Föreningsinformation gällande Fritidskortet

Högre rörelsefrekvens – lägre omkostnad. Det är vad myndigheter och aktörer, däribland Folkhälsomyndigheten, ser till att förverkliga i höst. Med Fritidskortet kan barn mellan 6 och 18 år nyttja det ekonomiska stödet för en aktivare fritid. Ni som förening har därmed snart möjlighet att ansöka er till att bli en del av Fritidskortet.
Fritidskortet är ett ekonomiskt stöd som ger fler barn och ungdomar möjlighet till en meningsfull fritid.
Med lansering i september kan kortet användas till att betala för fritidsaktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och andra barn- och ungdomsföreningar. Från och med den 1 augusti kan dock föreningar och kulturskolor ansöka om att ansluta sig till Fritidskortet.
Genom att ansluta er förening till Fritidskortet bidrar ni till att fler barn och unga hittar till och känner sig välkomna i idrottsrörelsen. Att familjer kan betala en del av avgiften med sitt fritidskort innebär sänkta trösklar in i föreningslivet och att få fler att stanna kvar inom föreningen längre.
För att föräldrar och vårdnadshavare ska kunna använda Fritidskortet behöver ni som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år vara anslutna till Fritidskortet.
Idrottsföreningar som får statligt LOK-stöd från Riksidrottsförbundet kan bli anslutna till Fritidskortet. Försäkringskassan beslutar sedan om just er förening får ingå.
För att uppfylla kraven, utöver LOK-stöd, behöver ni erbjuda aktiviteter för barn mellan 8 och 16 år. Aktiviteterna skall vara ledarledda fritidsaktiviteter som genomförs vid minst 6 tillfällen under en sammanhängde period på som längst 6 månader.
Fritidskortet är ett uppdrag mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Samverkan sker också med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se. Foto: Johnér Bildbyrå