Schysst Innebandy med Niklas Nordén

Publicerad
Norden Schysst

På lördagen drar äntligen VM igång! Förutom ett segerrecept, sitter förbundskapten Niklas Nordén med ett ess i rockärmen – den schyssta innebandyn. Förbundskaptenen ger svar på hur vi kan få till ett bättre klimat i hallarna.

Vad är Schysst Innebandy för dig?

– Spelare, ledare och föräldrar ser till så att klimatet i hallen är sunt och bra. Tävlingen är viktig men det är det fair play som gäller. 

Hur är ni i herrlandslaget schyssta förebilder?

– Vi ser till så att spelarna mår bra och framförallt har kul. De får bland annat leka mycket för att locka fram skratten lite extra. Det handlar om att fokusera mycket på de olika sakerna. Alla har trots allt börjat spela innebandy för att det är roligt. Många ledare glömmer tyvärr bort det. Det är lätt att enbart fokusera på resultatet och träningen. Ska man bli bättre och utvecklas måste man fortsätta ha roligt på fler sätt än att bara skjuta i mål. I landslaget försöker vi skapa denna känsla och ha roligt vid varje träning då vi ex leker ”Jaga svans”, ”Jägarboll” och ”Spökboll”. Det handlar hela tiden om att jobba med gruppen, se till att de har roligt och att de får berätta för varandra vad de uppskattar hos varandra vilket lyfter människan.

– Vi pratar om hur vi vill vara emot varandra och vad man kan ge till varandra för en bättre miljö, både för att utvecklas men också för att skapa bättre resultat.

Har du några schyssta tips till alla ledare?

– Hitta ett sätt att jobba där resultatet inte är i fokus. Börja med kommunikationen och sätt den utefter er kultur. Som ledare eller förälder bör man heller inte alltid bara berömma saker som redan syns – mål eller assist. Beröm istället ett täckt skott eller om någon har gett allt i en match. Finn goda beteenden och dela med sig av dessa till andra spelare.

– Spökboll som vi kör på träningarna är ett annat sätt att komma närmre varandra. Det kan vara brottning eller annan aktivitet där man rör vid varandra. Återigen handlar det om att få gruppen närmre varandra. Kommunikationen är en del, men när den fysiska, taktila delen, kommer in, blir gruppens dynamik än djupare och vi som människor kommer närmre varandra. Detta är också ett sätt att fördjupa vissa delar som inte bara handlar om klubba och boll

– Som ledare är det också viktigt att inte gå ut att göra en träning eller match för sin egens skull, utanför barnens skull. De ska känna glädjen i det dem gör och på så vis blir det också roligare för alla.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se. Foto: Adam Troy

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS