Ny utomhusplan invigd i Skåne

Publicerad
IMG 8469

Tänk om man hade kunnat få spela innebandy när som helst på dygnet. Utan att behöva eventuellt boka en halltid. Det är nu möjligt i Södra Sandby där 1990 Arena är invigd i IBK Lunds regi.

Den 10 juni 1990 sitter Henrik Wetterlundh i uterummet i sitt barndomshem i Södra Sandby. Det är då han får tummarna loss och bildar Södra Sandby IBF, genom två kompisgäng – "gatubarnen" från Norrevång och ett gäng tennistränare från byns tennisklubb. Som en anekdot var det faktiskt Peder Fredricsson, ryttare och OS-medaljör, som skapade det första klubbmärket. Uppdraget fick han eftersom Henrik och Peder är jämngamla och att den sistnämnda gick Design- och mediaprogrammet på gymnasiet, samtidigt som han bodde i krokarna.

– Jag, som enda myndiga person i gruppen, blev vald till ordförande, minns Henrik tillbaka.


Några av grundarna av SSIBF från vänster: Magnus Berglund, Henrik Wetterlundh och Patrik Palm.

SSIBF växte snabbt och 2003 gick de samman med Dalby IBK, som bildade föreningen SödraDal. Syftet med sammanslagningen var att skapa tillväxt och effektivare drift, något de verkligen lyckades med. Föreningen såg en enorm ökning av antalet utövare och skapade en stark grund för framtiden. Efter 25 år som ordförande lämnade Henrik Wetterlundh över föreningen till goda vänner, som fortsatt att driva den framåt. Detta ledde till bildandet av IBK Lund, en förening som idag är en stor aktör inte bara i Skåne, utan även nationellt. 

– Jag är särskilt stolt över att flick-/damsidan har vuxit till att bli Sveriges största, säger Henrik Wetterlundh.

Som att det inte har skrivits historia nog. För på lördagen kunde IBK Lund skriva ett nytt kapitel. En utomhusplan på Killebäcksskolans område har länge varit en dröm och nu kan vem som helst gå dit och spela. Namnet? 1990 Arena som ger en blinkning till föreningens startskott.

– Fantastiskt! Himla roligt att det nu blivit verklighet. Det här ger en möjlighet för innebandyspelare att fortsätta utvecklas, men också nya utövare som inte är bekanta med sporten sedan tidigare, berättar Henrik Wetterlundh och fortsätter:

– Att den nya planen döps till "1990" betyder oerhört mycket för mig personligen. Det känns som en fin hyllning till starten av innebandyn i Södra Sandby, och den resa vi har gjort tillsammans.

Märta Svedberg ser fram emot att åka hit med kompisarna från Hofterup.

Det är inte enbart Henrik som är lyrisk över att utomhusplanen nu är invigd. I hyllningskören ställer sig även Bianca Kvarmo och Märta Svedberg som åkte från Hofterup för att spela på premiärdagen.

– Vi spelar i Hofterup IBF och i vanliga fall står vi hemma på uppfarten och skjuter, säger Märta.

– Nu kan vi åka hit, även om det är en bit. Det är jättenice, fyller Bianca i.

Fotnot: Henrik Wetterlundh sitter i dag som ledamot i Skånes Innebandyförbunds styrelse.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se. Foto: Wilhelm Nilsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS