#Motionsinnebandy: Från spelartätt till flykt – hitta ditt "a och o"

Publicerad
Örkelljunga Motion

Idrottsrörelsen kan lätt förknippas med tävling och seriöst spel för de som står utanför idrottsfamiljen. Därför kan det ibland upplevas som svårt för en idrottsförening att attrahera nya medlemmar. Inom innebandyn satsar vi på att Folksporten – en idrott för alla. I Örkelljunga IF har man träffat just den punkten och fått till en bred mix i sitt motionsgäng.

I det förra avsnittet av #Motionsinnebandy belyste vi Palmstaden IK Goldies och deras satsning på Innebandy 60+ då du som är fyllda 60 år fick en guidad tur rakt in i innebandyfamiljen.

Missade du artikeln? Läs gärna mer här, Välkommen till Folksporten: Upptäck Motionsinnebandy – motionera på dina villkor.

Nu ska vi fokusera mera på hur du som föreningsrepresentant kan rekrytera nya medlemmar till ditt motionsinnebandylag. Vi tog därför raka spåret till norra Skåne för att förhöra oss med Örkelljunga IF hur de har fångat upp medlemmar. Föreningen är särskilt intressant på det viset att vi kan se trender i hur föreningens motionsinnebandysektion har sett ut de senaste åren – från folktätt till nu folkjagande. Örkelljunga IF:s ansvarige för motionsinnebandyn, Fredrik Brannebo, ger sin bild av förändringen nedan.

– Jag började själv för en sex, sju, år sedan att spela i det här laget. Jag kände ju till att de fanns motionsinnebandy, organiserat genom både Örkelljunga IF och organisationer som kyrkan och brandkåren. Så plötsligt sprang jag på en bekant som höll på att spela som vägledde mig in i sporten, säger Fredrik Brannebo, som tidigare aldrig hade hållit i en innebandyklubba i organiserad form.

Då var Örkelljungas motionsinnebandysektion en välmående sådan, sett till medlemsantalet. Fredrik minns tillbaka ett lag som till större delen bestod av Oldboys-spelare. Tempot var högt och det var svårt att hänga med om man kom med mindre innebandyerfarenhet. Sedan slog pandemin till. Ni vet redan den storyn, men även om padelhallarna dök upp i varje liten håla så växte intresset för innebandy. Även i Örkelljunga.

– Vi pratar alltså för två säsonger sedan. Då var vi som flest. Det dök upp alla möjliga personer, med olika bakgrunder – alltifrån de som varit med i våra yngre lag till de utan någon erfarenhet alls. Det tog dock stopp och nu jagar vi spelare igen, fortsätter Fredrik.

Men det är svårt att hitta nya spelare. "Speciellt om man inte marknadsför sig", som Fredrik uttrycker det. Att man en gång i tiden har fått dit spelare handlar om flera aspekter som väger in i hur man får ett välfungerande motionslag.

– Först och främst; vi försöker ha en bra mix av spelare och det har vi lyckats få till nu. Jag tror själv på att det blir som roligast, och störst engagemang, om man håller sig till den nivån där man får lite av varje i ett lag. Någon som har mer erfarenhet än den andra, och någon som jag, som inte har spelat alls tidigare.

– Sedan är det alltid en fråga om upptagningsområde. Vissa lag som vi samarbetar med har kanske ett helt annat geografiskt läge än vad vi kan erbjuda. Då kommer spelarna av sig självt. I Örkelljunga har en del hittat till oss genom vänner och bekanta och att vi har ett gott rykte som förening. Att ha kul tillsammans är och o, och även där har vi träffat rätt. Inte bara genom träningarna, utan också genom delaktighet i motionsserien vilket är ett uppskattat och roligt inslag bland våra medlemmar. Även om förstås alla inte vill vara med och spela match, säger Fredrik Brannebo.

Läs gärna mer om hur du går till väga för att licensiera dina motionsspelare och varför det är viktigt.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS