Svik inte Stockholms barn och ungdomar – idrotten behöver investeringar nu! 2023

Publicerad
1600+900 Valbild

Svik inte Stockholms barn och ungdomar – idrotten behöver investeringar nu!

Idrotten i Stockholm, vår största folkrörelse, som engagerar tiotusentals barn och ungdomar, riskerar att stanna av. Trots vallöften om ökade investeringar ser vi nu hur projekt skjuts på framtiden – och därmed även barnens möjlighet till en aktiv och trygg fritid.

Det är numer erkänt av alla att förutsättningarna för idrott i huvudstaden för de flesta idrotterna är väsentligt sämre än på de flesta orter i landet – i huvudsak beroende på under decennier eftersatta investeringar i anläggningar. Den borgerliga majoriteten presenterade 2021 en plan som lyfte investeringarna till en nivå på ca 1 miljard samt att ytterligare anläggningar skulle tillkomma med privat finansiering vilket innebar att anläggningsbristen skulle kunna börja betas av. Den nu S-ledda majoriteten gick till val på att denna plan skulle fullföljas samt utökas med 250 mkr per år samtidigt som flera privatfinansierade projekt ströks. Planen justerades också så att en större del av investeringarna skulle genomföras under mandatperiodens senare del.

Vi – de största specialidrottsförbunden som svarar för 80 % av alla aktiva inom föreningsidrotten har under senare år haft en konstruktiv dialog hur den strategi för idrottsanläggningar som kommunstyrelsen fastställt ska genomföras. 

I pågående arbete med Stockholms stads budget har framkommit att stadens ekonomi försvagats och att omprövning och senareläggning av viktiga anläggningsprojekt kan befaras. För 2024 investerades 1100 mkr i idrottens anläggningar och planen för 2025 har varit 1630 mkr och för 2026 2000 mkr. Minskning av ramarna för 2025 genom att projekt skjuts framåt i tiden skulle innebära ett gigantiskt lyft under 2026 om löftena för hela mandatperioden skulle hållas. Vi finner det osannolikt. Ett antal stora projekt som Ulvsunda Idrottscentrum är visserligen på gång men allt för många skjuts ånyo på framtiden om de ekonomiska ramarna minskas. Dessutom har kostnadsutvecklingen skenat så att dessa inte heller räcker till för den plan som staden antagit.

När samhällsutmaningarna med gängbrottslighet, ohälsa och tonläget mellan människor blir värre så väljer politiken att prioritera bort en av lösningarna. Om idrottsanläggningarna fortsätter att skjutas upp kommer vi inte bara att svika våra ungdomars hälsa och framtid, utan även missa en kraftfull möjlighet att förebygga ohälsa och den växande gängkriminaliteten. Idrotten är en av våra starkaste skyddsmurar mot dessa samhällsutmaningar.

Större Idrottsanläggningar är fleråriga projekt och kräver, för ett effektivt genomförande, ekonomiska planer som ligger fast. Vi uppmanar våra politiker att stå upp för vallöftena. Politiker pratar gärna om idrottens betydelse, hur stor idrottsrörelsen är med alla ideella insatser som görs i föreningslivet. När vi nu landar i verkligheten så speglar den inte vad politiken har lovat och vad staden förtjänar.

För svik inte Stockholms-idrotten!

Stockholms Fotbollsförbund  
Lars Ekholmer          

Stockholms Innebandyförbund    
Fredrik Englund  

Stockholms Ishockeyförbund     
Göran Tidström

Handbollsförbundet Öst    
Mathias Thörnblom                          

Stockholms Basketförbund
Klara Lind                                                               

Gymnastikförbundet Öst
Stefan Agnvall                             

Stockholms Simförbund
Stefan Gyllberg                    

Stockholms Konståkningsförbund
Tova Ask                                                     

Gotlands och Stockholms Friidrottsförbund
Bengt Olsson                                                 

Publicerad av Mathias Wegnebring

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS