Nedan finns information gällande de olika utbildningar som erbjuds, samt vad som gäller kring subvention under säsong 2025/2026: 

För barn och ungdomsledare (Grön, blå & röd nivå): 

Utbildningsstrukturen bygger på att varje barn- och ungdomsledare först går en grundutbildning (GU) och får härigenom en giltig ledarlicens över en säsong. 

Därefter genomgår du någon av fördjupningsutbildningarna (vilket alltså innebär någon av steg 1-utbildningarna på grön, blå eller röd nivå). Dessa fördjupningsutbildningar förnyar ledarlicensen att vara giltig över tre säsonger. Du måste ha gått en grundutbildning för att få gå någon av steg 1 utbildningarna.

Efter genomförd GU finns även möjlighet att delta i kortare fortbildningskurser och VIBFs skräddarsydda utbildningstillfällen.


För junior- eller seniorledare (Svart, lila & guld nivå):

Du som junior- eller seniorledare genomgår först en grundutbildning för junior- och seniortränare och får härigenom en en giltig ledarlicens över en säsong.

Därefter genomgår du en fördjupningsutbildning på svart, lila eller guld nivå (guld arrangeras av SIBF). Dessa fördjupningsutbildningar förnyar ledarlicensen att vara giltig över tre säsonger. Du måste ha gått en grundutbildning för att få gå någon av steg 1 utbildningarna.

Efter genomförd GU finns även möjlighet att delta i kortare fortbildningskurser och VIBFs skräddarsydda utbildningstillfällen.
 

Utbildningar som erbjuds under säsong 24–25:

Grundutbildningen (GU) för barn/ungdom och junior/senior:
Grundutbildningen är det första steget inom Svensk Innebandys tränarutbildningar. Det finns en grundutbildning för barn- och ungdomsledare och en för junior- och seniorledare. Utbildningen ger dig en bra inblick i och förståelse för Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. OBS! Du ska endast gå en grundutbildning en gång.

Steg 1-utbildningarna för barn- och ungdomstränare:
Utbildningarna grön steg-1, blå steg-1 och röd steg-1 & röd steg-2 leder deltagarna vidare i utvecklingen som tränare för barn och ungdomar på respektive nivå. Här får du en större och djupare insikt inom de områden som du mötte i grundutbildningen. Du får ett större perspektiv på lärandet och på olika psykologiska och fysiologiska faktorer som förekommer i innebandy. Du får också en bredare bild av spelet innebandy ur taktisk synvinkel, liksom ett större fokus på matchen som inlärningstillfälle och tävlingssituation.

Den del av utbildningarna som behandlar fysisk träning är präglad av att innebandy och fysisk träning integreras och att spelet även här står i centrum. Utbildningarna bedrivs enligt metoden ”varierat lärande” vilket innebär att deltagarna genomför egenstudier i hemmamiljö, träffas vid en fysisk träff som omfattar ca 8 timmar och innehåller diskussioner, erfarenhetsutbyte samt en praktisk del i hallmiljö.


Steg 1-utbildning junior och seniortränare:
Steg 1 Svart är en tredagarsutbildning. Deltagaren förbereder sig en dag på hemmaplan med inläsning av och frågeställningar om valda delar av materialet, och deltar sedan fysiskt vid två heldagar. Utbildningen innehåller delarna: Spelet, Matchen, Innebandyfys, Ledarskap och Idrottspsykologi.

Deltagaren får lära sig mer om psykisk ohälsa i idrotten och vilka skydds- och riskfaktorer som finns för detta. Utbildningen fokuserar även på livsbalans och återhämtning, från både spelar- och tränarperspektiv. Deltagaren får en djupare förståelse för transformerande ledarskap, och träning i att använda ABC-modellen för påverkan och inlärning av beteenden.

Vid utbildningens andra dag får deltagaren fördjupa sig i spelet på svart nivå. Tränarens roll inför, under och efter match står också i fokus. Deltagaren får även fördjupa sig i återhämtningsförmåga, explosivitet, förberedelseträning, samt skador och omhändertagande av skador. 


Fortbildningskurser:
Dessa utbildningar genomförs under 3 timmar och ger en ettårig ledarlicens. Krav är att man tidigare har gått en GU för att kunna delta vid en fortbildningskurs. Kurserna som erbjuds är knäkontroll, lekens betydelse, träningsplanering och innebandyfys.


Skräddarsydda utbildningar:
VIBF kan komma att erbjuda skräddarsydda utbildningar under säsongen, såsom målvaktsträning, seniorutbildning, etc. Håll utkik på hemsidan och sociala medier för mer info kring detta.  


Frågor?
Har du frågor om ledarutbildning kontakta gärna Johan Libäck på telefon 054- 202 14 44 eller via e-post johan.liback@innebandy.se. Tips är även att läsa igenom FAQ-dokumentet här nedanför. 


Ledarlicens och utbildningskrav för ledare:
All info finns att läsa här: https://www.innebandy.se/varmland/utbildning/ledarlicens-och-utbildningskrav-ledare


Alla aktuella utbildningstillfällen finns att hitta här: 
https://www.innebandy.se/varmland/utbildningar


Projektstöd IF – idrottsmedel som ger subventionerat pris:
Föreningar kan söka subvention för ledarutbildning fram till 17 oktober. Nytt för kommande säsong är att SIBF har satt som krav att subventionen måste sökas av förening innan genomförd utbildning. Vilket innebär rent praktiskt att sista dag för ansökan om subvention är 17 oktober, men utbildning kan ske därefter till och med 10 december.

Se dokumentet "Utbildningslista med kostnader 25-26" för info vad respektive utbildning kostar, samt vilken subvention ni som förening kan söka. Frågor gällande subventionen samt ansökan hänvisas till SIBF. Se mer info om det här:
https://www.innebandy.se/utbildning/utbildningssubventioner

Framtidens Oskar Framtidens Tranare1
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS