De utvalda personerna har olika roller, olika uppgifter och har varit verksamma olika länge. Några är unga och har nyligen startat sin resa inom den värmländska innebandyn, andra har lagt ner själ och hjärta i sporten under lång tid. Gemensamt för dem alla är att deras insatser och engagemang är avgörande för att sporten ska fungera, i alla led. Så i den här jubileumsresan vill vi uppmärksamma både ädla medaljer och sportsliga framgångar och otaliga ideella timmar och intensivt arbete bakom kulisserna. En bred mosaik av människor och insatser som alla, på olika sätt, har tagit oss dit vi är idag eller som kommer att vara viktiga byggstenar i att forma vår framtid.
Listan nedan kommer fyllas på under året efter varje besök i respektive kommun.
Kommuner
Arvika - besökt 24 januari
Representant för Arvika kommun blev domaren Peter Berntsson.
Peter dömde sin första innebandymatch redan 1985 och är av alla domare i Värmland, aktiva som pensionerade, den som dömt allra längst när han nu i år gör sin 40:e säsong som distriktsdomare. Det finns förmodligen inte en innebandyspelare i västra Värmland som inte haft Peter som domare och han är sedan lång tid tillbaka en person man verkligen förknippar med innebandyn i Arvika kommun.
Bengtsfors - besökt 5 oktober
Representant för Bengtsfors kommun är ledaren Mats Nilsson
Skulle man googla ordet ”eldsjäl” så borde det dyka upp en bild på Mats Nilsson. 1988 bildades Billingsfors IBK och från den dagen så har Mats Nilsson varit synonym med föreningen. Mats har med sitt stora engagemang och enorma slit skapat möjligheter för hundratals ungdomar att kunna få utöva innebandy. Som den sanne eldsjälen Mats är så är han aldrig den som kräver uppmärksamhet, och även om Mats förmodligen inser att han haft en stor betydelse för innebandyn i kommunen, så hoppas vi att denna utmärkelse ger honom ytterligare bekräftelse på vad han åstadkommit under åren.
Degerfors - besökt 19 oktober
Representant för Degerfors kommun är Tyra Törnqvist.
Under vår 40-årsresa uppmärksammas både ledare, spelare och domare. Något som sticker ut med Tyra Törnqvist är att hon bockat av alla tre roller. Redan som tonåring blev hon tränare för ett ungdomslag och fortsatte med det under flera säsonger. Samtidigt var hon en av föreningens ungdomsdomare. Parallellt med detta finns en spelarkarriär där hon via spel i Värmlandslaget vunnit två SM-guld och som senior tagit sig upp till spel i Allsvenskan. Tyra visar att man samtidigt som man satsar på sin spelarkarriär också kan vara en viktig pusselbit i en förening, och att det även finns unga eldsjälar i distriktet.
Eda - besökt 16 november
Representant för Eds kommun är ledaren Jessica Bergman.
Fram till 2007 så hade det aldrig funnits en innebandyförening i Charlottenberg. Men tack vare initiativet av bland annat Jessica Bergman blev Eda IF då medlem i Värmlands Innebandyförbund, och har så varit sedan dess. Den allra största orsaken till det är just Jessica. Utan hennes slit, energi och all den tid hon lagt ner så är frågan om innebandyn etablerats i Charlottenberg och varit den naturliga del den är idag. Jessica är verkligen urtypen av en ideell eldsjäl som år efter år ser till att barn och ungdomar får möjlighet att spela innebandy och få en aktiv fritid. Hon är förstås därmed en ypperlig representant för innebandyn i Eda kommun.
Filipstad - besökt 3 februari
Representant för Filipstad kommun är tränare och ledare Rickard Hedlund.
Rickard inledde sin innebandykarriär hemma här i Filipstad och spelarkarriären tog honom sedan till Falun där det blev fyra säsonger i högsta serien. Men det är som tränare och sportchef har satt störst avtryck i IBF Falun. Under sin tid i Falun har han varit med och vunnit sju SM-guld, tre SM-silver, tre SM-brons och Champions Cup fem gånger. Rickard är utan konkurrens den mest framgångsrike värmländske klubbledaren någonsin och en mycket fin representant för innebandyn i sin hemkommun.
Forshaga - besökt 24 mars
Representant för Forshaga kommun är ledaren Henrik Berggren.
Henrik fick in innebandyfostran i Deje IBF och fortsatte sedan spela i Karlstads IBK. Men 2015 ville han spela innebandy på hemmaplan igen och valde då att starta upp en innebandysektion i Olsäters SK. Sedan dess har Olsäters Beavers funnits med i de värmländska seriepyramiden och det är mycket stor del tack vare Henriks stora engagemang och otaliga timmar bakom kulisserna. Henrik sköter de mesta i föreningen och utan han skulle nog inte Olsäters ha nån innebandyverksamhet. Henrik är en otroligt fin representant för alla eldsjälar i våra mindre föreningar som år ut och år in ser till att verksamheten kan fortsätta drivas.
Grums - besökt 10 februari
Representant för Grums kommun är ledaren och tränaren Cornelia Proper.
Cornelia började spela innebandy i Grums IBK som barn och fanns kvar i klubben fram till gymnasiet, och efter studier i Karlstad och Linköping så återvände hon hem till moderklubben 2019. Trots sin unga ålder har Cornelia blivit en viktig grundpelare i föreningen då hon både spelar själv, är tränare och sportchef samt även sitter i styrelsen. Cornelia visar ett fantastiskt engagemang för sina uppdrag och värnar verkligen om allt och alla. Hon är en mycket fin representant för alla unga eldsjälar inom värmländsk innebandy och för innebandyn i Grums kommun.
Hagfors - besökt 27 september
Representant för Hagfors kommun är ledarna Michael och Cecilia Engh.
Ja ni läste rätt, det är två representanter för Hagfors kommun istället för en. Det gör kommunen till unik i 40 årsresan, men det är för att priset går till två fantastiska representanter för alla eldsjälar i Värmland. Som dessutom knappast går att skilja åt, de är ju ”Micke och Cicci” med hela Ekshärad och nästan hela kommunen. De båda är verkligen eldsjälar och föreningspersoner i ordens rätta bemärkelse. Deras hjärta för Ekshäradsbygden går långt utanför innebandyplanen och de bidrar på så många sätt till att Ekshärad verkligen lever och med det även Edebäck IBF.
Hammarö - besökt 21 februari
Representant för Hammarö kommun är ledaren Hans Lundström.
Sedan 1986 har Hans Lundström varit engagerad inom Skoghalls innebandy. Hasse har genom åren haft i princip alla tänkbara roller i föreningen. Tränare för både herr- och damlaget, styrelseledamot, medlem i sportgrupper, speaker med mera. År efter år, säsong efter säsong, så har Hasse alltid funnits på plats i föreningen och lagt ner ett oräkneligt antal timmar för att göra det möjligt för andra att få spela innebandy. Hasse är urtypen av en eldsjäl inom den svenska idrottsrörelsen och en mycket fin representant för innebandyn i Hammarö kommun.
Karlskoga - besökt 7 februari
Representant för Karlskoga kommun är domaren Pierre Malmgren.
Pierre inledde sin domarkarriär i slutet av 90-talet hemma i Karlskoga. Efter flera år som distriktsdomare blev han till säsongen 2014/15 nominerade och antagen till att bli förbundsdomare. Redan under sin andra säsong som förbundsdomare fick han debutera i SSL dam. Totalt blev det drygt tre säsonger och totalt 37 uppdrag i världens bästa innebandyliga. Utöver sin egen domarkarriär har Pierre engagerat sig som domarcoach för att fostra framtidens domare. Pierre är en fin representant för de värmlänningar som dömt i högsta serien och för domarkåren som helhet.
Karlstad - besökt 19 januari
Representant för Karlstads kommun blev domaren Elicia Vehkajärvi.
Elicia är 20 år gammal och gör i år sin femte säsong som distriktsdomare. Hon utsågs säsongen 2021/22 till Årets unga domare i Värmland och är en distriktets mest lovande domare. Under den nuvarande säsongen har hon dömt sina första matcher i damer division 1 och det med mycket fina vitsord från domarcoacherna.
Kil
Kristinehamn
Munkfors - besökt 23 januari
Representant för Munkfors kommun blir f.d. spelaren Karin Hallberg.
Karin började spela i Munkfors IBK 1994. Under sin tid i klubben var hon med om att gå upp till Elitserien två gånger. Under de två säsongerna Munkfors gjorde i Elitserien gjorde Karin flest mål, assists, poäng och matcher i laget, och hon blev även uttagen i U19-landslaget. Senare gick karriären vidare till Karlstad IBF och i Norge. Karin är en av allra de bästa spelarna från Munkfors någonsin och en stor symbol för innebandyn i kommunen.
Storfors
Sunne - besökt 8 november
Representant för Sunne kommun är spelaren Per-Ove Gustavsson.
Den 3 november 1990 möttes Lysviks IBF och Saga SK i Ilandaskolan i dåvarande division 4 västra. I Lysviks mål debuterade en 15-åring och denna match skulle visa bli den första i lång rad för hans del. Under åren har det blivit spel även i Munkfors IF, nu på slutet Lekvattnets BK men framförallt i Sunne IBK för Per-Ove Gustavsson. Många matcher har det blivit, faktiskt hela 572 stycken, vilket är flest genom tiderna i Värmland och uppemot 90 fler än tvåan. ”Gus” har med åren blivit synonym med innebandyn i Sunne kommun och utöver insatserna på planen så har han varit fundamental för att innebandyn funnits kvar i kommunen.
Säffle - besökt 25 oktober
Med ett stort mod, en hög ambitionsnivå och en föredömlig seriositet har Ebba Knutsson redan under blott sin andra säsong som distriktsdomare tagit plats i distriktets näst högsta rankinggrupp. Hon är därmed utan tvekan en av Värmlands allra mest lovande domare. Hon blir också som 19-åring även den yngsta personen som uppmärksammas av Värmlands Innebandyförbund under denna 40-årsresa. Att hon parallellt med sin domarkarriär dessutom hinner med att både vara spelare och ungdomsledare i Säffle IBF gör att vi med än mer spänning kommer följa Ebbas framtid inom innebandyn, både på och utanför planen.
Torsby - besökt 23 februari
Representant för Torsby kommun är f.d. spelaren Linda Westh (tidigare Ranström).
Ett fåtal idrottare får möjligheten att utöva sin idrott på den högsta nationella nivån. Sannolikheten att lyckas göra det i två idrotter är närmast minimal. Linda tillhör den unika skara som uppnått just detta. Med Mallbacken spelade hon i Allsvenskan samtidigt som hon var en av de viktigaste och bästa spelarna i det Lekvattnet som tog klivet upp till Elitserien år 2000. Sejouren i där blev bara ettårig, men det Lekvattnet gjorde som lag och det Linda åstadkom som spelare har satte Torsby på den svenska innebandykartan för all framtid. Det gör henne till en mycket fin representant för innebandyn i Torsby kommun.
Årjäng - besökt 1 mars
Representant för Årjängs kommun är spelaren Joakim Lindeberg.
Den 29 oktober 1994 debuterade en 20-årig Joakim Lindeberg för Nordmarkens A-lag i en match mot Säffle IBK och sedan har han blivit kvar fram tills idag. Förmodligen finns det inte en spelare inom den värmländska innebandyn som är så förknippad med en klubb och en ort som ”Kim” är med Nordmarken och Årjäng. Med sitt enorma fina spelsinne på planen och stora klubbhjärta utanför densamma så går det inte att sätta ord på vad ”Kim” betytt för innebandyn i sin hemkommun, och han är förstås en given representant för Årjängs kommun i VIBF:s jublieumsresa.
Åmål - besökt 25 oktober
Representant för Åmåls kommun är spelaren Ebba Gladh-Pettersson.
Att nå spel i världens bästa innebandyliga är något som är få förunnat. Att vara den första från sin hemkommun som tar sig dit är en bedrift värd att hyllas för. I Åmåls fall är den personen Ebba Gladh-Pettersson. Efter ungdomsåren hemma i Åmål väntade gymnasiestudier i Hagfors. Tiden i Hagfors hade både upp- och nedgångar, men efter imponerade insatser i Allsvenskan värvades Ebba till Karlstad IBF och Svenska Superligan efter studenten 2022. Därmed skrev Ebba historia som Åmåls allra första SSL-produkt och visade för alla barn och ungdomar hemma i Karlbergshallen att även de kan nå sina drömmars mål.