" />

Föreningens önskemål: "Låt förbundet tillsätta domare på röd nivå"

Publicerad
Microsoftteams Image (7)

"Föreningsdomare som inte klarar av nivån och som blir less, vilket kan leda till att de slutar". Det är Skurup IBK:s upplevelse från flera matcher på röd nivå. Nu vill den skånska föreningen att Skånes Innebandyförbund tar över domartillsättningen för att fortsätta utveckla bättre domare. 

Den 18 juni bjuder Skånes Innebandyförbund in föreningarna till årsmöte. Fram till och med den 7 maj kunde föreningarna skicka in förslag på motioner som de vill ska behandlas på årsmötet. Skurups IBK yrkar nu på att Skånes Innebandyförbund ska verka för att förbundet ska tillsätta distriktsdomare på hela den röda nivån. I nuläget är det Skånes IBF som sköter tillsättningen på röd nivå A och B, medan föreningarna själva sköter tillsättningen på röd nivå C, D och E.

– På röd nivå väljer många domare att sluta och vi tror det finns flera anledningar till detta. Dels ökar kraven och kritiken från publik i takt med att det sportsliga får större betydelse och dels går spelet snabbare. Särskilt föreningsdomare saknar i många fall tillräcklig erfarenhet, matchledarskap och mod för att hantera det snabbare och mer fysiska spelet, säger Ninette Bolinder, ordförande i Skurups IBK, och fortsätter: 

– Problemet är särskilt stort bland föreningsdomare, som i många fall inte klarar att hantera nivån. Situationen leder också till att såväl stämningen som spelet ibland eskalerar och kan påverka barnens upplevelse av matchmomentet negativt. Ganska ofta är en mer erfaren domare tillräckligt för att matchen ska fortlöpa väl.

Föreningen menar att det ofta upplevs som svårt för föreningar att hitta "tillräckligt erfarna, tillgängliga och villiga domare" att döma matcher på den här nivån. Det riskerar att leda till att mindre erfarna domare försätts i situationer de inte klarar av att hantera, eftersom matcherna ändå måste tillsättas/spelas, vilket i förlängningen leder till att domarna inte längre tycker det är kul att döma.

Hur stort anser ni att problemet är? Pratar vi om varje match på röd nivå?

– Självfallet finns det bättre och sämre ungdomsdomare, och matcher som är mer eller mindre utmanande. Ibland döms ju matcher av rutinerade distriktsdomare, så det gäller såklart inte varje match på röd nivå. Vi upplever det ändå som ett generellt problem på majoriteten av matcherna, speciellt om de dömer i par, förklarar Ninette Bolinder.

Hur kan en domartillsättning genom Skånes Innebandyförbund skapa bättre förutsättningar för bättre matcher?

– Förbundet hade kunnat ”matcha” domarna så att mer rutinerade distriktsdomare parades ihop med mindre rutinerade domare i ett aktivt mentorskap. Det hade gett yngre domare en större trygghet och bättre förutsättningar för att utvecklas. En sådan tillsättning hade kunnat göras med beaktan av alla domarens matcher. Domarnivån på röd nivå hade med all säkerhet blivit högre och lett till bättre stämning på plan och på läktare. Dessutom hade omställningen blivit mindre för spelarna som ofta spelar i flera olika lag, i samma förening. Med flera olika former av domartillsättning gör det svårt för spelarna att veta vilken nivå som gäller från match till match.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Förslaget: "Slopa åldersbegränsningen för seniorspel"

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS