Sarah Jaxell: "Viktigt att locka de som inte finner sin naturliga plats"

Publicerad
Sarah Hemsidan

För att spelare, ledare, domare och alla andra värdefulla individer vid träningar/matcher ska kunna genomföra det ni älskar mest – innebandy – finns vi på Skånes Innebandyförbund till för er. Vi som förbund gör hela tiden vårt yttersta för att skånsk innebandy ska fortsätta utvecklas. Kanske märker ni av vårt arbete ute i hallarna, men har ingen aning om vem som gör vad. Under juni månad ska vi se till så att ni får lära känna oss bättre. 

På Skånes Innebandyförbund är vi sex medarbetare på kontoret. En av dem är Sarah Jaxell, som i augusti går in på sitt femte år i förbundet. Sarah är värdefull när det kommer till att ansvara för tränarutbildningarna och breddsatsningarna; så som motionsinnebandy. I Sarahs arbetsgång stöttar hon även upp när det är dags för våra domarutbildningar.

Har du tidigare haft en annan roll i förbundet eller inom liknande organisation? 

– Jag startade som projektansvarig för Sport Fitness där Skånes Innebandyförbund var en del i projektet, tillsammans med andra idrottsförbund i Skåne. Floorball Fitness är idag ett av svensk innebandys koncept för motionsinnebandy, som Skåne alltså startade upp.

 Finns det någon hjärtefråga som du arbetar extra hårt för?

– Att vi kan ha ett bredare utbud av tränarutbildningar som ger större möjlighet att fördjupa sig, vidareutbilda sig och att fler ska vilja kompetensutveckla sig i sin tränar- och ledarroll.

– En till stor del viktig fråga att arbeta med är att se över möjligheterna i att förändra sättet att se på träning, tävling och innebandy. Att locka de målgrupper som idag inte utövar innebandy och som inte känner att de har en naturlig plats inom idrotten.

 Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Antingen finns jag på kansliet eller på kontoret. Främst sker arbetet vid datorn kring att planera utbildningar, administrera anmälningar och möten såväl internt som med andra distrikt och nationellt. Förstås har jag också en fot ute i verkligheten för att bilda mig en uppfattning av vad som händer på motionssidan.

 Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att man känner sig som en viktig pusselbit i verksamheten. Alla har sitt ansvarsområde, men det är tillsammans som vi skapar helheten, som driver Skånes innebandyverksamhet framåt. Föreningarna utgör de flesta pusselbitarna i mitten, men vi i personalstyrkan, tillsammans med styrelse och kommittéer, utgör kantbitarna som håller allt samman. Det känns viktigt att vara en kantbit.

– Jag tycker också att det är intressant att försöka ta reda på så mycket som möjligt kring hur vår verksamhet ser ut. Till exempel att man använder sig av enkäter för att studera hur saker och ting förändras över tid och över säsonger. Vi vill exempelvis göra något för ett mer positivt hallklimat – för en trygg och schysst innebandy. Nu har vi sett hur hallklimatet har uppfattats under föregående säsong. Vår förhoppning är att kunna se en positiv förändring kommande säsonger och arbeta med att de positiva förändringarna består.

– Vi befinner oss i en föränderlig situation på flera plan. Att utveckla och förändra är spännande, och i många fall måste vi våga ta steget ut i något okänt och våga. Det är intressant att vara en del av det.

Varför är innebandy en sådan fantastisk sport?

– Den har stor potential att bli något mer. Den är lättillgänglig och enkel, vilket gör den attraktiv. Det finns något för alla, oavsett hur insatt man är i sporten.

Kontakta Sarah
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS