Dessa tävlingsregler gäller för DM säsongen 2023-2024
 
Alla föreningar som anmäler sina lag till våra serier på Svart och Röd nivå är automatiskt anmälda Distriktsmästerskapen (DM).
 
 
Lottning sker i IBIS där VIBF lägger in tid och hall för matcherna, VIBF tillsätter domare och står för domarkostnaden. Arrangerande förening bemannar kiosk och sekretariat. Senior DM spelas under Vecka 45, Junior/Ungdoms DM spelas under vecka 48. DM spelas i gruppspel och eventuellt ett slutspel, DM Finalen spelas under Vecka 5, denna helg kallar vi för DM-Festen och vi arrangerar den i en stor arena.
 
Som spelare kan du endast medverka i en DM klass. Undantag finns i ungdomslagen där man kan låna in en målvakt som spelat i en annan klass. Dock så ska denna målvakt tillhöra laget i ordinarieserie och kan endast spela i två klasser.
  
Föreningar kan endast ha med ett lag i aktuell klass. Du spelar DM i den förening du uppbär licens för. Samarbetsavtal eller dispenser för underåriga gäller inte i DM.  Spelar en spelare född 2007 i senior DM kan spelaren inte vara med i ungdoms DM. Dubbel licens kan användas MEN då kan man endast spela i en förening i DM.
 

För frågor och funderingar kontakta Stefan Karlsson på stefan.karlsson@innebandy.se


Förutsättningar för DM tävlingen i Västmanland är följande:

Speltid Senior: 2 X 20 min rullande tid. Timeout är inte godkänt i gruppspelet men väl i ett eventuellt slutspel. Domararvode Sen 2x20 min 350 kr. Arrangören har rätt att ta bort den effektiva tiden om man ser att spelschemat blir lidande. Vid oavgjort resultat gäller straffar (Slutspelet).
  
Speltid Junior: 2 X 20 min rullande tid. Timeout är godkänt i gruppspelet och i ett eventuellt slutspel. Domararvode Jun 2x20 min 350 kr. Arrangören har rätt att ta bort den effektiva tiden om man ser att spelschemat blir lidande. Vid oavgjort resultat gäller straffar (Slutspelet).

Speltid Ungdom: 2 X 15 min rullande tid med effektiv speltid det sista 3 min i period 2. Timeout är inte godkänt i gruppspelet men väl i ett eventuellt slutspel. Domararvode Ung 2x15 min 250 kr. Arrangören har rätt att ta bort den effektiva tiden om man ser att spelschemat blir lidande. Vid oavgjort resultat gäller straffar (Slutspelet).
  
Åldersdispenser Ungdom:
I Ungdomsklasserna ges det automatiskt dispens för max 2 st överåriga per match som är högst ett år äldre. Spelare som deltar som överårig får endast spela i det laget under DM. Spelaren ska tillhöra det laget i ordinarie seriespelet. 
   
Syftet är att lag inte ska behöva lämna lagmedlemmar utanför DM p.g.a. åldern. Inte för att laget ska spetsa sitt lag med de främsta från årskullen ovanför.
  
 
Åldersdispenser Senior:
I seniorklassen är det inte tillåtet att vara född 2008 eller senare.


Tävlingsbestämmelser

Vi tillämpar Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser.

Poängberäkning & tabellsystem

Poängberäkning vid match i tävling är enligt följande;
- Segrande lag, tre (3) poäng
- Oavgjord match, en (1) poäng
- Förlorande lag, noll (0) poäng

 

Vi spelar DM i Västmanland med tabellsystemet Seriemetoden dvs samma metod som i ordinarie seriespel med dessa förutsättningar:

- Poäng
- Målskillnad
- Gjorda mål
- Gjorda bortamål
- Inbördes möten

*Vid oavgjort resultat i slutspelet går vi direkt till straffar enligt regelboken:

Fem utespelare från respektive lag ska slå var sitt straffslag. Om matchen efter detta fortfarande är oavgjord ska samma spelare slå ett straffslag vardera tills ett avgörande uppnås.

 
Lagen ska slå vartannat straffslag. Domarna avgör mot vilket mål straffslagen ska slås. Domarna lottar mellan lagkaptenerna, och vinnaren avgör vilket lag som börjar. Lagkaptenen eller en ledare ska skriftligen informera domarna och sekretariatet om numren på utespelarna och i vilken ordning de ska slå sina straffslag. Domarna är ansvariga för att straffslagen slås i den ordning som uppgetts av ledarna för respektive lag.

Så fort ett avgörande resultat uppnås är matchen slut och det vinnande laget anses ha vunnit med slutresultatet plus ett mål. Under de ordinarie straffslagen anses ett avgörande resultat uppnått när ett lag leder med ett större antal mål än motståndarlaget har återstående straffslag.
Under eventuella extra straffslag anses ett avgörande resultat uppnått när ett lag har gjort ett mål mer än motståndarlaget och båda lagen slagit lika många straffslag.

 

De extra straffslagen behöver inte slås i samma ordning som de ordinarie, men en spelare får inte slå sitt tredje straffslag förrän övriga noterade spelare i samma lag har slagit minst två, och så vidare.

Om en av de noterade spelarna under straffslagsavgörandet ådrar sig en utvisning ska lagkaptenen utse en inte redan noterad utespelare som ska ersätta den utvisade spelaren. En målvakt som under straffslagsavgörandet ådrar sig en utvisning ska ersättas av reservmålvakten. Om sådan saknas har laget högst 3 minuter på sig att korrekt utrusta en inte redan noterad utespelare, men ingen del av denna tid får användas till uppvärmning. Den nya målvakten ska markeras i matchprotokollet och tiden för bytet noteras.
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS