Thorengruppen IBK tar hem SM-guldet 2022/23

Publicerad
Thorengruppen firar sm-guld 2023 på podiet

Det blev tredje raka SM-guldet för Thorengruppen IBK. I en rafflande final mot Pixbo Wallenstam IBK vann Umeålaget med segersiffrorna 4-3.
”Det känns jättekul. Det var häftigt att få uppleva SM-guldet igen. Mäktigt”, säger Oona Kauppi.

Inför en storpublik i Avicii Arena var det dags för SM-final mellan Thorengruppen IBK och Pixbo Wallenstam IBK. Efter en något avvaktande inledning där lagen kände på varandra och utbytte mållägen tog Thorengruppen IBK ledningen i matchen genom Oona Kauppi och första perioden slutar med Thorengruppen i ledning. 

I andra perioden rivstartar Pixbo Wallenstam och utjämnar genom Emma Stenberg. Pixbo sätter sig sedan i förarsätet två gånger om, men det här skulle visa sig vara Thorengruppen och Kauppisystrarnas match. Strax innan andra periodens slut reducerar Thorengruppen genom Veera Kauppi och i den tredje perioden tar Oona Kauppi laget till ledning, en ledning som håller i sig matchen ut och Thorengruppen IBK kan titulera sig Svenska Mästare säsongen 2022/2023. 

– Det känns jättekul. Det var häftigt att få uppleva SM-guldet igen. Mäktigt, säger Oona Kauppi, tremålsskytten i matchen och berättar att hon egentligen hade siktet inställt på att göra fyra mål.

– Inför matchen snackade jag med vår tränare och han sa till mig - använd dina styrkor, ge dig själv chansen att göra fyra mål. Nu gjorde jag inte inte fyra utan tre mål, men det räckte idag för att vinna, så jag är verkligen nöjd med min insats.

Matchavgörande målet, 4-3 satte hon, framspelad av systern Veera Kauppi.

– Veera skickade en långboll till mig och jag försökte bara hinna till bollen. Jag hann inte tänka så mycket, men det blev snyggt säger Oona Kauppi och lyfter fram lagets bredd som en matchavgörande styrka.

– Vi har så bred grupp att vem som helst hade kunnat avgöra den här matchen.

10 489 på läktarna gjorde sitt för att skapa en magisk inramning och Oona Kauppi berättar att SM-finalen är något hon och laget längtat efter.

– Att uppleva SM-finalen här i Avicii Arena, det är verkligen något som man jobbar för hela säsongen med målet att få vara här. Jag gillar den här typen av matcher, att vara bäst när det gäller och man måste prestera bra för att vinna, speciellt eftersom Pixbo också är ett jättebra lag så det är tufft att möta dem.

Hur ska guldet firas?
– Vi kommer fira ordentligt och njuta eftersom vi gjort en bra säsong.  

Matchfakta
Thorengruppen IBK – Pixbo Wallenstam IBK 4-3 (1-0, 2-3, 1-0)

Första perioden
1-0 (08.38) Oona Kauppi (Sofia Joelsson)

Andra perioden
1-1 (02.32) Emma Stenberg (Klara Loneberg)
1-2 (07.40) Caroline Adelöw (Amanda Berggren)
2-2 (12.25) Oona Kauppi (Cajsa Alm)
2-3 (16.11) Emma Stenberg (Klara Loneberg)
3-3 (19.14) Veera Kauppi (Emelie Wibron)

Tredje perioden
4-3 (06.19) Oona Kauppi (Veera Kauppi)

Bildbank

Bilder från SM-finalen finns i Svensk Innebandys bildbank. Fritt för media att använda för publicering. Vid användning, uppge Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS