Domare Stopp

Stopp! Det här är inte Okej!


Här kan ni rapportera om olämpliga beteenden och händelser i samband med match eller föreningsaktiviteter.

Innebandy, och idrott generellt bygger på känslor och dramatik i en rasande fart. Det är nog alla involverade medvetna om, men oavsett vad som händer i och omkring plan är det viktigt att alla parter bibehåller en respektfull attityd och ton mot varandra.


Tyvärr händer det att personer frångår idrottens värdegrund och på olika sätt bryter mot den överenskommelse vi tillsammans skapat. 

Vid dessa tillfällen är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt att uppmärksamma, hantera och främja ett bättre hallklimat. 

Denna sida är till för att öppna upp för iakttagelser man gjort vid olika matcher i distriktet. 

Det är dock viktigt att skilja på detta formulär och att anmäla till bestraffning, genom nationella disciplingruppen och juridiska nämnden (Svenska Innebandyförbundet). 

Anmälan till Stockholm Innebandy
Vem som helst kan göra en anmälan genom formuläret ovan. Ärendets dignitet kan antingen vara iakttagelser, upplysningar eller annat man anser att Stockholms Innebandyförbund bör se över eller hantera, till exempel ledare man anser inte beter sig, domare som brutit mot uppförandekoden, föreningar man anser missköter verksamheten. 


Såhär hanterar Stockholm Innebandy inkomna ärenden
Förbundet har inget mandat att bestraffa varken spelare, ledare eller föreningar. Däremot är vi oftast den organisation som har närmast kontakt med föreningar och domarkår, som vi på olika sätt kan påverka. Många föreningar vill till exempel att vi hör av oss när ledare, lag eller publik i deras namn inte beter sig på ett korrekt sätt.

Anmälan till bestraffning
Vem som helst kan göra en anmälan av en förseelse som begåtts i samband med en match eller annan idrottslig verksamhet, så som till exempel träning eller möten.

Men den Nationella disciplingruppen och Juridiska Nämnden har bara skyldighet att ta upp ärendet till prövning om anmälan inkommit från någon av de som berörts av händelsen.

Frågor och Svar

Varför har Stockholm Innebandy skapat denna funktion?

Det blir allt vanligare att händelser rapporteras in till förbundet genom mejl och telefon. Det är svårt för förbundets personal att kunna återkoppla och hantera allt på ett säkert sätt Med denna funktion kan fler personer involveras och ett systematiskt arbetssätt förhoppningsvis skapas. Det samlar även all dokumentation på samma ställe. 

Vilka kan anmäla?

Vem som helst kan anmäla. Vi förespråkar dock att den som anmäler inte är anonym, även om möjligheten finns. Detta för att vi lättare ska kunna hantera ärenden. 

Hur bör jag tänka kring skattning av mitt ärende?

Vid ärenden som klassas:

0-3 i formulärets allvarlighetsskala - ärendet hanteras i form av ett informationsutbyte, dvs att förbundet tar till sig händelsen för kännedom, som sedan kan användas i sedvanlig dialog eller vid framtida ärenden.  

4-6 i formulärets allvarlighetsskala - förbundet initierar en dialog med berörda parter för att samla in information och därefter gemensamt komma fram till en lösning eller utvecklingsmål.  

7-10 i formulärets allvarlighetsskala - förbundet agerar skyndsamt genom att låta samtliga berörda parter skicka in händelserapporter och försöka skapa en så tydlig bild av situationen som möjligt och därefter försöka lösa uppkommen situation med samtliga parter. Vid ärenden som berör externa parter (polis, socialtjänst, disciplinnämnden etc) kan förbundet hjälpa till med att vidareanmäla.  

Hur hanterar Stockholms innebandyförbund inkomna ärenden?
  1. Förbundet tar emot anmälan genom formuläret på hemsidan och gör en egen skattning på ärendet. 
  2. Förbundet kommer genom dialog berätta för anmälaren på vilket sätt ärendet klassas samt ge ett förslag på fortsatt hantering.  

  3. Ärendet hanteras.  

  4. Ärendet avslutas eller skickas vidare till extern part. 

Vilket utfall kan jag förvänta mig från mitt ärende?

Innebandyns högsta beslutande organ gällande bestraffningar sker genom Disciplinnämnden på Svenska Innebandyförbundet. Här hanteras anmälningar till bestraffning. Bestraffningsärenden handläggs enligt Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap.

Stockholms Innebandyförbund har således inte stora möjligheter till att bestraffa. Vår förhoppning är istället att arbeta proaktivt samt, vid ärenden, initiera dialoger och utvecklingsplaner i samråd med föreningar, ledare och domare. 

Vid ärenden som rör värvningar agerar förbundet utifrån den åtgärdstrappa som finns i värvningspolicyn.

Vad är skillnaden mellan Stockholm innebandys ärendehantering & Svensk innebandys anmälan till bestraffning?
  • Stockholm innebandys ärendehantering riktar sig mot händelser som frångår idrottens värdegrund. Genom att ge oss kännedom och förutsättning till dokumentation tror vi på att oönskade mönster kan brytas. 
  • Nationella diciplingruppens anmälan till bestraffning har endast skyldighet att ta upp ärenden till prövning om anmälan inkommit från någon av de som berörs av händelsen. Medan Stockholms innebandyförbund mottar samtliga iakttagelser. 
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS