Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Matchledare/Föreningsdomare

Obligatorisk utbildning Matchledare/Föreningsdomare:

Västernorrlands Innebandyförbund har sedan 4 år bakåt haft dessa utbildningar med samtliga spelare i ungdomslag det år spelaren fyller 14 år. Detta innebär att det är spelare födda 2007 som skall utbildas under säsongen 2021/22. Dock kommer även de spelare som är födda 2006 utbildas denna säsong då deras utbildning inte kunde genomföras förra säsongen pga pandemin (med några få undantag, dom som redan gått behöver inte gå igen).

Utbildningen är ett pass på 2 timmar med teori, samt ett pass praktiskt på gärna 1,5-2 timmar om (läggs oftast på lagets träning, och gärna om möjligt "låna" tid av lag före/efter och låta dom spela medans dom som utbildas dömer).

Grundsyftet med utbildningen är flera saker:

1: En del i spelarnas egen utveckling/utbildning för att få bättre förståelse för vissa regler och insikt i hur en domare jobbar/tänker. För att ledare/spelare/domare tillsammans skall få ett bättre samspel. Det finns utrymme för spelare/ledare att fråga om regler etc. under denna utbildning. 

2. För att kunna döma när sin egen förening, eller valfritt vid förfrågan från annan förening, anordnar sammandrag för knattar i Ungdom Divison 7 (spel 4 mot 4) samt Ungdom Division 8-9 (spel 3 mot 3). Dessa divisoner tillsätts inte av förbundet. Eftersom vi utbildar hela lagen skall inte spelarna känna sig "tvingade" att döma, men oftast är det ett antal i varje lag som gärna vill prova åtminstone på knattenivå. Spelarna skall landa i ett kunna genomföra ett kraftigt förenklat domarskap (förklaras ordentligt under utbildningen vad det innebär).

3. För att få spelare att prova på domarskap. För att locka nya domare för framtiden. Nästa säsong (när spelarna fyllt 15år) kan vi sen bjuda in till "riktig" domarutbildning för dom som har intresse.

Förbundet tar kontakt med er först!

Under första halvan av oktober månad 2021 kommer vi på förbundet kontakta alla aktuella lag för att kartlägga (så fort det bara går) vilka lag som skall utbildas, hur många spelare, när ni tränar etc. När denna insamling av information är klar kommer vi börja boka upp utbildningar med er!

Det är våra lokala domarkommitéer (Medelpad och Ångermanland) som sen kommer hjälpa till att genomföra själva utbildningstillfällena och därför kan det lokalt bli lite olika lösningar. Då det är många lag som skall utbildas ber vi om förståelse att ibland måste vi lägga ett teoripass på en tid som kanske krockar med en träning för er (den delen hålls bäst i lokal). Men det är ju bara en gång ni gör detta!

En vanlig/bra lösning är att man kanske släpper sitt träningspass en vecka till lag som tränar före/efter. Och att veckan därpå får man deras tid istället för att då kunna genomföra ett bra praktiskt pass. 

Praktiska detaljer för dessa utbildningar:

1. Utbildningen kostar 250kr/deltagare och faktureras till föreningen (av VIBF). Dock kan hela den summan sökas åter via idrottonline denna säsong (återstartsstöd från SIBF pga pandemin). Information om hur ni söker pengarna åter kommer ni att få.

2. VIBF kommer att kunna boka lokaler för teoretiska passet (ingår i utbildningskostnad), men okej att använda förenings egna lokaler om ni har, eller har kontakter att låna lokal.

3. Alla deltagare får en visselpipa. Ledarna kommer erhålla 2st "koder" till utbildningsmaterial på webben där man uppdatera sig lite på innehållet i denna utbildning. Laget erhåller 2 böcker som är nyligt framtagna som heter "Handbok för dömning på grön och blå nivå". Dessa böcker kan man cirkulera i laget att läsa igenom en gång för de som är mer intresserade.

4. När tider bokats kommer ansvarig få en länk av kansliet där ni skall registrera vilka som kommer delta. Detta kommer ske via IBIS. Det underlättar mycket sen när ni skall söka pengarna åter!

Till sist:

Då det blir extra många utbildade detta år rekommenderar vi att ni i första hand låter era spelare födda 2007 döma när ni sätter domare i Division 7-9 (använd självklart dom födda 2006 vid behov). Om vi (VIBF) ser ett stort intresse från spelarna födda 2006 att bli "riktiga" domare kan vi eventuellt anordna en extra nybörjarkurs i december/januari. Den får då gälla även över säsongen 2022/23.