Vad jag som ledare på blå nivå ska tänka på

Spelet innefattar olika delar. Att dela upp ”att inneha bollen” i förhållande ”att inte inneha bollen” hjälper och förtydligar olika sätt att träna på själva spelet. På blå nivå är det ett större samspel med lagkamraterna i själva spelet. Spelarna behöver träna på mer varierade förhållande än på grön nivå. Att dela upp spelfaserna hjälper de aktiva att enklare förstå vilka principer och aktioner de kan komma att behöva utföra utifrån spelidén.  

Spelfasmodellen 

På blå nivå kan sekvenser med uppställt anfallsspel eller försvarsspel förekomma vilket lägger till en dimension i spelet: defensiva och offensiva omställningar.  

Spelfasmodellen Blått Stadie För Vit Bakgrund Minskad

Anfallsspel

Anfallsspel sker när det egna laget har kontroll över bollen, oftast med det primära målet att skapa målchanser. Här handlar anfallsspelet om att hitta olika former av samarbete för att ta sig till motståndarens mål och ta avslut. Detta görs genom att passa bollen eller transportera bollen mot motståndarnas mål. Medspelarna kan sträva efter att bli spelbara för bollhållaren och skapa spelavstånd i form av både djup och bredd i spelet. 

Både spelaren med boll och medspelarna utan boll bör vara uppmärksamma på medspelare, motståndare och ytor för att veta vad som kan ske på planen. I bollförande lags speluppbyggnad försöker det anfallande laget att spela upp bollen, antingen direkt till avslut eller till ett uppställt anfallsspel. När anfallande lag spelar i offensiv zon är det ett uppställt anfallsspel där målsättningen är att komma till avslut och göra mål.   

Omställningar sker direkt efter en bollvinst av motståndarna innan de har hunnit upprätta sitt försvarsspel. Målet brukar vara att anfalla motståndarnas mål och komma till avslut innan de hinner formera sig ordnat igen och kan stänga farliga ytor genom sitt försvarsspel.    

Försvarsspel

På blå nivå handlar försvarsspelet om att förhindra speluppbyggnad och försöka ta bollen snabbt från motståndarna. Det kan ske antingen genom att laget snabbt vinner tillbaka bollen efter avslutat anfallsspel, dvs. i omställningsfas eller i så snabb anslutning som möjligt.

Laget bör försöka spela ett aggressivt försvarsspel för att motståndaren inte ska få tid för att behålla spelet i sitt anfallsspel. Spelarna kan sträva efter är att hamna i blad mot blad-situationer för att göra det svårt för motståndaren att passa eller skjuta.  

Defensiva omställningar sker när bollen förloras efter avslutat anfallsspel. Att ta tillbaka bollen så snabbt som möjligt är primärt vid tappad boll. Detta görs för att ta bollen för att själva kunna skapa nya målchanser. Det är viktigt att sätta stopp för motståndarens forcering.  

Att förhindra och rädda avslut görs framför allt genom att ta bollen från motståndarna, detta bör anses som det primära tankesättet. Om man inte lyckas med det handlar det om att sätta motståndaren under svårigheter – såsom presspel, skära passningsvägar eller löpvägar. Att täcka ett avslut kan också göra att motståndaren inte uppnår sitt syfte att söka målchans. 

Spelformer

Match på blå nivå spelas 4 mot 4 med målvakt och planmåttet är 30 x 15 meter (28 x 15 – 32 x 16 (Nationella spelformer). 

Kom ihåg – några viktiga tips

Ett nyckelord inom innebandy är ”aktiva spelare” och spelet ska genomsyra träningsupplägg. Genom att beakta träningsekonomi på träning, dvs. att spelarna har hög aktivitetstid och lärtid, så höjs intensiteten på spelet och spelarna står sällan still. 

Aktivitetstid – hur mycket aktivitet erbjuder övningen för individen? 
Lärtid – Hur mycket lärande erbjuder övningen för individen? 

  • Uppmuntra och skapa förutsättningar till att hålla på med flera idrotter – det gynnar både det livslånga idrottandet och individens utveckling.  

  • Utgå i verksamheten från att innebandyaktioner bygger på en samverkan mellan hur information ges samt tas emot och delfärdigheterna. En spelare löser inte en aktion enbart med teknik eller fysik. Alla delfärdigheterna samverkar. Och att ingen aktion är den andra lik. 

  • Planera träningar med utgångspunkten ”aktiva spelare”. Spelarna ska vara aktiva på träning och det gäller att undvika väntan och köer i övningarna. 

  • Leken har stor betydelse på blå nivå. Koppla gärna ihop olika lekar med färdigheter. 

  • Spelet bör vara i fokus vid träningsupplägg. Använd gärna övningsbanken på utbildningsportalen. 

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS