Mycket på gång – och ny ungdomssatsning i Bromölla

Publicerad
Bromölla Lagfoto

Storslaget jubileum, utbytt golv och ett helt nytt golv. Tongångarna i Bromölla IBK låter positiva. När nu en ny säsong ska dra igång finns det helt klart utrymme för hopp och framtidstro i nordöstra Skåne.

Skånsk innebandy växer. När verksamhetsåret 2023-24 avslutades 30 april så fanns det 9 475 licensierade innebandyspelare i Skåne och därmed är antalet tillbaka på nivån innan pandemin. 

Nu, precis så som det brukar se ut vid den här tiden, ser vi att allt fler föreningar startar upp nya lag. Bromölla IBK är en av de skånska föreningarna som i år kommer satsa än mer på sin ungdomsverksamhet. Som ett led i det står det nu klart att ett knattelag för knattelag för flickor och pojkar födda 2018/19 är redo för träningar och matcher.

– Vi dör ut som förening om vi inte satsar på våra ungdomar. Man brukar se att spelarna försvinner i åldrarna 14, 15 och 16 år. Skola, tjejer, mopeder och annat dyker upp i stället. Därför har vi lagt en strategi i att starta nedifrån (i åldrarna) för att få barn och ungdomar att stanna länge hos oss, säger Joakim Assarsson, ordförande i Bromölla IBK.

Hur gör ni för att fånga upp de yngre?

– Dels har vi ett gott rykte i kommunen. Men vi jobbar också aktivt ute i skolorna och är med på Idrottens dag (evenemang arrangerat av RF-SISU Skåne).

Ordförande Joakim Assarsson.

Motionsinnebandy har fått ett stort genomslag i Skåne. Så sent som under förra säsongen växte vi med 20 procent och är nu cirka 800 motionslicensierade spelare i Skåne. Bromölla är en av de regionerna där det går framåt. Vad är din syn på det hela, Joakim?

– Det stämmer. Vi har många spelare, framförallt i åldrarna 07/08, som kommer tillbaka till oss och är med och spelar i motionslaget. Jag förstår dem mycket väl. Du behöver lägga kanske en dag i månaden för tre, fyra matcher, i stället för att åka iväg varje eller varannan helg.

– Och att det blev motionsinnebandy i våra trakter vill jag nästan sticka ut hakan och säga att det är min förtjänst. Jag såg potentialen i det och ville satsa. I och med det så skickade jag ut förfrågningar till flera föreningar som nappade direkt. Skånes Innebandyförbund har varit behjälpliga i frågan, fixat domare och stöttat oss längs vägen, så nu har vi också en motionsserien som vi spelar i.

Ni är cirka 170 medlemmar i dag. Ser man en positiv utveckling även i de andra lagen?

– Generellt sett så växer vi i alla leden. Inför den här säsongen ser vi också fler återvändare i vårt seniorlag, som har tagit en paus ett tag, vilket är fantastiskt roligt.

Tianshallen har fått ett nytt golv. Det gamla parkettgolvet är nu utbytt mot ett sportgolv. Vad innebär det för er som förening?

– Jättemycket. Det är ett otroligt lyft. Spelar du på ett parkettgolv så hoppar och studsar bollen bara du slår iväg en passning. Nu blir spelet mer flytande. Vi fick prova på golvet sista delen av förra säsongen, men nu ska det bli väldigt inspirerande att få ha det hos oss under en hel säsong.

Tianshallen med nytt golv.

Bromölla IBK jubilerar som 30-åring i år. Grattis! Vad kan man förvänta sig från ert håll?

– Tidigare i år hade vi en stor jubileumsfest och har uppmärksammat det på olika sätt.

– 2024 fortsätter ju och så gör också vårt firande. Nu inför återstarten kommer vi att trycka upp jubileumströjor till alla medlemmar. Det blir också ett nytt matchställ för vårt seniorlag som är "limited edition".

Efter en sommarledighet, vad ser du mest fram emot den här säsongen?

– Att framförallt ha roligt. Och som vanligt ska det bli roligt att släppa iväg våra yngre på cuper. 

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS