Välkommen till Folksporten: Upptäck Motionsinnebandy – motionera på dina villkor

Publicerad
#Motionsinnebandy Logga

Svensk Innebandys vision är att bli Folksporten. Med folksporten menas en sport som tilltalar många och som är öppen för alla. Som är enkel och rolig, så att många vill utöva den. Dessutom är det en underhållande att titta på. Välkommen till Folksporten i Skåne! 

Visste du att det finns en idrott som rättar sig efter dina behov? Den sporten är innebandy. Eller ja, Folksporten, som vi själva strävar efter att bli. Folksporten är precis som det låter – till för folket. Det är en enkel sport, som varesig är ålders-, köns- eller erfarenetsbunden. Vi gillar olika och därför är just du välkommen till oss!

Vi är inte som alla andra. Vi vet om och vi bryr oss om det ständiga vardagspusslet som kan vara ett gissel för många.För oss är det helt enkelt viktigt att alla får chansen, oavsett var i livet du befinner dig. Därför har Svensk Innebandy utvecklat motionsformen "Motionsinnebandy" för dig som vill träna eller spela matcher – eller både och – precis så som det passar ditt vardagspussel. 

I Skåne har vi lagt extra stor vikt vid motionsinnebandyn och under föregående säsong hade vi 786 motionslicenser. Skåne är därmed det största motionsdistriktet i hela Innebandysverige. Vi skåningar är inte blyga av oss och vi berättar gärna öppet om att vi vill inkludera fler i Folksporten. För att just du ska inspireras läser du just nu ett reportage, som är en del av kampanjen "#Motionsinnebandy", som framförs av Skånes Innebandyförbund under en framtida period.

I det första avsnittet fokuserar vi på dig som är äldre. Du kommer att få befinna dig i Trelleborg. I staden finns nämligen innebandyföreningen Palmstaden IK som innehar "Innebandy+", en sorts satsning på motionsinnebandy för de som är äldre – Palmstaden Goldies.

Goldies är laget som kan slå sig lite extra på bröstet. Här stoltserar man som en av landets största dammotionsföreningarö. Det vill säga att laget är en könsblandad grupp, men som innehar flest dammotionslicenser. Nu kommer du att få träffa föreningsutvecklaren Joon Berggren Palmstaden och de två aktiva motionärerna Ingalill och Peter. 

– Välkommen till Palmstaden Goldies! Det här är laget för dig som är fyllda 60 år. Goldies är föreningens största grupp. Efter en förlängd sommar, vädermässigt, har vi kunnat träna utomhus lite längre genom olika motionsaktiviteter. I morgon (läs: tisdag) kliver vi in i hallen igen och då är det gå-fotboll på schemat. Sedan så kommer vi fokusera lite mer på innebandyn igen, säger Joon Berggren.

Ingalill och Peter är aktiva i Palmstaden Goldies.

Joon fyller snabbt i.

– Vi är mer än "bara" innebandy. Hos oss finns det en otrolig gemenskap där många av våra aktiva utövare ses även utanför våra träningspass. Ibland syns de nere på stan med varsin kaffekopp i handen. Det händer också att vi är iväg hela gänget på någon form av social aktivitet eller ett studiebesök.

Palmstaden Goldies inte bara syns i Trelleborg, de hörs också över hela Skåne. Kan du förklara, Joon, vad är det som gör att Goldies blir så uppmärksammat?

– Jag tror att det är deras enorma engagemang som de får upp ögonen hos folk. De står i kiosken och hjälpte senast till på vår kick-off i föreningen. Förmodligen är det "mun till mun" som gör att det sprider sig än mer.

En som gärna hjälper till där det behövs är Ingalill Mattsson. Hon har varit med sedan Goldies startade och släpper inte föreningen i första taget.

– Det är inte innebandyn i säg som gör att många av oss är här. Det är gemenskapen, helt klart. Många äldre sitter ensamma idag och har ingenstans att ta vägen. Då är Goldies ett fantastiskt initiativ. Vi kommer hit, umgås och träffas, och framförallt har vi så himla kul ihop. Jag rekommenderar verkligen fler att prova på motionsinnebandy, berättar Ingalill Mattsson.

"Att hålla igång är viktigt", menar Peter.

Hennes lagkamrat, tillika Skånes äldsta licensierade motionsspelare, Peter Ahlquist, 84, nickar instämmande. Han har varit aktiv sedan barnsben där framförallt bandy på is har varit ett stort inslag i hans liv. Han flyttade till Trelleborg för ett par år sedan och har nu hittat nya bekantskaper genom Goldies.

– Ja, de här människorna som man träffar här gör en stor skillnad på ens liv. Dagarna blir mycket mer underhållande eftersom man får träffa trevliga likasinnade.

– Sedan så är motionsinnebandyn i säg ett mycket bra sätt för oss äldre att hålla igång. Jag själv är aktiv genom innebandy minst en gång i veckan, också klättrar jag. Håller man sig inte alert, kommer åldern ikapp, säger Peter Ahlquist.

#MOTIONSINNEBANDY

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Det här är Innebandy+
Hitta din förening i Innebandy+

Fakta: Motionsinnebandy i siffror

Säsong 23/24 var Skåne det distrikt med flest antal motionslicenser - 786 st, varav 20 % är kvinnor.
 
Åldersspannet är 16-84 år.
 
Palmstaden IK är föreningen med flest motionslicenser, tätt följt av Gantofta IBK.

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS