Upp- och nedflyttningar - hur gick det i alla seniorserier?

Publicerad
Herztöga Dam
Vi går igenom alla seniorserier för att se hur det gick kring alla streck för upp- och nedflyttningar och kvalplatser. Imorgon går vi igenom vad som gäller i alla kval.

Damer division 1

Lillån IBK, GS 86 AIF och Kumla IBK slutade topp tre i serien och ska nu kvala till Allvenskan.

BKI Sunnanå och Kristinehamns IBF slutade på plats nio och tio och får kvala sig kvar i serien.

IBK Sala slutade sist och får spela i division 2 nästa säsong.

Damer division 2

Filipstad vann visserligen serien, men har tackat nej till uppflyttning. Istället blir det tvåan Grums IBK som spelar i division 1 nästa säsong. Det blir första gången sedan 2011/12 som Grums spelar i högsta distriktsserien på damsidan och första gången någonsin som de spelar i en regional serie.

Trean Skoghalls IBK Utveckling får kvala till division 1.

IFK Heden och Karlskoga IBF som finns på plats sju och åtta i tabellen får kvala sig kvar i division 2.

Damer division 3 västra

Nordmarkens IBF, som gjorde comeback i seriespel inför årets säsong, vann serien och spelar för första gången sedan 2016/17 i division 2 kommande säsong.

Trean Lysvik IBF får kvala till division 2 sedan Grums IBK U tackat nej till uppflyttning.

Damer division 3 östra

Hertzöga BK (bilden), som till årets säsong för första gången hade ett damlag i seriespel, vann serien och flyttas upp till division 2. Kommande säsong blir följaktligen deras debut i den serien.

IBF Lesjöfors tackade nej till uppflyttning och istället tillfaller kvalplatsen till division 2 till SK Örnen.

Herrar division 2

Skattkärrs IK, Hultsberg IBF, Skoghalls IBK Utveckling och GS 86 AIF utgjorde topp fyra när alla matcher var spelade. De fyra gör nu upp om en plats i division 1 via ett playoff.

Åmåls IBK slutade tia i serien och får kvala sig kvar.

Herrar division 3

Grums IBK vann serien och spelar nästa säsong i division 2. Senast de spelade i division 2 var säsongen 2020/21.

Tvåan BKI Sunnanå och sexan Billingsfors IBK kommer kvala till division 2. Orsaken till att Billingsfors får kvala är att de båda U-lagen från Arvika IBF och Skattkärrs IK ej får spela i division 2. Utöver detta har Olsäters SK tackat nej till uppflyttning, vilket gör att det är ett lag för lite kvalet, då det egentligen ska vara tre lag från division 3 i kvalet till division 2.

BK Vålberg och SK Örnen skulle egentligen kvala sig kvar i serien, men kvalet är inställt och båda spelar kvar i division 3. Karlskoga IBF U slutade nia och flyttas ner till division 4.

Herrar division 4 västra

Åmotfors IF vann serien och återvänder till division 3, där man senast spelade förra säsongen.

Med sig till division 3 får de tvåan Tösse IF. Tösse skull egentligen kvalat, men då kvalet är inställt flyttas de upp direkt. Tösse har aldrig spelat i division 3 tidigare.

Jumbon BK Vålberg U behöver inte kvala sig kvar då kvalet är inställt.

Herrar division 4 östra

Hultsberg IBF U vann serien och återvänder, precis som Åmotfors, till division 3 efter bara en säsongs frånvaro.

Tvåan Munkfors IBK flyttas också upp till division 3 då kvalet är inställt. Senast de spelade i division 3 var säsongen 2018/19.

Nian GS 86 AIF U behöver inte kvala sig kvar då kvalet är inställt.

Herrar division 5 västra

Skoghalls IBK Utveckling U, som var nystartade till året säsong, vann serien och spelar i division 4 nästa säsong.

Det gör även nyanmälda Billingsfors IBK U, som egentligen skulle ha kvalat, men slipper då kvalet är inställt. Senast Billingsfors U fanns med i division 4 var säsongen 2013/14.

Dessutom får trean Grums IBK U, även de nyanmälda till årets säsong, en friplats till division 4 då det uppstod en vakant plats eftersom bara ett lag åker division 3. Grums får platsen som bästa trean sedan IBK Björkås, trea i östra serien tackat nej till uppflyttning. Senast Grums U spelade i division 4 var säsongen 2020/21.

Herrar division 5 östra

Precis som i den västra serien är det två nyanmälda lag som slutade topp tre i form av Hertzöga BK U, Villastadens KIF IBF och IBK Björkås. Hertzöga U och Villastaden flyttas upp till division 4. Villastaden har inte deltagit i seriespel tidigare och kommande säsong blir deras första i division 4. Även Hertzöga U kommer göra debut i division 4 kommande säsong.

Som nämndes ovan var Björkås egentligen bästa trea och skulle fått friplatsen till division 4, men de har som sagt tackat nej till uppflyttning.

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS