Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Utvecklas som ledare i skånsk spelarutveckling

I Skåne bedriver vi Spelarutveckling vars syfte är att utbilda och utveckla våra skånska spelare på röd nivå 13-16år. Spelarutvecklingen är öppen för alla licenserade spelare i skånska föreningar och upplägget/innehållet är framtaget i enlighet med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU).

För att Spelarutvecklingen ska kunna genomföras krävs det ett antal tränare som genomför samlingar för spelarna. Som dessa tränare ser vi gärna både erfarna tränare som vill testa tränarrollen utanför innebandyföreningen, seniorspelaren som tycker tränarrollen är rolig och intressant, tränaren som har stora ambitioner med sin tränarroll och söker efter nya kunskaper och erfarenheter.

Genom historien har vi i Skåne haft flera tränare som i början av sin resa som tränare har varit med inom spelarutvecklingen/distriktslagen och som sedan har tagit steg vidare i tränarkarriären långt upp i seriesystemen och även hela vägen till landslag. Här nedan berättar fyra tränare vad de har för erfarenheter inom innebandyn och varför de valde att engagera sig som tränare inom spelarutvecklingen och vilka erfarenheter och kunskaper det gav dem.

Mikael Jeppsson
Vad är dina erfarenheter inom innebandyn och vad gör du idag?
I begynnelsen var jag med och startade en innebandyförening i min hemby Dalby i början av 90-talet. Därefter har jag i stort sett varit aktiv som ledare och föreningsledare såväl ideellt som avlönat. Som tränar har jag haft olika ledaruppdrag för pojklag, flicklag, herr/damjuniorlag, herrlag, damlag, distriktslag (P15, HJ17, F15, DJ17) och U19-damlandslag med mera. Jag har även arbetat som instruktör på NIU och på Skånes IBF med utbildning/distriktslag. Idag är jag anställd som Klubbchef i Malmö FBC och huvudtränare för damlaget som spelar i SSL.

Varför valde du att engagera dig som tränare inom skånsk innebandy och vilka erfarenheter tog du med dig från den rollen?
Mitt första uppdrag inom Skånes IBF var när jag fick möjligheten att vara sk "zonledare" för den södra gruppen killar födda 1987-88 som fightades om att komma med i Skånelaget P15. Väldigt inspirerande uppdrag och jag lärde mig mycket av ledarstaben som bla bestod av Daniel Andersson (ej aktiv idag), Johan Schönbeck (Växjö Vipers) och Vidar Jonsson Wallin (FCH). Var då juniortränare och gick på många av förbundets tränarutbildningar så var nog därför jag fick chansen. Kommer än idag ihåg hur oerhört svårt det var att välja ut spelare som skulle gå vidare i uttagningsprocessen och då hade jag ju bara ansvaret för 25% av antalet spelare som var med i uttagningsprocessen. Men laget vann sedermera SDF-SM så det gick ju bra ändå! Säsongen efter blev jag distriktslagskapten och var det i fyra år i rad för pojkar och herrjuniorer. Några år senare gjorde jag tre år som distriktslagskapten för flickor och damjuniorer. Ett enormt lärorikt och roligt uppdrag där man fick möjlighet att bygga ett lag av supermotiverade spelare för att sen mäta krafterna mot Sveriges bästa spelare i den åldersklassen. På vägen har jag alltid varit omgiven av fantastiska kollegor med olika styrkor som jag har kunnat lära av. Som extra bonus har det varit fantastiskt att följa många av killarna- och tjejerna i sina fortsatta karriärer som innebandyspelare och i livet. Är man ledare eller funderar på att bli det och brinner för innebandy så tycker jag det är givet att man hoppar på ett uppdrag inom Skånes IBFs spelarutveckling- och distriktslagsverksamhet då det öppnar upp väldigt många karriärsdörrar samt ger ovärderlig erfarenhet.  

Vad skulle du vilja ge för tips till de tränare som har ambitioner med sin tränarroll, vill utvecklas och se hur bra de kan bli?
Jag tycker att man ska testa på många ledaruppdrag och olika roller om man har den möjligheten. Utmana sig själv som huvudtränare, assistera till någon annan erfaren ledare man kan lära av och såklart testa många olika typer av lag både sett till ålder och kön. Man lär sig också väldigt mycket av att titta mycket på innebandy och "sno" det bästa av andra ledare. Självklart ska man utbilda sig och förhoppningsvis så kommer det en tid snart där man kan träffas fysiskt på utbildningarna för även om utbildningsinnehållet är intressant så är det på raster/kvällen man lär sig mest. Vidare tycker jag det är viktigt att man hittar sin egen filosofi av hur man vill leda lag och vilken typ av innebandy man står för osv. Sen kan man alltid förfina och utveckla sin filosofi med åren. Avslutningsvis så tycker jag man ska våga testa nya övningar, upplägg osv för att entusiasmera spelarna. Innefattar det fart, mycket bollkontakt och inga köer så brukar det bli bra. Är man tränare för yngre lag så skippa allt vad taktik heter utan fokusera på fart, teknik, rolig form av fysisk träning och låt spelarna testa på alla positioner.    

Emmy Nilsson
Vad är dina erfarenheter inom innebandyn och vad gör du idag?
Jag började spela innebandy i FCH när jag var 7 år och är idag 25 år så det är ett tag. Till en början lirade jag med killar för att sedan börja i flicklag. Vid 15 års ålder började jag i damlaget i FCH. Tog sedan klivet från Div1 innebandy för att testa på den allsvenska nivån i Malmhaug, Åstorp/kvidinge och nu i Munka Ljugby. Det har blivit 6 säsonger på allsvensk nivå och hoppas det blir fler. I FCH var jag även Ungdomskoordinatior under en säsong. Jag har också varit ledare för olika flick- och juniorlag de senaste 5 åren, i FCH, Åtorp/Kvidinge och nu Munka Ljungbys F04/05 lag.
Utöver spelare och ledare i Munka Ljungby är jag verksam som ledare för spelarutvecklingen inom skånsk innebandy samt ledare för Skånes P16 lag. Jag har också fått äran att nu sitta i styresen för Skånes innebandyförbund. Utöver mycket innebandy och avslutad kandidatexamen inom Idrottsvetenskap läser jag nu en masterutbildning som avläggs våren 2021. Har valt att skriva min masteruppsats kring just talangutveckling inom Svensk Innebandy vilket är väldigt roligt. 

Varför valde du att engagera dig som tränare inom skånsk innebandy och vilka erfarenheter tog du med dig från den rollen?
Att jag valt att vara ledare överhuvudtaget är för att jag brinner för innebandy och vill kunna inspirera unga innebandyspelare. Innebandy ska vara roligt och det ska speglas i mitt ledarskap. Jag valde att engagera mg inom skånsk innebandy för att kunna utvecklas som ledare och ta lärdom från andra duktiga ledare och spelare. Att kunna lära sig nya situationer under träning och match och vidga sina vyer inom innebandy. Man lär sig otroligt mycket främst inom innebandy, som ledare och även som spelare. Sen är det ju fantastiskt roligt att får träffa nya spelare och ledare inom skånsk innebandy

Vad skulle du vilja ge för tips till de tränare som har ambitioner med sin tränarroll, vill utvecklas och se hur bra de kan bli? 
Att du som ledare eller ung spelare som har ambitioner att bli ledare är att vilja våga utvecklas. Ta hjälp från andra ledare och skapa nya relationer. Relationer inom vilken ledarroll som helst är enligt mig viktigast. Följande skapar att spelare känner sig trygga i den miljön, de vill utmanas och ta egna initiativ och därefter utvecklas enormt efter detta. Om man som ledare vill utvecklas och bli bättre gäller det att ha ett öppet sinne och ta lärdom av sina misstag.

Niklas Pålsson
Vad är dina erfarenheter inom innebandyn och vad gör du idag?
Mina erfarenheter inom innebandyn blir med åren bredare och bredare. Jag startade min karriär i IBK Lund för 12 säsonger sedan där jag tränade pojklag. Jag har sedan tränat damlaget i IBK Lund (då Södradal) innan jag valde att flytta till Norge för att träna Norska Slevik i högsta serien. Jag var då huvudtränare för damlaget och assisterande tränare för herrlaget, det blev en fantastisk säsong där vi lyckades vinna Norska mästerskapen med båda lagen! 
Efter detta flyttade jag vidare till Oslo för att träna Tunets herrlag, detta också i Norska Elitserien. Vi åkte ut i semifinalen och efter denna säsongen fick jag en förfrågan om att träna Jönköpings herrlag i Allsvenskan. Det blev flytt till Jönköping där jag var huvudtränare i tre säsonger där vi lyckades ta tillbaka JIK till SSL och där jag min sista säsong blev utsedd till årets tränare i SSL! 
Efter tre fina säsonger i Jönköping så hade jag och min sambo Christina fått vår första dotter Ingrid och valde då att flytta tillbaka till Skåne och Bjärred. I och med detta så valde jag att börja i FC Helsingborg, första säsongen som assisterande tränare och de två senaste som huvudtränare där vi lyckats ta oss tillbaka som slutspelslag och där vi iår var riktigt nära att rubba Falun i kvartsfinalen! 

Varför valde du att engagera dig som tränare inom skånsk innebandy och vilka erfarenheter tog du med dig från den rollen?
Jag såg det som en häftig upplevelse och möjlighet att få vara med och träna de nästa spelarna för respektive ålder och med de bästa ledarna! 
Jag hade möjligheten att få vara med både på spelarutveckling och i distriktslaget för DJ17. Båda uppdragen var väldigt inspirerande och lärorika och för mig förknippade med en väldig stolthet! 

Vad skulle du vilja ge för tips till de tränare som har ambitioner med sin tränarroll, vill utvecklas och se hur bra de kan bli?
Ta tillfället att se så mycket innebandy du kan! 
Diskutera och fråga andra om tips och inte minst bolla med dina tränarkollegor i klubbarna runtomkring, det lär man sig mycket av! Det fins bra utbildningar med duktiga kursledare som har stor erfarenhet och kunskap som ni kan utvecklas av! 
Viktigast av allt, våga! 

Johanna Nilsson
Vad är dina erfarenheter inom innebandyn och vad gör du idag?
Jag har tagit med mig mycket från innebandyn, framförallt gemenskap och vikten av att göra saker tillsammans för att nå framgång. Att göra något tillsammans och kriga med sina bästa vänner och sitt lag är oerhört inspirerande. Idag arbetar jag som lärare, där jag bland annat undervisar idrott. 

Varför valde du att engagera dig som tränare inom skånsk innebandy och vilka erfarenheter tog du med dig från den rollen?
Innebandy har alltid varit en väldigt stor del av mitt liv, och även fast jag inte kan spela själv längre kollar jag fortfarande på lika många matcher. Så att hålla sig ifrån sporten är väldigt svårt och att då vara tränare kändes naturligt och då får jag även min del av att nå framgång, skapa gemenskap och vinna. 

Vad skulle du vilja ge för tips till de tränare som har ambitioner med sin tränarroll, vill utvecklas och se hur bra de kan bli?
Självklart handlar mycket om de taktiska bitarna, man måste ha koll på sporten och vad man ska göra både med och utan boll. Men det är en lagsport och att skapa en positiv känsla inom laget är viktigt för att det ska fungera. Den sociala biten är precis lika viktig som kunskapen inom innebandy. Att få ihop ett lag kan vara en utmaning men hittar man sitt sätt i att leda och tillsammans med tränarkollegor samt spelare hittar "sin grej" kan man utvecklas väldigt långt, både som individ och som lag.

Just nu söker vi fler tränare till vår spelarutveckling, i denna nyhet kan du läsa mer om vad vi söker och vad rollen som spelarutvecklingsledare innebär. 

short_text    Publicerat av Ellen Tillman 2021-04-21, kl 16:18