Älvsjö hoppas på värdefull erfarenhet i SSL-kvalet

Publicerad
Anders Schough Älvsjö AIK IBF2
Från att ha slutat säsongen 2022/23 på en fjärdeplats till att vinna Allsvenskan Östra 2023/24. Älvsjö AIK IBF har tagit stora kliv och redan nu på söndag väntar första mötet mot Sundsvall IBF i kvalet till SSL. Inför helgens möte har vi pratat med huvudtränare Peter Lundin om säsongen och lagets förberedelser.

Älvsjö AIK IBF har klättrat sig upp i tabellen varje säsong sedan säsongen 2016/17, då de kvalade sig upp till Allsvenskan. När säsongen 2022/23 tog slut var laget på en fjärde plats med 96 gjorda mål, -4 i målskillnad och 38 poäng. Nu är grundserien av säsongen 2023/24 färdigspelad och med 102 gjorda mål, +35 i målskillnad och 50 poäng står Älvsjö som seriesegrare.

– Främsta orsaken är att vi fått in två fantastiskt bra målvakter. Det har gjort att vi har kunnat jobba väldigt tryggt, lugnt och bra och sätta vårt försvarsspel, säger Peter Lundin, huvudtränare Älvsjö. 

En av målvakterna är Stephanie Dalbjer som spelat flera år i SSL och har sedan även tidigare landslagsmeriter. Enligt Peter har Stephanie även hjälpt att fostra hennes yngre målvaktskollega, Tilde Alstermark, som kom till Älvsjö från Åkersberga IBF efter ett år i SSL. 

Enligt Peter är deras fantastiska målvakter inte den enda anledningen till succén i år. Förutom målvakterna så har det tillkommit flera nya och unga spelare.  

– Det är fantastiskt bra lagmoral. Det är ett schysst lag som tar hand om och är måna om varandra. 

Men säsongen har inte varit enkel, det har varit tajta matcher, hårda förluster och väl förtjänade segrar. Framför allt i höstas vann Älvsjö matcher som var tajta och ofta kunde de avgöra matcher i slutet. 

– Vi har haft marginalerna med oss och det har gjort att vi byggt ett stort självförtroende. Det har gjort att vi blivit starka. 

Även om Älvsjö har gjort succé under säsongen så har lagets målsättning inte varit att ta sig till kval eller till SSL. 

– Vår målsättning har varit att kvalificera oss till Allsvenskan 2024/25 eftersom den görs om till nästa säsong. För att vara direktkvalificerade till Allsvenskan nästa år så var vi tvungna att vara i topp fyra.  

Trots detta tycker Peter att det är fantastiskt kul att vara i kvalet och ser det som bra erfarenhet för spelarna. 

– Det är en nyttig erfarenhet för vårt unga lag. Ingen av våra tjejer, förutom Stephanie och Tilde, har ju upplevt att spela ett kval på den här nivån. Vissa kommer säkert ta klivet till SSL genom att bli värvade av andra klubbar. Då har de erfarenhet av den mentala anspänningen som man utsätts för. 

Den mentala anspänningen som man utsätts för under kvalmatcher är något som Peter själv och hans tränarkollega Alexandra Rodriguez Lundin har erfarenhet av. Båda har spelat på högsta nivån och vunnit SM-guld, de har själva varit i samma sits som deras spelare är i nu.   

– Vi har förståelse för att det kommer ske saker med dem rent mentalt. De kanske är lite spända och nervösa men då vet jag varför. Den mentala påfrestningen är jättesvår för vissa att hantera när man inte är van. 

Men för Peter är det viktigt att förmedla till tjejerna i laget att de ska ta vara på situationen och ha kul.  

– Vi har redan infriat lagets målsättning så detta är bara en bonus för oss. Vi ska gå ut och ha riktigt roligt, vi ska njuta av den här situationen vi har framför oss. Det är ändå ganska många spelare som skulle vilja byta plats med oss. 

Se alla matcher från SSL-kvalet på Sportbladet. Klicka här för att komma till sändningarna. 

Foto: Anders Schough

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS