Vad är ledarlicens?
Innebandyn är en idrott som vuxit explosionsartat de senaste åren, framför allt på ungdomssidan.
Samhället har förändrats och klimatet har blivit allt tuffare, vilket vi märker av även inom idrotten och på våra innebandyplaner.

Flertalet matcher fungerar fortfarande utan anmärkningar, men vi ser ett ökat inslag av våldstendenser och en tuffare attityd gentemot spelare och domare på och bredvid planen.
Idrotten har ett stort samhällsansvar och med tanke på det stora antal ungdomar vi ansvarar för känner vi att det är viktigt att vi inom innebandyn är med och hjälper till för att stävja denna negativa utveckling.

Du är en förebild
Som ledare har du en otroligt viktig roll i detta arbete. En spelare är naturligtvis ansvarig för sitt eget handlande men du som ledare har också ansvar för hur dina spelare uppför sig såväl på som utanför planen.

Här är du som ledare en väldigt viktig person som ungdomarna ser upp till och där ditt sätt att vara har stor betydelse för hur ungdomarna beter sig mot varandra, mot er ledare och mot domare och motståndare.

Därför beslutade de närvarande föreningarna på årsmötet den 21 september 2010 att varje poolspels- och ungdomslag upp till 16 år (röd serie), ska ha minst en licensierad ledare i båset under matcherna från säsongen 2011-2012.

Giltig ledarlicens får man genom att vid första utbildningstillfället delta på en Grundutbildning, som är en kvällsutbildning på 3 timmar där ovanstående frågor diskuteras. Denna licens registreras i iBIS efter utbildningen och är därefter giltig i 3 år.

Efter 3 år när licensen ska förnyas, kan ledaren välja fritt att gå någon av våra övriga utbildningar och på så sätt förnya sin ledarlicens med 3 nya år.

Ledarlicenskontroll
Varje år, runt årsskiftet, genomför vi en licenskontroll.

Kontrollen innebär att vi granskar matchprotokollen i iBIS för spelade matcher och stämmer av att det finns ledare med giltigt ledarlicenskort på matchen.

Kostnaden för en spelad match UTAN ledare med giltigt ledarlicenskort är 500 kronor.


Undvik fler avgifter – utbilda era ledare
För att förhindra denna onödiga merkostnad för föreningen, planera in utbildningar för era ledare i god tid innan säsongsstart.

Utbildningarna går att genomföra på hemmaplan i föreningens egen lokal. Gå gärna ihop med kringliggande föreningar för att ytterligare minska era kostnader genom att få fullt deltagarantal på utbildningarna.

Konferensbild Test
Hitta våra utbildningar här!

Frågor om ledarlicens, kontroll och utbildning kontakta

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS