Storvreta IBK svenska mästare 2022/23

Publicerad
PW019028
Storvreta IBK kan åter titulera sig svenska mästare. Detta efter att ha vunnit mot IBF Falun med segersiffrorna 5-4.
”Idag var det vår tur", säger Storvretas lagkapten Tobias Gustafsson.

Det var uppdukat för dramatik i Avicii Arena när de regerande mästarna IBF Falun ställdes mot Storvreta IBK i SM-finalen. En så gott som fullsatt arena (12 922) hjälpte till att skapa en magisk inramning.

På planen rivstartade Storvreta och tog kommandot genom att gå upp i en 2-0 ledning. Ledningen utökades till 3-0 genom tvåmålsskytten Filip Eriksson innan IBF Falun reducerade genom Emil Johansson.

Tidigt i tredjeperioden gör Storvreta 5-1 genom Storvretas lagkapten Tobias Gustafsson, framspelad av Filip Eriksson. Men matchen var långt ifrån över. IBF Falun kämpade sig tillbaka och gör både 2-5, 3-5 och reducerar till 4-5. Falun forcerar sedan för en kvittering och tar ut målvakten men Storvretas ledning står sig matchen ut och Uppsalalaget kan titulera sig svenska mästare säsongen 2022/23.

– Jag är stolt över det vi gjort i år, det var inte alltför många som trodde på oss inför säsongen men vi har gnuggat på och trott på vårt. Vi har verkligen byggt vidare på den här kulturen som är i Storvreta och att det får bära frukt och att vi vinner idag och sättet vi vinner på. Det blir spännande i slutet och när det går vägen är det den bästa känslan som finns. Idag var det vår tur, säger Storvretas lagkapten Tobias Gustafsson.  

Vad tänkte och kände du när Falun forcerar och det blir riktigt jämnt i slutminutrarna?

– Någonstans blir det bara ryggmärgsbeteende som man gjort under hela säsongen. Men det är klart, när det blir 5-4 så tänker man va fanken håller vi på med. Men vi lyckas fäkta iväg bollen och vinna till slut. Riktigt härligt.  

När Tobias Gustafsson får analysera varför de står som vinnare i år lyfter han fram flera delar. Bland annat försvarsspelet.

– Vi har gjort om och spelar lite annorlunda det här året och har vuxit in i det i slutspelet framför allt. Sedan gäller det att spelare är heta när det väl ska avgöras. Ser man på Filip Eriksson, det här var ett kvitto på vad han levererat under säsongen, han är nästa storstjärna som verkligen föddes i år och han tillsammans med Albin Sjögren är de som avgör det här. Ett kollektiv och sedan spetsarna och överprestationerna så står vi här med guldet.

SM-guldet innebar den sjunde för Storvretas del och därmed blev det kvitterat i titelfajten med Falun.

– Det här är självklart jätteviktigt för föreningen. Det är ett race mot Falun. Det är vi som är de stora klubbarna. Jag har full respekt för den Falun. Vi har varit ledande många år, sedan har de gått om, så det var på tiden att vi kvitterade den matchen. Det är fint att återse SM-bucklan igen.

Matchfakta
IBF Falun – Storvreta IBK 4-5 (0-2, 1-2, 3-1)

Första perioden
0-1 (03.35) Filip Eriksson (Albin Sjögren)
0-2 (10.16) Simon Götz (Albin Sjögren)

Andra perioden
0-3 (07.48) Filip Eriksson (Filip Stenmark)
1-3 (15.49) Emil Johansson (Emil Kalentun)
1-4 (18.27) Niklas Winroth Nelin (Tobias Gustafsson)

Tredje perioden
1-5 (2.14) Tobias Gustafsson (Filip Eriksson)
2-5 (5.22) Simon Berg (Casper Backby)
3-5 (8.29) Emil Nilsen (Rasmus Enström)
4-5 (17.45) Emil Ruud (Rasmus Enström)

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS