Förtjänsttecken till värmländska trotjänare

De är två av värmländsk innebandys mesta trotjänare, som fortfarande brinner för sina uppdrag. Nu tilldelas Anders ”Frissan” Nilsson och Jan ”Sasse” Sandström Svenska Innebandyförbundets förtjänsttecken i silver respektive brons.
- Såklart alltid både roligt och hedersamt att uppmärksammas, säger Jan Sandström och får medhåll av Anders Nilsson.
För herrar Nilsson och Sandström har resan inom den värmländska innebandyn varit både lång och innehållit en rad olika uppdrag under åren. Båda har spelat och dömt samt varit domarcoacher och ungdomsledare, vid sidan om sina olika förtroendeuppdrag hos VIBF.
Anders Nilsson är ordförande i Svenska Innebandyförbundets nationella disciplingrupp parallellt med uppdraget som ordförande i VIBF:s tävlingskommitté, där han påbörjade resan 2001. Han har även hunnit med en sejour som ledamot i förbundets valberedning längre tillbaka i tiden.
Jan Sandström har varit en del av VIBF:s domarkommitté sedan 1996 och har sedan dess ansvarat för en rad olika områden. Under en majoritet av åren i DK har han dessutom svingat ordförandeklubban. I skrivande stund är han tillsättningsansvarig i kommittén.
Båda har ett snabbt och unisont svar på frågan om varför engagemanget består efter alla verksamma år.
- Helt enkelt för att det fortfarande är så himla roligt och ger så mycket tillbaka!
Under åren som passerat har Nilsson och Sandström fått se sporten utvecklas, både regionalt och nationellt.
- Allt har successivt blivit mer seriöst, från tidiga år med mycket förvaltning och administration till en stabil verksamhet med stort fokus på utveckling inom alla områden. Inom VIBF tycker jag att vi idag har en otrolig bredd av kompetenser och att verksamheten har gjort en fantastisk resa mot att nu ligga i framkant inom så många olika områden säger Jan Sandström.
Anders Nilsson fyller i:
- Någonstans har det ju varit en resa från ren hobbyverksamhet till något väldigt professionellt och det känns roligt att få vara med på ett hörn av den utvecklingen. Inom tävlingsområdet har vi i Värmland vågat gå i bräschen en hel rad gånger, exempelvis när det gällde införandet av det så kallade klassystemet, som vi var först i landet med och införandet av tre mot tre-spel för de yngsta, där vi också var väldigt tidiga. Jag är stolt över att vi tillsammans vågat och vågar fatta modiga beslut!
Minnen och anekdoter finns det förstås en hel del av från åren som passerat och båda skrattar gott åt tanken på kreativa lösningar med att fixa läckande tak i Sundsta Sporthall, åt profiler som kommit och gott, åt okonventionella möten där deltagare bokstavligen har sovit sig igenom agendan.
- Man får ju säga att alla år har bjudit på en hel massa bakom kulisserna också, saker man minns med värme men som kanske mår allra bäst av att inte dokumenteras och återberättas, skrattar Jan Sandström.
Svenska Innebandyförbundets förtjänsttecken har delats ut sedan 2002 till personer som verkat i och har eller haft ett förtroendeuppdrag kopplat till Svenska Innebandyförbundet, exempelvis via distrikten.
Stort grattis till välförtjänta utmärkelser och tack för allt ovärderligt engagemang för den värmländska innebandyn, Frissan och Sasse!
Publicerad av Camilla Olsson