Värmländsk innebandy ökar med 4,48% - tredje högsta totalsiffran någonsin

Publicerad
Tjejer Lilla VM

När Värmlands Innebandyförbund för ett år sedan summerade antalet licenser konstaterades att antalet var fler än innan coronapandemin. När förbundet nu gör samma summering har antalet licenser återigen ökat och nu med 4,48%, och att antalet under gångna säsongen är den tredje högsta någonsin. Lägg sedan till att antalet tjejer och kvinnor som spelar i innebandy Värmland för andra året i rad är den högsta siffran någonsin.

6784 personer är det som haft licens hos Värmlands Innebandyförbund under den gångna säsongen och det är som sagt den tredje högsta siffran någonsin och en ökning från föregående säsong med 4,48%. Det är bara säsongerna 2004/05 (7043 licenser) och 2008/09 (6860 licenser) som slår årets säsong.
- Det är förstås riktigt roligt att på nytt konstatera att det enorma arbetet som våra föreningar gör ger ett sådant fint resultat. Vi vet att föreningarna fick jobba stenhårt under pandemin, men nu ser vi resultatet av det arbetet när man både lyckats behålla många spelare och lockat till sig nya aktiva. Bryter vi ner siffrorna ser vi också att ökningen i vår yngsta grupp, för de som är nio år eller yngre, är hela 11,42% jämfört med förra säsongen, vilket förstår bådar gått inför framtiden, säger Camilla Olsson, kanslichef Värmlands Innebandyförbund.

Fjolårssäsongen var ett rekordår sett till antalet aktiva tjejer och kvinnor i distriktet då licenssiffran var 2214. Men det rekordet stod sig bara ett år, då siffran för årets säsong landar på 2357 licenser totalt, en ökning på 6,4%.
- Utvecklingen av antalet licenser på damsidan är helt fantastisk. Går vi tillbaka till säsongen 2012/13 så fanns det 1749 licenser på damsidan i Värmland och nu kan vi konstatera en ökning på nästan 35% på tio år. Går vi ner på detaljnivå ser vi att antalet spelare på damsidan som är 16 år eller äldre även den slår rekord, 776 licenser i år kontra fjolårets rekord på 719. Detsamma gäller även vår yngsta grupp, för de som är nio år eller äldre, där det finns 556 licenser, en ökning på nästan 26% från fjolåret, säger Johan Carlsson, tävlingsansvarig på Värmlands Innebandyförbund.

Dock finns det fortsatt områden där innebandyn har utmaningar och det gäller främst åldern 10-15 år, även om siffrorna ser bra ut just i år när de summeras.
- Totalt i åldern 10-15 år ökar vi marginellt sett från fjolåret. Men här är vi medvetna om att vi tillsammans med föreningarna har utmaningar, och att det inte är unikt för oss i Värmland eller för innebandy, utan det gäller de flesta lagidrotter. Samtidigt vet vi att föreningarna gör många bra saker för att behålla sina spelare under tonåren och att det finns goda exempel. Från förbundshåll arbetar vi med en utvecklingsgrupp där just detta är ett av fokusområdena. Vi har tagit fram några pilotprojekt som delvis berör detta och jobbar vidare med ytterligare insatser, säger Camilla Olsson.

En av de saker som förbundet tagit fram och nu ska testa är en serie eller tävling som man kallar Röd Bredd. Röd syftar till innebandyns färgsystem för åldrar och innebär att det riktar sig till spelare 12-16 år.
- Syftet med Röd Bredd är att skapa en parallell tävling till våra ordinarie serier och att det ska vara en tävling där lagen själva är med och bestämmer upplägg och förutsättningar. Vi upplever att det finns spelare och lag som kanske inte vill spela match varje helg eller inte vill träna lika ofta som övriga lag eller de börjat spela innebandy högre upp i åldrarna. Men hittills har vi bara kunnat erbjuda våra ordinarie serier, med Röd Bredd hoppas vi kunna skapa ett alternativ som gör att fler vill fortsätta spela innebandy i ett upplägg som är mer anpassat efter deras ambitionsnivå och i den omfattning man själv vill, säger Johan Carlsson.

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS