Förändringar i juniorserierna

Publicerad
Basportphoto Pojk Final 26
Till denna säsong sker förändringar i juniorstrukturen till en modell där vi i större utsträckning möjliggör elitförberedande verksamhet samtidigt som vi värnar om breddverksamheten bland juniorerna.

Konkret innebär det att vi återinför slutspel samt upp- och nedflyttning för enskilda divisioner.
Presentation av nya juniorstrukturen

Förändringar i juniorserierna

Bakgrund

På Stockholms Innebandyförbunds årsmöte 2022 inkom Djurgårdens IF IBS med en motion att återinföra upp och nedflyttning i juniorserierna. Styrelsen bemötte motionen med att föreslå en utredning om att återinföra upp och nedflyttning i juniorserierna. Styrelsens förslag röstades igenom på årsmötet.

Denna utredning uppdrogs till Tävlingskommittén. Mot bakgrund av detta beslut påbörjades utredningen av Tävlingskommittén tillsammans med kansliet.

Metod

Tävlingskommittén tog avstamp i den nystartade Tävlingskonferensen som genomfördes med distriktets föreningar i november månad. På konferensen presenterades en historik som ledde till förändringen 2020-2021, samt att Djurgårdens IF IBS som motionär fick presentera sin motion.

Därefter följde grupparbeten där deltagarna bl.a. fick poängsätta vad man anser vara de viktigaste egenskaperna i en juniorstruktur, vilka skillnader som finns mellan kill/tjejserier mm.

Samanställningen från grupparbetet och dess diskussion ledde oss in på att fri anmälan till juniorserierna tagit bort en viktig motivation från de aktiva men samtidigt att i de längre serierna har fri anmälan fungerat klart bättre.

Utredningen som ledde till fri anmälan för juniorserierna 2020 visade på tre olika alternativ:

  1. Helt fri anmälan till juniorserierna
  2. En hybrid där vissa juniorserier har fri anmälan med de högsta serierna är kvalificerande
  3. Ursprungsmodellen med upp och nedflyttning i samtliga juniorserier.

Tävlingskommittén ansåg att arbetet 2020 fick ligga till grund för den nya utredningen. Det skapades en referensgrupp med både nya och tidigare deltagare där det arbetades fram olika förslag på strukturer som sedan fick ligga till grund för diskussionen. 

Under december månad sammankallades referensgruppen bestående av representerar från olika delar av vår juniorverksamhet, deltagare från referensgruppen 2020, deltagare från Tävlingskommittén samt motionären.

Referensgruppen fick de framarbetade förslagen som underlag inför den efterföljande diskussionen. Med hjälp av referensgruppen reducerades antalet förslag till två slutgiltiga.

De återstående förslagen arbetades därefter igenom av kansliet. Med hänsyn till Svenska Innebandyförbundets nya tävlingsplan för säsongen 2023–2024, där SM-finalen och annan verksamhets förskjutits en vecka, stod det inom kort klart att det i slutändan återstod ett slutgiltigt förslag.

Sammanfattning

Till kommande säsong sker förändringar i nuvarande juniorstruktur till en modell där vi i större utsträckning möjliggör elitförberedande verksamhet samtidigt som vi värnar om breddverksamheten bland juniorerna. För att lyfta Svensk Innebandy framåt men också Stockholm Innebandy behöver vi också stärka attraktionskraften samt jobba med behålla-perspektivet.

Juniorverksamheten innan 2020–2021 var i behov av en förändring där breddlag i större utsträckning behövde en större flexibilitet. Men förändringen 2020–2021 togs lite väl långt där tävlingsverksamheten för dem som kommit längst i sin utveckling blev lidande. Förhoppningen var att JAS samt seniorverksamhet skulle fylla det behovet, men så blev inte fallet. 

Med förslaget tror vi att juniorinnebandyn i Stockholm blir attraktivare samt att vi bättre kan behålla spelare i juniorålder, både de som kommit långt i sin utveckling men även genom att fortfarande tillgodose de som inte kommit lika långt.

Bra att tänka på
  • Kommande säsong är kvalificerande för div 1.
  • Notera att nästa säsong avslutas med ett slutspel.
  • Juniorslutspelet och slutspelet i Bäst i Stan är två separata tävlingar.
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS