Här är Sveriges trupp till VM i Singapore

Publicerad
Presstraffasa

VM i Singapore spelas den 2-10 december. Sverige reser till mästerskapet som regerande världsmästare. Här är spelarna som ska försvara VM-guldet.

Truppen till VM i Singapore består av 18 utespelare och två målvakter. För förbundskapten Åsa Karlsson ligger ett gediget arbete bakom de namn som nu kvitterat ut en VM-biljett.

– En mycket stark trupp med härliga ingredienser. En trupp med bred spets. Många spelare i den här truppen kan vara avgörande i stora matcher, säger säger Åsa Karlsson.

– Vi har en blandning mellan ungt och rutinerat och den här gången är det inte lika många debutanter som i förra VM-truppen. Då var det elva stycken, nu är det fyra, men fortfarande ett relativt ungt lag som är hungriga på nästa guld. 

Men Åsa Karlsson medger att konkurrensen har varit tuff. Arbetet med att ta ut VM-truppen har pågått länge där många faktorer vägts in innan Karlsson och den resterande staben landat i 20 spelare. 

– Det har varit väldigt svårt och tufft att ta ut de här 20 namnen. Det har varit oerhört jämt och framför allt har det varit väldigt många bra spelare som varit med i kampen om de här platserna. Det är också få platser, normalt sett tar vi ut 22 spelare men nu är det 18 utespelare och två målvakter, det har också gjort det svårt.

– Det har varit många sömnlösa nätter och vi har bollat mycket inom staben om hur vi ska göra och vilka vi ska ge en VM-biljett. Arbetet pågick in i det sista med att spika platserna.

På vilket sätt skiljer sig den här VM-truppen från tidigare VM-trupper?

– Jag skulle säga att den här truppens stora styrka är bredden. Vi har världsspelare överallt. Vi har många som spelar stora matcher regelbundet och vet vad som krävs för att vinna. Vi har även många spelare som kan spela på olika positioner, vilket är en styrka. 

Truppen till Singapore innehåller fyra debutanter. Målvakten Lovisa Hedin samt utespelarna Nellie Öhgren, Jonna Stenvall och Hanna Nordstrand. Gemensamt för samtliga fyra är att de har gjort ett rejält avtryck i blågult när de fått chansen.

– Samtliga debutanter har verkligen visat att de vill vara med och har verkligen tagit chansen när de blivit uttagna. De har gjort avtryck när de har fått chansen och de är också väldigt bra på olika saker. Det är olika positioner givetvis, men de har verkligen antagit utmaningen och tagit för sig när tillfällena givits.

Nedräkningen till VM är nu inne i sitt slutskede. För Åsa Karlsson, spelarna och den resterande staben återstår nu bara de sista förberedelserna innan det är dags att packa väskorna för säsongens landslagshöjdpunkt.

Men Karlsson medger att det är en tuff utmaning som väntar laget i Singapore.

– Först och främst ska det bli otroligt kul att spela VM. Lagen vi möter har verkligen växlat upp och det blir en stor utmaning, titta bara på Finland som vunnit två raka EFT-turneringar nu. Det kommer att bli oerhört tufft och det kommer vara små marginaler rakt igenom. Sen blir det en massa andra förberedelser som man kanske inte normalt har i och med att vi spelar i Singapore. Det kommer vara varmt ute och kallt inne, bara det blir en utmaning.

 – Men VM är det som alla har gått och väntat på och längtat till. Nu är vi där och vi kommer göra allt i vår makt för att ta ett nytt VM-guld.

VM i Singapore blir också det sista Åsa Karlsson gör som förbundskapten.

– Det blir mitt sista VM och jag har landat bra i det beslutet. Det kommer att bli en fantastiskt upplevelse och framförallt att få göra det tillsammans med den här staben och den trupp som vi har tagit ut. Det kommer att bli känslosamt.

Truppen till VM
Målvakter
Lovisa Hedin, Thorengruppen IBK
Matilda Östlund-Visén, Täby FC IBK

Utespelare
Moa Andersson, Pixbo IBK
Sandra Boric-Svärd, Thorengruppen IBK
Ellen Bäckstedt, Endre IF
Lisa Carlsson, Täby FC IBK
Amanda Delgado Johansson, Thorengruppen IBK
Cajsa Elm, Pixbo IBK
Moa Gustafsson, IBF Falun
Wilma Johansson, Västerås Rönnby IBK
Klara Loneberg, Pixbo IBK
Klara Molin, Täby FC IBK
Hanna Nordstrand, Täby FC IBK
Ida Sundberg, Kloten Dietlikon 
Jonna Stenvall, Thorengruppen IBK
Ellen Rasmussen, Malmö FBC
Moa Tschöp, FBC Kalmarsund
Maja Viström, Thorengruppen IBK
Emelie Wibron, Thorengruppen IBK
Nellie Öhgren, Thorengruppen IBK

Spelschema VM
2 december 12.00 (svensk tid), Slovakien - Sverige
4 december 10.00 (svensk tid), Tjeckien - Sverige
5 december 10.00 (svensk tid), Sverige - Polen
7 december 13.00 (svensk tid), ev. kvartsfinal
9 december 10.00/13.15 (svensk tid)  ev. semifinal
10 december 09.00 (svensk tid), ev. bronsmatch
10 december 12.00 (svensk tid), ev final
* Uppdaterad 20 november 2024

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS