Information gällande Coronaviruset

Läs mer här.

Skånskt domarpar dömer VM-kval

Det Internationella Innebandyförbundets domarkommitté har utsett 15 domarpar från 11 nationer att döma VM-kvalet nu i helgen inför VM i Finland i december. Från Sverige deltar vårt skånska par Simon Broman och Martin Matti, som dagligdags dömer i SSL Herr. 

Paret kommer döma ett antal matcher i VM-kvalet i Slovakien 30 januari - 2 februari. I de två kvalgrupperna spelar bland annat Schweiz, Ryssland, Elfenbenskusten, Norge och hemmanationen Slovakien. Det blir parets första internationella matcher på landslagsnivå och de är taggade på utmaningen:

Känslan är bra! Det ska bli oerhört roligt att ge sig ut på detta äventyr, säger Martin Matti.

Simon och Martin har tidigare i år dömt två matcher i Schweiz högsta liga NLA Män. En erfarenhet de tar med sig till helgens matcher: 

– Det var väldigt kul och lärorikt att döma i en annan högstaliga. Jag tycker att innebandyn skiljde sig ganska mycket från det vi är vana vid, vilket försvårade en del saker men var samtidigt utmanade och väldigt roligt. Det är svårt att säga hur det kommer att skilja sig från det vi ska döma kommande vecka då det är första gången som vi ska döma landslagsinnebandy. Men att döma i Schweiz var nyttigt för oss då vi fick erfarenhet av en annan typ av innebandy. Vidare har vi i våra förberedelser pratat med kollegor som har dömt internationellt och även kikat på lite matcher med berörda nationer för att få en känsla av vad vi kan förvänta oss och utifrån detta haft diskussioner om olika scenario och matchkaraktärer som vi kan ställas inför.

Förberedelserna ser lite annorlunda ut inför det internationella uppdraget jämfört med en SSL-match:

– Till att börja med har vi försökt att lära oss alla engelska innebandy-termer men det finns även saker som skiljer sig som vi inte är vana vid. Exempelvis kan målkamera användas av både domare, men kan även påkallas av lag. Det är ett regelverk som styr detta och det är en sak som vi har sett till sätta oss in i och lära oss. 

– Att kommunikationen inte är på svenska kommer säkerligen vara utmanade i en del situationer där man vill vara snabb i responsen, men man ska heller inte glömma att engelska inte är det naturliga språket för nationerna vi kommer att döma, så den utmaningen går på två håll.

Processen fram till att paret tilldelats helgens matcher startade redan under 2018:

– Svenska Innebandyförbundet nominerade oss 2018 till att bli IFF-domare. Därefter är det IFF som avgör huruvida man får IFF-status eller inte. Senare samma år fick vi det glädjande beskedet att vi kommer att vara IFF-domare under perioden 1 januari 2019 - 31 december 2020. Under denna period har vi möjlighet att anmäla vår tillgänglighet till olika uppdrag som kommer löpande. När man har anmält sig tillgänglig så är det bara att hålla tummarna att man blir uttagen. Vi hoppas att bli nominerade även för perioden 2021-2022 men detta ligger utom vår kontroll och inte något vi lägger något fokus på utan vi försöker göra allt för att utvecklas och bli bättre som domare och hoppas att det ska räcka.

På frågan om paret helst dömer en SM-final eller VM-final i framtiden framhäver de hellre den egna prestationen och utvecklingen:

– Målet är att fortsätta utmanas och utvecklas som innebandydomare och det är även ett kvitto för oss att vi har gjort ett bra arbete tidigare. Givetvis kommer vi alltid att sträva efter att döma de största matcherna men då vi endast kan påverka vår egen prestation så är det på denna del som vårt fokus ligger, avslutar Martin. 

 

Matcherna visas på IFF:s youtubekanal. Det är ännu inte bestämt vilka matcher paret ska döma.

Skånes IBF önskar lycka till på det internationella äventyret!

 

 
 

 

 

short_text    Skrivet av Henrik Paulsson 27 januari 2020