Skånsk innebandy rustad med nya hjärtstartare: "Ger extra trygghet"

Publicerad
Bild Mall Redigering
Frosta IBF och VV-84 SK Bjuv (bilden) är de senare i ledet som har fått en hjärtstartare i sin hall. Skånes Innebandyförbund förhörde sig med de förstnämnda om vikten vid att nu snabbt kunna rädda liv.

Varför har ni blivit tilldelade en hjärtstartare? Fick ni själva ansöka om det, eller var det banken som tog kontakt med er?

– En hjärtstartare i hallen har länge varit högt upp på önskelistan. I höstas dök denna möjligheten upp från Sparbanken Skåne och vi skickade in en ansökan om hjärtstartare, säger Hannes Åvik, kassör i Frosta IBF.

Har era medlemmar behövt gå någon särskild HLR-utbildning?

– I samband med att vi blev tilldelade hjärtstartaren så ingick det även en HLR utbildning för 20 personer. Inför nästa säsong kommer samtliga ledare i föreningen att få gå kursen för att lära sig de grundläggande kunskaperna i hjärt- och lungräddning samt hur man använder en hjärtstartare.

Vad betyder det för er som förening att få ha en sådan på plats?

– Det betyder väldigt mycket att få ha en hjärtstartare i hallen. Det ger alla en extra trygghet ifall det värsta skulle inträffa. Till vår glädje blev vi en av de 30 utvalda föreningarna i Skåne att få en. Så verkligen ett stort tack till Sparbanken Skåne! Slutligen, fantastiskt att vi har den (hjärtstartaren), men vi hoppas att den aldrig kommer behöva användas! 

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se.

Se om din hall är utrustad med en hjärtstartare – här!

Hjärtstartare

En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av klisterelektroder, så analyseras hjärtrytmen automatiskt. Om en strömstöt rekommenderas, måste du själv trycka på den blinkande knappen för att utlösa strömstöten. Se till att ingen rör personen innan du trycker på knappen. Det är inte farligt att ansluta en hjärtstartare till någon som inte har hjärtstopp.

Det är enkelt och säkert att använda en hjärtstartare. Alla får använda en hjärtstartare om det skulle behövas för att rädda liv, även om man saknar utbildning. HLR-rådet rekommenderar att du går en HLR- eller Första hjälpen utbildning för att kunna använda hjärtstartaren snabbt och effektivt, och för att du ska känna dig trygg och våga ingripa. Det kan vara helt avgörande för den som drabbats av hjärtstopp.

Läs mer om hjärtstartare på Svenska HLR-rådets hemsida här.

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS