Digitala matchprotokoll införs - de fysiska tas bort

Publicerad
Svenskinnebandysapp
Från och med årets säsong tas de fysiska matchprotokollen bort och ersätts av digitala diton från IT-systemet iBIS. Värmlands Innebandyförbund har tagit fram en manual för att underlätta övergången.

Matchprotokollet är det absolut viktigaste dokumentet kopplat till en enskild match. Där bokförs vilka som spelar, vilka som gjort mål, vad matcher slutar, om någon fått matchstraff och vilka personer som dömt matchen. Finns inte en matchhändelse noterad på protokollet så har den egentligen inte hänt.

De fysiska matchprotokollen har varit en del av värmländsk innebandy i 40 år och tack vare idogt arbete finns otroligt mycket innebandyhistoria kvar genom att främst Lars Broddevall (i sin tjänst som tävlingsansvarig på VIBF:s kansli) scannat in och sparat matchprotokoll från sent 80-tal och framåt.

Men under de senaste 10-15 åren har det skett en digitalisering och som nu lett fram till att Värmlands IBF:s tävlingskommitté tagit beslutet att man tar bort de fysiska matchprotokollen och endast kommer använda sig av digitala matchprotokoll från innebandyns IT- och administrationssystem iBIS
- Det har väl snarare varit en fråga om när och inte om som skiftet skulle ske. Vi har testat det nu under junior- och senior-DM de två senaste helgerna och det har fallit väl ut. Det innebär lite nya rutiner för både ledare, domare och sekretariatet att lära sig. Men det är förhållandevis mindre ändringar. Det handlar bl.a. istället för att ledaren skriver under protokollet för att godkänna att dennes laguppställning är korrekt och riktigt så görs det istället via en ny funktions i iBIS, säger Johan Carlsson, tävlingsansvarig på Värmlands Innebandyförbund.

I och med att alla matcher numera kommer ha digitala protokoll istället för fysiska så innebär det också en ökad service för alla som följer lag på röd nivå (12-16 år).
- I och med att sekretariatet kommer rapportera direkt i iBIS under matchens gång istället för att skriva på ett pappersprotokoll så kommer alla kunna följa matchens resultat och händelser live via Svensk innebandys app eller via vår hemsida. Så det blir absolut en högre service för utomstående. För junior- och seniorserier finns redan detta som krav så där blir det egentligen mindre jobb då man inte behöver fylla det fysiska matchprotokollet. Viktigt att poängtera att detta beslutet gäller i de serier och tävlingar som Värmlands Innebandyförbund administrerar, säger Carlsson.

VIBF har tagit fram en manual kring de nyheter som tillkommit och det finns en länk till den lite längre ner.
- Vi hoppas att manualen kommer väl till nytta. Sen vet vi också att SIBF jobbar med en ny variant av iBIS som kommer bli mer mobilanpassad och kommer underlätta än mer för både för ledare, domare och sekretariatet när den versionen införs, avslutar Carlsson.

Manualen för digitala matchprotokoll
OBS! Gällande domare så punkterna om att godkänna matchprotokoll och söka ersättning i iBIS bara aktuellt för distriktsdomare samt för de föreningsdomare där föreningen tillsätter domare i iBIS 

Vid frågor ska man vända sig till Johan Carlsson på 054-2021442 eller via johan.carlsson@innebandy.se

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS