Inför SDF-SM med våra förbundskaptener

Publicerad
Guldhattar på spelare bakifrån

Med bara en dag kvar till att SDF-SM börjar i Nyköping så stämmer vi av läget inför med våra förbundskaptener Frederick Söderblom (P16) och Peter Åhling (F16).

Ni kan följa Västergötland matcher i SM på innebandy.tv

All Tävlingsinformation hittar ni här!

- Hur ser er trupp ut och vilka styrkor har den?

Frederick Söderblom
"Vi har en väldigt bra bredd i truppen. Tidigare år då jag varit med har vi haft en tydlig 1a- och 2a-femma men bredden har saknats. Detta laget är mycket mer jämt och det finns ingen given 1a-femma. När småskadorna kommer och spelarna är slitna så vet jag att alla spelare är såpass bra att de kan gå in och spela i vilken femma som helst. Det finns givetvis några killar som sticker ut lite extra med sin spetskompetens men jag skulle ändå säga att just bredden är vår styrka."

Peter Åhling
"Gruppen är förberedd och ser stark ut, truppen består av många spelare som bidrar med mycket energi både innanför och utanför sargen.
Just energi är ett av våra nyckelord som vi använt mycket under hela uttagningsprocessen och kommer fortsätta att göra under hela SM.
Offra sig för laget, energi och glädje hoppas vi att publiken ska få se tydligt på plats i Nyköping, sen ska vi krydda det med lite spetskompetens i offensiven också."

 - Vad tror du om motståndet i gruppspelet?

Frederick Söderblom
"På papperet en av de lättare grupperna men då det är svårt att scouta de andra lagen så vet jag inte med säkerhet hur motståndet ser ut. Det är bara fyra lag i gruppen vilket gör att vi bara behöver spela tre gruppspelsmatcher. Det kan vara en fördel om vi skall gå långt i turneringen. Nackdelen är att varje match är viktig att vinna och inget är avgjort inför den sista matchen. Det gör att det blir svårare att ge speltid till hela truppen."

Peter Åhling
"I ett SDF-SM gruppspel kan allt hända, korta matcher och nervositet kan mycket väl sätta käppar i hjulet för ett relativt bra lag.
För vår del går vi in ödmjukt inför uppgiften och förlitar oss som sagt på laget snarare än individen. Jobbar vi hårt, förhindrar målchans och täcker ner massor av skott har vi alla möjligheter att ta oss vidare från gruppen. Det är dock viktigt att ha med sig ödmjukheten här, det räcker med en snedstuds, ett olyckligt beslut eller att vi inte riktigt kommer upp i nivå så blir det tufft att vara topp två i gruppen.
Örebro har en bra -06 kull och är nog laget att slå, Västmanland har ofta bra skolade spelare och är aldrig en slagpåse, Norrbotten vet jag inte mycket om mer än att de historiskt sett brukar ha det ganska tufft med att ta sig vidare från gruppspelet."

- Spelare i laget att hålla ett extra öga på?

Frederick Söderblom
"Det är många spelare som är bra och kul att kolla på men jag tror att William Envall kommer att bli en riktig publikfavorit."

Peter Åhling
"Om vi kikar på kompetensen innanför sargen på vår trupp så vill vi återigen påtala ”Gruppen” som vår största styrka men självklart behöver alla lag ha spelare som sticker ut lite extra.
Vi har några riktigt duktiga energispelare som gör det väldigt bra i det höga försvarsspelet, Ida Rohlen, Svea Forsell, Doris Söderström bla.
Offensivt är såklart Olivia Perhson oerhört viktig, hon är den enda spelaren vi har som spelar kontinuerligt i Allsvenskan och den erfarenheten kommer bli viktig för oss.
Thyra Harald som avgjorde SM kvartsfinalen i förlängning när -05:orna var i Umeå tidigare i höstas har också en viktig roll i offensiven, likaså Maja Smidner, så de kan man nog också kika lite extra på. Men som sagt, det som sticker ut extra mycket är laget."

- Vilka tror du vinner SM?

Frederick Söderblom
"Stockholm är storfavorit och det är väl nästan att räkna som ett misslyckade om de inte vinner. Jag tror dock på oss själva. Vi har en bra lottning och ett väldigt bra lag. Det var också länge sedan Västergötlands killar vann så det är väl dags nu."

Peter Åhling
"Jag har faktiskt ingen aning, så mitt tråkiga tips blir Stockholm, Småland eller Västsvenska, med motivering att de har flest spelare att välja mellan.
Det som också ska bli intressant att se är hur nivån på spelet är jämfört med de två senaste SDF-SM som spelats. De två tidigare, dvs de för -04 & -05 spelades nästan en hel säsong senare i spelarnas karriärer. Jag tror att det kommer att synas och märkas, det kommer nog vara lite mer juniorlikt med fler spelare som inte spelat jättemycket seniorinnebandy."

- Hur ser din ledarfilosofi ut i ett sådant här uppdrag?

Frederick Söderblom
"Om jag börjar med truppen så är det viktigt för mig att ha spelare som fungerar i grupp. Spelare med dålig attityd som sprider dålig stämning har blivit bortvalda.
Ser jag till det taktiska så försöker jag ge mycket ansvar till spelarna själva. I början av uttagningarna hade vi en bild av hur vi ville spela men truppen vi tog ut drog åt ett helt annat håll. Jag känner nu att vi har hittat ett spelsätt som spelarna trivs och känner sig bekväma med. Det finns inte tid och tillräckligt med träningar för att detaljstyra spelet och därför är det viktigt att killarna själva tar ansvar och är med och hittar ett spel som passar dem. 
Det är också väldigt viktig för mig att hela SM blir en bra upplevelse för alla inblandade. Jag tror att det är alldeles för vanligt att spelare har distriktslaget som ett slags slutmål och när det är klart är de också klara med sin innebandykarriär. För mig skall SM vara en upplevelse som får dem ännu mer motiverade att fortsätta att utvecklas. Det är viktigt att alla är delaktiga och jag vill därför spela med hela truppen så mycket som möjligt. Det är dock vinst som gäller i varje match och då kommer inte alla att få spela lika mycket."

Peter Åhling
"Som ledare för ett så här prestigefyllt uppdrag tycker jag att det är viktigt att skapa ett tryggt och behagligt klimat, som jag tidigare nämnt är ”Energi & Glädje” två viktiga ord, om vi får ut det i praktiken också och inte bara pratar om det hävdar jag att det gör större skillnad än en massa pilar och symboler på en tavla. Vi vill hålla det enkelt för spelarna, förhindra målchanser och skapa målchanser. Vi vill ha en grupp som vill vara delaktig, från onsdag-söndag, hela tiden.
Ska ett lag lyckas i en sån här typ av turnering behövs tillslut ett bra utförande innanför sargen och genom att känna sig trygg vågar oftast spelare agera, så vår förhoppning är att vi tillsammans har skapat ett tryggt klimat där spelarna vågar agera för att spela en energifylld och positiv innebandy."

Vi önskar Peter, Frederick och deras lag ett stort lycka till!

Publicerad av David Gillek

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS