Tränarnas förslag – så hittar fler tjejer till innebandyn

Publicerad
Tjejer1
Hur får vi fler tjejer att hitta till innebandyn? Och hur håller vi dem sedan kvar hos oss? Det är frågor som är väl värda att titta närmre på. För i Skåne är olikheterna mellan flickor och pojkar på grön nivå stora. Över totalt 155 spelare är endast 28 av dem tjejer. En trend som vi nu vill ska upphöra.
Andreas von Barth och Johan Malmbjer är till vardags flicktränare i IBK Lund. Tillsammans med Skånes Innebandyförbund kallade till en föreläsning för tjejer med fokus på tjejer. I hopp om att utbilda fler flick- och damspelare i Skåne.

Tränarduon gav följande idéer på vad man som tränare kan göra för att locka och behålla fler:

  • Stöttning av ledarna från föreningen – Träna rätt.
  • Teknik – Träna rätt från början.
  • Mycket fokus på innebandy.
  • Uppmuntra till att träna hemma (utmaningar, bingo m.m.).
  • Uppmuntra till breddidrott (kommunikation mellan föreningarna).

Andreas och Johan poängterade också att det som tränare också är viktigt att låta lagsammanhållningen och gemenskapen ta stor plats. Utöver träningarna och matcher dök följande aktiviteter upp som förslag:

  • Dagar/kvällar utanför träningarna.
  • Tacokväll, fredagsfys innan fredagsmys, byta boll mot klot, Halloweenfest, VM-fest.
  • Samarbete med andra lag/föreningar (förläng/utöka säsongen).
  • Engagera föräldrarna.
  • Aktivitet på lagets sociala medier.

Carolina Borg och Lina Löfgren, båda spelare i VV84.

Carolina Borg och Lina Löfgren var två av kvällens gäster. De spelar till vardags i VV84:s damlag där den ena har spelat längre än den andra. För Carolinas del började det redan i skolåldern. VV84 saknade både flick- och damlag och var nu beredda på att satsa. Genom marknadsföring i skolorna hoppades de på respons och det var så Carolina och flera klasskompisar intresserade sig för sporten.

Fördelen med innebandy är att det inte finns några gränser. Man kan börja spela när som helst – utifrån ens egen kunskaper och ambitioner. Det kan Lina Löfgren konstatera som började först när hon var 32 år. 

– Det var gemenskapen som lockade. Kompisar spelade och de berättade att man har väldigt kul tillsammans. Det är inte bara träningar och matcher, förklarar hon.

 Ni som är aktiva inom sporten. Hur mycket betyder gemenskapen?

– Den väger tyngst. Man blir en del av ett lag och börjar umgås med folk som man annars kanske inte hade träffat. I vårt lag är det blandade åldrar – alla hänger med alla, säger Carolina Borg.

– Vi bowlar, ställer till med middagar, går på konserter och har pizzakvällar. Eller så är man i hallen för att själv spela eller titta på andra. Det blir aldrig tråkigt, fyller Lina Löfgren i.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se.

Sugen på innebandy? Hitta ditt lag här!
Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS