Alfons Puljer: "Det kändes så rätt"

Publicerad
Hemma Hos Alfons Puljer Foto Skibf

En lovande talang i fotboll och innebandy. För Alfons Puljer blev valet enkelt: innebandy, för att det var roligast. Nu har 16-åringen bytt Norrland mot Skåne för att satsa helhjärtat på innebandyn.

Alfons Puljer är 16-åringen som växte upp i Sundsvall med mamma YooRii, pappa Pontus och två bröder. Med en pappa till sporttok som bland annat har spelat på allsvensk nivå, var vägen in till innebandyn naturlig. Liksom sin far, blev Alfons lika frälst i idrott. När han inte tillbringade dagarna inne i träningshallen, övade han skott på fotbollsplanen. Han visade sig vara en lovande talang i de båda idrotterna, vilket har inneburit spel för distriktslaget i sina idrotter.

Redan för två år sedan bestämde sig Alfons för att satsa på idrottskarriären. För att nå sin dröm bestämde han sig för att söka in till idrottsutbildning när gymnasievalet skulle göras. Om det var fotbollen eller innebandyn som skulle ta honom mot sina drömmar var ändå ovisst. Men nu har vi svaret.

– Innebandy är roligast och kan ge likvärdiga förutsättningar som fotbollen. Jag tänker i första hand på att få spela utomlands, till exempel, säger Alfons Puljer.

Efter att ha varit med på två uttagningar på NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) hemma i Sundsvall stod nästa val klart. Utbildningen skulle inte läsas på hemmaplan. I stället såg han helt andra möjligheter nästan 100 mil hemifrån. I Helsingborg.

Han och pappa Pontus körde i flera omgångar för att Alfons skulle få känna in staden och bekanta sig med klubbarna i närområdet, främst FC Helsingborg och Åstorp/Kvidinge IBS.

– Vi har lite släkt här nere och jag och familjen har alltid dragit oss hit. Sedan så fick jag ett mycket bra intryck av skolan, föreningen och staden. Det kändes bara så rätt, berättar Alfons.

"Rätt" kändes också Åstorp/Kvidinge. Framöver kommer han att representera föreningens JAS-lag. Därmed lämnar han också Sundsvall City IBC.

– De hade en bra plan för mig. Inte bara ur ett sportsligt perspektiv. Framförallt Conny (Camper), Christian (Hägerström) och Bonny (Lindberg) har varit väldigt hjälpsamma för att få hit mig. De hjälpte oss att hitta en lägenhet och ställde gärna upp när frågor dök upp, förklarar han.

Foto: Åstorp/Kvidinge IBS

När Skånes Innebandyförbund besöker Alfons i hans nya lägenhet är det bara ett fåtal dagar sedan han fick husnycklarna. Här ska 16-åringen bo själv och det blir helt andra förutsättningar än att bo hemma.

– En stor omställning, såklart. Jag flyttar långt bort och inte till ett annat kvarter. Nu blir det till att komma in i vanor och rutiner så som att tvätta, diska och handla själv. Det blir såklart ett mycket större ansvar, men något som jag kommer att växa av som person.

Anledningen till att vi sitter här just nu är mycket tack vare din mamma och pappa, som jag har förstått att de ställt upp mycket för dig. Hur mycket betyder dem för dig?

– Sjukt mycket! Där och då tänker man inte på det, det blir en vana. Efter hand man tänker på det så har jag utvecklats tack vare deras hjälp. Jag skulle aldrig vågat eller kunnat ta det här steget, om det inte vore för dem, säger Alfons Puljer.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Alfons tips – så tar du steget för att nå ditt mål:

"Man måste våga. Drömmer du om att spela i ett nytt lag eller i A-laget? Du måste våga gå dit (och träna) och göra det. Speciellt om du gör det ensam. Det kommer att kännas obekvämt och lite jobbigt till en början, men du kommer behöver ta för dig och göra saker som är obekväma för att lyckas."

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS