Uppförandekoden satte skärpan i Hofterup IBF

Publicerad
Hofterup P10 12

Hur agerar man som ledare om spelarna kommer olika förberedda till träningarna? Ledarna i Hofterups P10-12-lag fann ett knep som innebär att killarna numera har mer skärpa på träningarna.

Ni vet hur det kan vara. Ungarna kommer hem från skolan och slänger sig i soffan och slumrar till framför tv:n. Innebandyträningen börjar närma sig och någon påfyllnad av energi hinns inte med innan du och ditt barn ska åka mot träningshallen. Mamman till lagkamraten slutar jobbet precis när träningen börjar och hennes son blir sen till träningen.

Det här är vardag för många lag, oavsett idrott. Någon blir sen, en annan är trött och en tredje är superpeppad. För att ge alla spelarna rätt förutsättningar inför träning och match bestämde sig ledarna i Hofterup IBF:s P10-12-lag att en förändring skulle ske.

En ”Code of conduct”, eller uppförandekod på ren svenska, skapades. Innan bestämmelserna togs i bruk stämde tränarna av med sina spelare om hur de upplevde dokumentet.

– Givetvis var de delaktiga i processen och fick också säga sitt. Vi lade till några punkter utefter deras önskemål. Sedan så skrev alla på, säger Fredrik Ekström, ledare i Hofterup IBF P10-12.

Uppförandekoden innehåller förväntningar som spelarna och ledarna ska leva upp till. ”Jag kommer i tid till träningen”, ”Jag har en positiv inställning till laget” och ”Jag vågar misslyckas” är några av de tio punkterna.

– De tog det bra och var väldigt förstående i till varför vi tog till det här. Det blev en omedelbar effekt. Stämningen i gruppen har blivit bättre, säger Fredrik Ekström.

Används uppförandekoden enbart ihop med träning?

– Nej, i alla sammanhang. Vid match träffas vi numera två timmar innan matchstart för att äta ihop och diskutera hur vi ska spela, men även snack om hur vi ska bete oss på plan mot domare och motståndare. Allt vi gör handlar om att skapa så goda förutsättningar som möjligt för våra ungdomar. Det handlar inte bara om innebandy utan också gemenskap och kamratskap.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Hela listan: Hofterups IBF:s uppförandekod

  • Jag kommer i tid till träningen.
  • Jag hjälper till att bygga sarg.
  • Jag har en positiv inställning mot laget.
  • Jag visar respekt mot laget.
  • Jag ger 100% på träningen.
  • Jag tar ansvar.
  • Jag vågar testa.
  • Jag vågar misslyckas.
  • Jag tror på mig själv.
  • Jag stöttar i med och motgång.
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS