Lansering av 3v3-DM!

Publicerad
VFT Hammarö

I våras genomförde IFF, internationella innebandyförbundet, det allra första VM:et i spelformen tre-mot-tre (3v3). Nu hänger även VIBF på den trenden genom att lansera 3v3-DM för seniorer. DM:et kommer genomföras i Hammarö Arena 28-29 december.

3v3-DM kommer precis som namnet föreskriver att genomföras i spel tre mot tre med målvakt. Det innebär att spelplanen också blir mindre än vid vanliga matcher för seniorserier.
- Många har ju spelat tre mot tre tidigare, antingen som del i innebandyträningen, eller med kompisgänget som motionsträning samt att det är ju den spelformen som våra yngsta lag spelat sedan drygt tio år tillbaka. Det har dock saknats ett samlat regelverk för hur 3v3-matcher på seniornivå ska och kan genomföras. Men det tog ju IFF fram inför VM:et i våras, säger Johan Carlsson, tävlingsansvarig på VIBF.

VM:et genomfördes i finska Lathi i samband med damernas U19-VM. Lettland vann på herrsidan medan Finland tog hem damernas guld. Båda lagen vann mot Sverige i respektive final.
- Jag såg flera matcher från VM:et i våras och gillade verkligen det jag såg. Det blir förstås helt annat spel än i "vanlig" innebandy, lite mer chansartat, men också en form av innebandy som innebär att alla åtta spelare på planen måste vara delaktiga och aktiva hela tiden. Ingen kan slappna och alla måste bidra i spelet med och utan boll. Med andra ord en rolig, fartfylld, kravställande och ofta målglad innebandy, fortsätter Carlsson.

Idén väcktes hos VIBF:s tävlingskommitté under sommaren testa och se om det finns intresse i distriktet att även spela 3v3-innebandy även här.
- Vi arrangerar ju sedan flera år tillbaka Värmland Floorball Tour (som bilden är från) som är 3v3-innebandy för motionärer och i andra delar av landet finns liknande upplägg, men då nästan alltid för spelare som saknar vanlig licens. Nu vill vi kunna erbjuda 3v3-innebandy även för spelarna som deltar i det vanliga seriespelet. Samtidigt vill vi inte skapa en direkt konkurrent till oss själva, och då landade vi att just formatet med DM under en helg är en bra lösning.

Här kan ni läsa all information kring upplägget, regelverket, licenser, hur man anmäler sitt lag och så vidare.

Varför valde ni att starta med seniorklasserna?
- Det beror på flera orsaker, en sak är det logistiska. Vi insåg snabbt att det är svårt att hitta en lämplig helg under vinterhalvåret som inte krockar med våra egna serier och tävlingar. Då föll valet på mellandagar och vi vet att mellandagarna är stora cuphelger för junior- och ungdomslagen. 

Hur anmäler man sig?
- Det gör man via iBIS, på samma sätt som till vanliga DM eller när man anmäler ungdomslag till seriespel. Viktigt att ha med sig det är begränsat antal platser (16 damlag och 16 herrlag kan delta) och det är först till kvarn som gäller. Varje förening kan anmäla ett dam- och ett herrlag. Finns det platser kvar efter 1 november så kan en förening anmäla ytterligare ett dam- eller ett herrlag. 

IFF tog fram ett regelverk inför 3v3-VM och det regelverket kommer VIBF att följa vid 3v3-DM, med kanske något undantag.
- IFF har tagit fram ett gediget regelverk som vi kommer följa. Sedan får vi se om vi eventuellt måste göra en avvikelse kring spelplanens längd. Vi kommer ha två planer per fullstor plan, men det handlar i sådana fall bara om någon meter. IFF föreskriver att längden ska vara 22 meter, medan en fullstor plan är 20 meter bred, vilket blir längden på en mindre plan.

Här kan ni läsa IFF:s regler.

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS