Möt Astrid Karlsson Wessmark – social ledare i GS 86 AIF

Publicerad
Astrid Karlsson Wessmark

Säsongen 2023/24 sjösattes en unik värmländsk satsning på så kallade sociala ledare i syfte att öka trygghet, trivsel och välmående runtom i lagen. I samarbete med VIBF adderade ett antal föreningar en social ledare till staber på ungdomsnivå, där enda uppgiften för den sociala ledaren var att fokusera på allas välmående. Astrid Karlsson Wessmark, GS 86 AIF, är en av dessa allra första sociala ledare.

Astrid Karlsson Wessmark startade innebandykarriären med landbandy på skolgården någon gång under sent 80-tal och har varit engagerad i sporten sedan dess.

    - Det började på lågstadiet, under den tiden när man tog en röd eller gul klubba och så vinklade man den åt det håll man ville ha den, oavsett vilken vinkel den hade haft tidigare. Men sedan började jag inte spela organiserat förrän på gymnasiet.

Under universitetsstudier i Östergötland spelade Astrid Karlsson Wessmark i flera olika klubbar, innan jobb tog henne till Norge.

    - Där var innebandyn inte alls lika stor och möjligheterna att spela i ett damlag var små. Jag fick dispens att spela med ett herrlag under några år.

Väl tillbaka i Sverige gick flyttlasset till Värmland, där Grums IBK blev första klubbadress med både uppdrag som spelare och ledare och därefter har det rullat på.

    - Jag har fått för mig att lägga klubban på hyllan både en och två gånger men har tämligen snabbt kommit fram till att det inte är något för mig att ha klubban där. Då måste man ju träna något annat, utan en innebandyboll, och det är ju inte alls lika kul!  Istället har det blivit både korpmatcher i Kilskorpen, Korpen-SM med sådana jag spelat med förr, spel med utvecklingslag i Karlstad IBF, spel i Deje IBF och just nu spelar jag för BK Sunnanå i Kil.

När de egna barnen nu kommit upp i åldern att börja spela organiserad innebandy så är det ledaruppdragen som står i fokus för Astrid Karlsson Wessmark och hon har hand om både flickor födda 2016 och 2018 i GS86 AIF.

     - Det är för de födda 2016 som jag kommer att ha rollen som social ledare. De födda 2018 har precis startat upp, så där avvaktar vi lite men kommer ta med lärdomar från de äldre tjejerna även dit och tillsätta rollen som social ledare vad det lider.

Astrid Karlsson Wessmark startade sitt arbete som social ledare i höstas och har numera mer fokus på spelarna än på övningarna och det innebandyspecifika.

    - Vi i ledargruppen tyckte att det kunde vara en bra roll att ha främst när tjejerna blir lite äldre och det förmodligen blir mer känslor inblandade. Mer än det som händer på innebandyplanen kommer troligtvis spela in och vi vet ju att många tjejer slutar tämligen tidigt. Det ska vi försöka motverka med den här rollen. Försöka fånga upp deras mående och signaler gällande om de på något sätt inte trivs. Tanken är att ju tidigare vi har med en social ledare, desto bättre. Man lär känna tjejerna tidigt och kan då tydligare se om något verkar förändras eller inte känns bra längre.

Planen är att framöver även genomföra aktiviteter med gruppen utanför innebandyplanen för att skapa sammanhållning och få dem att verkligen vara ett lag som bryr sig om varandra och har kul tillsammans.

    - Vi har ett härligt gäng så den biten både tror och hoppas jag ska bli enkel!

Till det civila yrket är Astrid Karlsson Wessmark statistiker och i jobbet ser hon flera oroande trender som pekar på vikten av en roll likt denna.

    -  Jag tar del av ungdomars svar gällande deras mående och den psykiska ohälsan är tyvärr hög. Därför anser jag att det är mycket klokt att ha en social ledare som kan observera och följa upp måendet både individuellt och i gruppen. Det borde alla ha!

Läs också gärna:

Möt Ellinor Berg - social ledare i Skoghalls IBK
Sociala ledare - mer info 

Publicerad av Camilla Olsson

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS