uppmanas att skriva ut dessa så tätt inpå gruppspelet som möjligt. Matcherna kommer att händelserapporteras av arrangören därför viktigt att ni lägger upp era laguppställningar för respektive match i iBIS.

Tävlingsjury: Ordförande för tävlingsjuryn under SkM 25-26 mars samt 15 april är Rickard Träff 0727-147840

Ordförande för tävlingsjuryn under SkM 16 april är Kevin Prahl 0725-195195

Frågor: Besvaras av Peter Dahlberg på tel 040-600 59 60.

Skånes IBF förbehåller sig rätten att ändra i spelprogrammet fram till turneringens start.

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS