1 VISION SVENSK INNEBANDY VILL
Svensk Innebandys vision är att bli Folksporten. Med folksport så tänker vi på en sport som tilltalar många. Som är öppen för alla. Som är så enkel och rolig att många vill utöva den. Och som dessutom är underhållande att se på.

TÄNK ATT DET I FRAMTIDEN SKULLE KUNNA SE UT SÅ HÄR:

Innebandy har flest antal utövare av alla sporter i Sverige. Vi finns i alla kommuner. I den lilla orten. I storstaden. På alla arbetsplatser. I skolan och gympahallen (för vi gillar faktiskt fortfarande ribbstolar). Dessutom har streetinnebandyn återintagit våra gator. Men vi syns också i Sveriges mest moderna arenor. Och digitalt, oj vad enkelt det är att följa och hitta innebandyn.

Vår sport är så mycket: Träning! Tävling! Uppvisning! Det finns något för alla. Vill du spela klassisk 5 mot 5 med målvakt – så kör på. Kanske är mer 3 mot 3 med småmål din stil, varsågod. Föredrar du head to head? Japp, det finns också.

Våra landslag är framgångsrika och populära. Våra högsta ligor är spännande och underhållande att följa, en stor snackis överallt. Flera av de största profilerna är idoler och förebilder med egna kanaler och fans. Några av landets största influencers är innebandyspelare.

Tendenserna från 2010-talet att människor rör på sig mindre och mindre känns långt borta. Innebandy drar ett tungt lass här.

Parainnebandyn är förstås en naturlig del av innebandyn och vi har lyckats bli helt jämställda. Och jämlika. Det finns gott om kvinnliga tränare (50% i Svenska Superligan exempelvis) och spelare (oj, vad många tjejer som spelar) att se upp till. Det här syns också tydligt i styrelserummen.

Alla är välkomna i Svensk Innebandy. Alla får ett hej. En plats. Ett innebandyliv. Vilket liv väljer du själv. Kanske spelar du varenda dag? Varannan tisdag? Eller något helt annat. Det viktiga är att det är på dina villkor.

Du kanske drivs av utveckling för att se hur bra du kan bli. Eller så vill du bara spela för att det är så otroligt roligt. Så enkelt. Så fartfyllt. Du som vill sluta och testa andra sporter gör det. När du vill tillbaka ut på planen igen är vägen dit så ordentlig utsnitslad att en orienterare imponeras. Det är inga bekymmer.

Innebandyföreningarna tas emot med öppna armar av skolan och får möjlighet att presentera sporten för såväl för 7- som för 15-åringar, ”du vet att det aldrig är försent att börja spela innebandy va?” Innebandyn är med och uppfostrar nästa generations vuxna. Aktiva spelare fortsätter länge för att de hittar en tillhörighet och utvecklas personligen. De som tagit ett uppehåll från innebandyn kommer tillbaka till den motionsform som passar dem. Det finns motionsligor och dropin-tider som blivit så populära.

Innebandyn har förenat människor. Lärt ut om värdegrund och vikten av att arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Vi har lyckats få människor att ta ansvar om någon är utanför eller beter sig illa. Det här börjar även märkas i arbetslivet. Arbetsgivare ser positivt på att rekrytera en innebandyspelare – de vet att de får en anställd som, oavsett annan utbildning, har egenskaper som de vill ha på sin arbetsplats. Det gör också att när ett företag står och väljer mellan två personer nyanställer de den som har en gedigen ledarskapsutbildning från innebandyn.

Självklart ser även beslutsfattare positivt på innebandyn. De vet att sporten gör skillnad i samhället genom att aktivt ta initiativ och driva utveckling som syns och märks.

Vi är alla stolta över att vara en del av innebandyn!

Läs vidare om vår värdegrund
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS