Nya Föräldrakoll ska stötta innebandyföräldrar i hela landet

Publicerad
Foraldrakoll Vibf Omslag Start 1900X1267

Nu lanserar Svenska innebandyförbundet och Värmlands innebandyförbund en helt ny digital utbildningsplattform som riktar sig till alla vårdnadshavare inom svensk innebandy.

Ambitionen med den nya satsningen Föräldrakoll är att verktyget ska bli en hjälp för innebandyföreningar som vill höja kunskapen och stötta vårdnadshavare i hur de i sin tur kan stötta sina idrottande barn och ungdomar.

Föräldrakoll är en helt digital utbildning för den som är idrottsförälder och som vill veta mer om hur man på bästa sätt kan stötta sitt barn att utvecklas och vilja fortsätta idrotta.

   - Vi har under åren haft hög efterfrågan på den här typen av satsning, där många känt att det fattats utbildningar och verktyg som fokuserar på hur man i praktiken kan göra, det vill säga vilka konkreta beteenden och ageranden som är avgörande i rollen som idrottsföräldrar. Därför känns det jättekul att nu kunna lansera Föräldrakoll och dessutom på nationell nivå, säger Camilla Olsson kanslichef hos Värmlands innebandyförbund.

Föräldrakoll består av fyra digitala lektioner där kortare filmklipp och texter mixas och ger ny kunskap, inspiration och konkreta tips kring hur man i praktiken kan vara en stöttande idrottsförälder. Allt med utgångspunkt i forskningen.

Varje lektion i Föräldrakoll har ett eget tema. I den första lektionen belyses den forskning som finns inom området och som är bra att ha med sig som en kunskapsbas. Lektion 2 handlar om begreppen glädje och motivation samt om myten om att barn inte längre får tävla inom idrotten. Den tredje och fjärde lektionen tipsar om hur man som förälder konkret kan förhålla sig och agera före och efter träning/match samt under träning/match. Här tittas närmare på konkreta beteenden kopplade till engagemang och kommunikation samt berörs vikten av att anamma ett ansträngningsfokus som idrottsförälder.

   - Förhoppningsvis får man som vårdnadshavare med sig en hel del konkreta tips som är användbara i alla olika sammanhang som rör idrottsvardagen, säger Camilla Olsson

Föräldrakoll är framtagen i samarbete med Karlstads universitet och Stefan Wagnsson som är docent i idrottsvetenskap. Han medverkar i flera filminslag i materialet.

Utbildningen finns på adressen www.foraldrakoll.nu och den som vill ta del av materialet registrerar sig enkelt och kostnadsfritt direkt på sidan och kan sedan köra igång med utbildningen. Vid registreringen anges också vilken innebandy-förening i Sverige som man som vårdnadshavare har sina barn aktiva hos. Det ger möjlighet för föreningar att även följa upp arbetet med sina föräldrar ytterligare.

-   Frågan om föräldrars beteenden är något som flitigt diskuteras även på våra tränarutbildningar. Det känns som att det funnits ett litet tomrum när det gäller verktyg som både enskilda vårdnadshavare och föreningar kan använda på ett strukturerat sätt, så här har Föräldrakoll en viktig funktion att fylla, säger Johan Libäck, utvecklingskonsulent hos Värmlands Innebandyförbund.

Klicka här för att komma till Föräldrakoll

Publicerad av Camilla Olsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS