Malmhaug ingår i danskt samarbete: "Ger oss nya erfarenheter"

Publicerad
Malmhaugf891011

Vad gör man om man har ett talangfullt lag som behöver utvecklas men saknar motståndare på hemmaplan? Man ställer sig vid strandkanten, blickar ut över sundet och lyfter luren. Danska Vanlöse Floorball har inför den här säsongen gått in i ett nästintill unikt samarbete med Malmhaug IBF.

Malmhaug IBF:s F08-11-lag siktar högt. I år kommer man till seriespel i Flickor A, B och C. Men kommer en trupp på 27 tjejer där samtliga 24 utespelare är vänsterskyttar klara det? I och med det nya samarbetet med Vanlöse öppnas helt nya möjligheter. Den tidigare bristen på högerskyttar i laget har avhjälpts tack vare det nya samarbetet i Flickor A-serien.

Malmöföreningen har nämligen inlett ett utbyte med Vanlöse Floorball, som är en del av det Alliansen Köpenhamn där flera Köpenhamnslag ingår. Vanlöse spelade förra säsongen för första gången i seriespel i Skåne, då det finns väldigt få lag i Danmark och klubben anser att spel i Sverige gagnar spelarnas utveckling. Varje torsdagsträning kommer Vanlöse över med tio spelare där fem av dem är högerskyttar. Ett perfekt upplägg för Malmhaug som kläckte idén när det stod klart att de flesta av de Malmhaugspelare som skulle utgjort Flickor A-stommen flyttade upp i föreningens D3-lag.

– Vi mötte Vanlöse i Flickor C-serien förra säsongen. Det var därefter som Thomas Lorenzon (tränare) fick idén om att kontakta dem och se ifall det var möjligt med ett samarbete. De var positiva till förslaget från dag ett, säger John Gundin, tränare för Malmhaug IBF:s F08-11.
 
Hur kan spelare som är licensierade i Danmark få spela i Sverige?
 – De har fått tillstånd att spela matcher med oss. Det är Vanlöse som tillsammans med det danska förbundet, det svenska och Skånes Innebandyförbund som har gjort detta möjligt, förklarar John Gundin.
 
John Gundin ser bara positivt på samarbetet, även om det finns saker att jobba på. Språket är en sak (”hitte-på-danska” varvas med svenska och engelska). Innebandytänket är en annan.

–  Vi i Malmhaug har vårt sätt att spela på som skiljer sig en del mot vad de danska tjejerna är vana vid. Vi har jobbat en del med vår gemensamma taktik, men det är sådant som kommer att sitta bättre efterhand.
 
Nyligen hade Malmhaug och Vanlöse ett träningsläger i Malmö då det tränades innebandy och sociala aktiviteter genomfördes. Ett sätt för att komma närmre varandra. John Gundin tycker redan det syns att spelarna trivs med varandra.
 
– Samarbetet är positivt på så sätt. Det blir inte bara ett utbyte i innebandy – också det kulturella. Spelarna byter erfarenheter med varandra och får inblick i likheter och skillnader på båda sidor sundet. Under lägret bodde de danska tjejerna över hemma hos några spelare i laget. Bara en sådan sak blir ett stort plus för alla inblandade.
 
Tjejerna åker över en gång i veckan. Hur fungerar det rent logistiskt?
 – Föräldrarna till de danska spelarna är jätteengagerade. De kör över i två bilar för att få hit dem på träning. Vi har också en möjlighet ifall de kommer hit med tåg att vi hämtar upp dem på Hyllie, berättar John Gundin.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Skicka in din föreningsnyhet till oss!
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS