Skåningarna kan ta USA till VM i Malmö

Publicerad
2021 12 08 Wfc2020usamenvssingapore 1019 Copy
I december avgörs VM i Malmö.
Då kan "Skånelaget" göra entré.
Men för att nå dit måste storebror besegras.
United States of Scania? En ny icke-erkänd republik i Nordamerikas inland? Icke. Genom att slå ett öga på USA:s landslagstrupp skulle man dock kunna tro att Skåne var en koloni till landet i väst. 

Men för att ni ska hänga med får vi backa bandet drygt 20 år.

Vid den här tidpunkten sammanstrålar en svensk kvinna och en venezulansk man i Florida. De fattar tycke för varandra och får snart tvillingsönerna Maxmiliano och Sebastian. Det dröjde dock inte länge förrän familjen bosatte sig i Sverige och Höllviken. Där Maximiliano "Maxi" Echegaray Delcomyn, 20, skulle snappa upp innebandyföreningen Höllviken IBF.

– Jag började inte spela innebandy förrän jag var 12 år gammal. Innan hade det varit mycket fotboll, men innebandyn tog snabbt fart efter att jag insåg att jag var ganska bra, säger "Maxi" Echegaray.

"Maxi" kramas om efter ett av sina mål mot Kanada.

"Landslaget en ära"

Trots att det har gått flera år sedan han lämnade de Förenta staterna är USA lika mycket hemma som Sverige. Där bor i dag hans far och med sin bakgrund kan "Maxi" dessutom representera sitt födelseland.

– Det är en ära att dra på sig landslagströjan. Känslan när man står där och nationalsången drar igång är otrolig. Det är bara glädje att få spela för USA, uttrycker sig forwarden, som till vardags huserar i Gårdarike IBK i division 3.

Landslaget befinner sig just nu i Toronto. Under lördagen och söndagen sammandrabbar nämligen USA och Kanada i ett playoff. Om amerikanerna drar det längsta strået är de klara för VM 2024 i Malmö.

– Det är inte på tal om, utan när vi tar oss till Malmö.. Då kommer det vara helt fantastiskt! Jag kommer ha familj och vänner på läktaren vilket kommer vara sjukt. Det blir en dubbel stolthet på något vis, berättar svensk-amerikanen.

Vill stärka intresset

"Maxi" är inte den enda som håller den skånska fanan högt på andra sidan Atlanten. Här finns också syskonen Joel Olofsson (huvudtränare) och Julia Olofsson (fysioterapeut), som känns igen från FC Helsingborg och Sofiero Kaizers.

Joel Olofsson är spindeln i nätet såväl på hemmaplan som i USA.

Nu är det snart tio år sedan Joel satte sitt första avtryck i USA. Han hade bestämt sig för att göra innebandyn större i USA och genom både arbete i ligaorganisationen samt i landslaget, börjar nu sporten växa en aning.

– Vi är betydligt fler spelare i dag än för tio år sedan. Men vi har inte nått målet än, säger Joel Olofsson.

Vad krävs för att lyfta sporten än mer?

– Kanske en plats i VM. Definitivt tror jag det skulle fånga upp intresset ytterligare.

Återigen Kanada som väntar. Ett motstånd som Joel kallar för "storebror". Ett motstånd som i skrivande stund har tagit två fler segrar i mötena mellan lagen. Senast lagen drabbade samman var i en träningsmatch i november.  Två mål av "Maxi" Echegaray räckte föga när Kanada stod som slutsegrare, 5-4.

Vad krävs för att vinna de här gångerna?

– Att vi verkligen spelar vårt spel och inte börjar spela utefter motståndet. Fokuset är otroligt viktigt här nu. Vi får heller inte stressa upp oss om det inte skulle gå vägen i inledningen. Trots allt har vi sex perioder på oss att avgöra det här, utvecklar Joel Olofsson.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se. Foto: Adam Troy/Privat

Köp biljett till VM i Malmö!

Ta chansen att uppleva Innebandy-VM i Sverige i Malmö den 7-15 december 2024.
Säkra dina biljetter redan idag via wfc2024.se.
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS