Innebandyn blomstrar i Skåne

Publicerad
Vi Växer Hemsida 1

Säsongen 2023-24 har innebandyn i Skåne upplevt en fortsatt ökning av antalet licensierade spelare. Med en tillväxt på 490 nya spelare, vilket motsvarar en ökning med 5,5 %, fortsätter de senaste säsongernas uppåtgående trend. När verksamhetsåret 2023-24 avslutades 30 april så fanns det 9 475 licensierade innebandyspelare i Skåne och därmed är antalet tillbaka på nivån innan pandemin. Antalet flick-/damspelare ökar procentuellt ännu mer, 7,2 % fler jämfört med förra säsongen.  

– Föreningarnas engagemang är avgörande för att innebandyn i Skåne fortsätter växa. De gör ett jättebra jobb och från förbundets sida ska vi ge dem så bra förutsättningar som möjligt för att såväl behålla som att locka nya utövare, säger Henrik Paulsson som är verksamhetschef på Skånes Innebandyförbund.

Tillväxten den senaste säsongen går brett. En del av ökningen syns på det som kallas grön nivå, det vill säga 7-9-åringar. Sedan i september förra året har Skånes Innebandyförbund drivit satsningen Lilla VM, där skolbesök på lågstadier runtom i Skåne är en bärande del. På åtta månader har drygt 8 600 skolbarn i 67 skolor fått testa på innebandy på idrottslektionen inom den satsningen.

– Vi har inte gjort en utvärdering av Lilla VM ännu, men det finns tydliga indikationer på att skolbesöken bidrar till att fler börjar spela innebandy. Det är hoppfullt även inför nästa säsong då Lilla VM kommer pågå minst till december i år då herr-VM avgörs i Malmö, berättar Henrik.

Även bland motionsspelare syns en markant ökning. Närmare 800 spelare med motionslicens innebär över 20 % fler än förra säsongen.

– Innebandyn ska vara folksporten där alla känner sig välkomna. Vi har medvetet satsat på att bredda vår sport i Skåne och det är glädjande att se att vi når nya målgrupper. Även här ska föreningarna ha beröm som verkligen har anammat att erbjuda utövare nya sätt att upptäcka innebandyn på.

Det finns också många ljusglimtar bland enskilda föreningar. Skånes största förening IBK Lund fortsätter att växa och är, sett till antal licenser, den tredje största innebandyföreningen i Sverige. På flick-/damsidan är IBK Lund numera landets största förening med sina 359 licenser. 

Trots den positiva helhetstrenden så finns det områden som inte visar på samma höga tillväxt i distriktet.

– En av våra främsta utmaningar är att behålla spelare i åldern 12-16 år, särskilt på pojksidan där antalet utövare ännu inte återhämtat sig efter pandemin. Det är viktigt att vi gemensamt inom skånsk innebandy fortsätter att arbeta aktivt för att skapa attraktiva och inkluderande miljöer där alla spelare oavsett ambitionsnivå känner sig välkomna och motiverade att fortsätta sin innebandyresa, avslutar Henrik.

Börja spela innebandy idag!
Mer om licenser
Antal licenser för distrikt och föreningar
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS