Elinnebandyprojektet ”Elinnebandy är livet” tilldelas mångmiljonstöd av Allmänna Arvsfonden
Första spadtaget till Elinnebandyprojektet ”Elinnebandy är livet” initierades innan pandemin genom ett samarbetet mellan huvudman KF Heros, Gävleborgs Innebandyförbund och Parasport Gävleborg. Nu, tre år senare - har Allmänna Arvsfonden, efter lång tids arbete med projektet nu gett grönt ljus. Totalt rör det sig om dryga sex miljoner kronor i projektbidrag. I samverkansform med World Cup Volt Hockey är målsättningen att på nationell nivå i landet, öka från tio till tjugo föreningar på tre års sikt. Ett fortroende som ska förvaltas tillsammans med Svenska Innebandyförbundet, Svenska Parasportförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet och utveckla elinnebandyn och möjlighet till aktiv fritid för rörelsenedsatta.
Projektet ska inspirera fler föreningar att starta upp elinnebandyverksamhet på ett nationellt geografiskt område genom att ta fram samverkansmodeller för att underlätta uppstart och varaktig verksamhet. Projektet kommer att erbjuda strukturerad ”prova-på-paket” som ska ge förutsättningar för föreningar att introducera idrotten lokalt.
- Det här känns ju så klart helt fantastiskt, ett oerhört idogt arbete under lång tid - men ingenting skulle kunna vara möjligt utan vår fantastiska samarbetsform mellan alla organisationer. Vi har trott på det här sedan dag ett och vuxit tillsammans, vi får faktiskt säga - äntligen nu, säger Christer Ringh, som har varit en av dom drivande från start, KF Heros.
De 6,3 miljoner man nu fått i stöd ska nu gå till att köpa in tolv stolar som provmaterial att ta med sig på en Sverigeturné. En stol idag kostar ungefär 130.000 SEK.
- Det här verkligen fantastiskt, det här ger oss möjligheter att på ett systematiskt sätt driva på utvecklingen för mer elinnebandy i landet - vi är taggade och inspirerade att få starta arbetet. Med fler föreningar får vi chansen att spela fler matcher och engagera fler utövare, vi har en modell som har brutit barriärer förr och det här är resultatet av en fantastisk samverkan, säger Linus Nielsen, Gävleborgs Innebandyförbund.
Fakta om Elinnebandy:
Parainnebandy finns i tre olika spelformer i Sverige. Rullstolsinnebandy och elinnebandy som riktar sig till personer med rörelsenedsättning samt stående innebandy som riktar sig mot personer med intellektuell- eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Idrotten vänder sig till individer med funktionsnedsättning och rörelsebehov där idrottaren sitter i en anpassad sport permobil med klubba fastmonterad längst fram på sportstolen. En så kallad t-stick. Genom snabba rörelser och taktisk manövrering spelar lagen matcher på sportgolvet, på ett innebandy-liknande vis med anpassade mål och sarger. Oftast möter man varann med tre spelare mot tre och det är en sport som kräver både fysik och strategi. Normalt sett spelar man på liggande låga målburar som är bredare än ett vanligt innebandymål och med lägre ribba.
Sporten som har etablerats i Sverige under tidigt 2000-tal finns i dag på dryga 10 platser i Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr och inkluderar idag 13 aktiva klubbar. Idrotten har en utbredning i norden, då inom Danmark och Norge där ett dryga femtiotal föreningar finns. Det finns även initiativ i Tyskland och inte minst över Atlanten i Kanada och nu också, i skrivande stund de nystartade initiativen i USA.
Publicerad av Oscar Hurtig