Förslaget: "Slopa åldersbegränsningen för seniorspel"

Publicerad
8C0A0176

Ska du fylla 15 år eller är yngre? Då har du i dag, som generell bestämmelse, inte möjlighet att delta i seniorspel, enligt Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser. Åldersgränsen kan komma att utredas framöver. I alla fall om Skurups IBK får sin vilja igenom.

Den 18 juni bjuder Skånes Innebandyförbund in föreningarna till årsmöte. Fram till och med den 7 maj kunde föreningarna skicka in förslag på motioner som de vill ska behandlas på årsmötet. Skurups IBK yrkar nu på att Skånes Innebandyförbund ska verka för att åldersregleringen för seniorspel helt ska tas bort – eller åldern sänkas. Nuvarande bestämmelse är reglerad i Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser och en förändring av bestämmelsen är alltså inget som årsmötet i Skåne kan besluta om i mötet, utan den typen av beslut gällande nationella tävlingsbestämmelser tas på Svenska Innebandyförbundets tävlingskongress.  

I motionen pekar Skurup på att ännu en talang har setts förlorad efter att ha plockats upp av en SSL-förening. Spelaren i fråga gjorde därmed endast sju matcher i seniorspel, efter att ha fått dispens i reservlaget. Dagens tävlingsbestämmelser tillåter inte spel i seniorsammanhang förrän det år spelaren fyller 16 år och därför fick spelaren aldrig prova lyckan i representationslaget. 

– Spelarna går miste om möjligheten att ”fasas in” i seniorsammanhang i sin moderförening, vilket oftast upplevs tryggast för en ung spelare och där man har bäst bild av spelarens förutsättningar. Steget som man sedan blir ombedd att ta när man väl har åldern inne, blir desto större fysiskt och hastigare med en större omställning där också ny förening och flera förändringar i omgivningen spelar in, säger Skurups IBK:s ordförande Ninette Bolinder.

Upplever ni det här som ett större problem hos er?

– Det är inte nödvändigtvis så att vi kommer att exportera ungdomsspelare till SSL varje år, men vi är en förhållandevis liten förening där varje spelare är viktig, såväl för spelarens personliga utveckling, som för våra seniorlags möjlighet till återväxt. I takt med att våra ungdomslag blir äldre kommer problemet säkert att öka. Den begränsning som idag finns driver utan tvekan spelare som vill utvecklas till JAS-spel, eftersom möjligheten till seniorspel saknas och begränsar i synnerhet mindre föreningars handlingsutrymme, berättar Ninette Bolinder.

Vidare drar Skurups IBK upp fotbollen som ett exempel. Föreningen menar att begränsningarna för seniorspel inte är densamma i fotboll, vilket i sin tur inte gynnar innebandyn då spelare som kombinerar då båda idrotterna kan erbjudas seniorspel i fotboll mycket tidigare. Ett orosmoln, eftersom fotbollen därmed kan bidra till bättre förutsättningar för spelarens utveckling, fortsätter Skurup.

– I många sammanhang använder innebandyn fotbollen som förebilder, men här resonerar man helt olika, då fotbollen inte har samma begränsningar. Vi försvagar då innebandyns konkurrenskraft, eftersom spelare som exempelvis kombinerar innebandy och fotboll kan erbjudas seniorfotboll tidigare, vilket gör att de blir mer sportsligt stimulerade och kan få en föreställning om att de har bättre förutsättningar att utvecklas inom fotboll än innebandy, säger Ninette Bolinder och tillägger:

– Vi ser årligen hur yngre spelare räddar återväxten i vissa fotbollslag, spelare som är redo för ytterligare utmaningar kan ges dessa. Det är klart en enorm morot för en ung ungdomsspelare att få möjlighet att delta i samma match som föreningens stora manliga eller kvinnliga förebilder. Bortsett från den sportsliga utvecklingen ger det ökad motivation till fortsatt träning och minskar klyftorna mellan senior- och ungdomsverksamhet i föreningarna.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se.

Läs tävlingsbestämmelserna här
Läs mer om årsmötet här
Anmäl dig till årsmötet här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS