Martin Matti: "Att se gnistan tändas i domarna är roligt"

Publicerad
Martin Matti Personalbild

För att spelare, ledare, domare och alla andra värdefulla individer vid träningar/matcher ska kunna genomföra det ni älskar mest – innebandy – finns vi på Skånes Innebandyförbund till för er. Vi som förbund gör hela tiden vårt yttersta för att skånsk innebandy ska fortsätta utvecklas. Kanske märker ni av vårt arbete ute i hallarna, men har ingen aning om vem som gör vad. Under juni månad ska vi se till så att ni får lära känna oss bättre. 

En av våra medarbetare är vår domartillsättare Martin Matti. Hans huvudsakliga uppgift är att tillsätta samtliga matcher på distriktsnivå, som inte ombesörjs av föreningarna. Och sitter Martin inte och lägger ihop "domarpusslet", så är han själv ute på planen och dömer i de stora matcherna.

Hur länge har du arbetat inom förbundet?

– Som domartillsättare blir kommande säsong min nionde säsong som jag har uppdraget. Utöver uppdraget är jag ledamot i domarkommittén, har uppdrag som kursinstruktör, och i den mån jag hinner med även domarcoach.

Har du tidigare haft en annan roll där eller inom liknande organisation?

– Utöver ovan nämnda roller är jag domare på förbundsnivå, där jag främst dömer Herr-SSL, och är internationell domare.

– Till vardags arbetar jag som projektledare inom fastighetsbranschen så att samordna och hålla ihop saker genomsyrar många av mina uppdrag, och är även den del som jag har mina främsta styrkor inom.

Finns det någon hjärtefråga som du arbetar extra för?

– Utveckling samt utbildning av domare är frågor som vid sidan av min egen domarkarriär är de områden som jag brinner mest för. Jag tycker också att det är inspirerande att arbeta med domarfrågor på strategisk nivå, för att staka ut en riktningen för hur vi ska arbeta med domare och hur man ska se på domaryrket på sikt.  

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Då jag har domartillsättningsrollen som ett uppdrag, och inte är anställd på SkIBF i den bemärkelsen, så finns det ingen vanlig dag och detta arbete bedrivs inte varje dag. I stora drag kan man säga att jag gör en tillsättning fem gånger per säsong. Då tillsätter jag cirka 400 matcher per tillsättningsperiod. I arbetet ingår det att samla in dokument som domarna i fråga får fylla i när de är tillgängliga. Det innebär också att ha löpande dialog kring hur det går för domarna, ta emot feedback från föreningarna om hur de upplever domarnas prestationer, matcha domare så att de utvecklas och mycket annat som berör dessa delar.

– Mycket tid går även till att hantera återbud, där jag kan få ett återbud fyra veckor innan en match, likväl som att det kan ske fyra timmar innan en match en tidig lördagsmorgon.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att se domarnas utveckling och gnistan som tänds hos domare som upptäcker att domarrollen är mycket roligare än de tidigare trott.

Varför är innebandy en sådan fantastisk sport?

– Det är en sport med fart och fläkt, tröskeln är låg till att börja vilket medför att sporten är lättillgänglig och således kan locka personer i alla åldrar samt alla samhällsklasser.

Kontakta Martin
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS